43 Gemechaniseerde Brigade oefent in snikheet Afrika

Onder de brandende zon van de Sahel vechten militairen zich een weg door het diepe mulle zand. Een uniek avontuur is een week geleden van start gegaan. Toen arriveerden Nederlandse pantserinfanteristen van 43 Gemechaniseerde Brigade in het bloedhete Senegal voor hun bijdrage aan de twintigste editie van de oefening African Lion.

Tekst: sergeant-majoor Heidie Mulder-Stoffer | Foto: Korporaal-1 Brian Vonk

‘Het zand is echt kneiterheet’

Van het Hollandse klimaat naar de extreme warmte van West-Afrika is niet zomaar iets. De afgelopen dagen tikte de gevoelstemperatuur maar liefst 52 graden aan. De eerste week is dan ook voornamelijk gericht op acclimatiseren, ter voorbereiding op de uitdagende trainingen die volgen. De marsen worden steeds intensiever en langer. Eerst op het kamp, later ook buiten de poort waar de Nederlanders worden begeleid door Senegalese collega's.

Schieten in Senegal is toch even anders dan in Nederland of Duitsland.

Primeur

African Lion is de grootste, belangrijkste, gezamenlijke, jaarlijkse oefening van het US Africa Command, georganiseerd in Marokko, Ghana, Senegal en Tunesië. Ruim 8.100 militairen uit zo'n dertig landen van de NAVO nemen deel. Voor de Nederlandse krijgsmacht is het een primeur om hier met zo'n grote club aan deel te nemen. African Lion heeft als doel de samenwerking tussen de verschillende landen te versterken en de bereidheid op te bouwen om te reageren op crises en onvoorziene omstandigheden in Afrika en de rest van de wereld.

African Lion heeft als doel de samenwerking tussen de deelnemende landen te versterken.

Schieten

“Pas op als je gaat liggen. Het zand is echt kneiterheet!”, zegt de baancommandant tegen de groep militairen die ondertussen is aangekomen op de schietbaan. Ook het metaal van de wapens is met blote handen niet vast te houden. Gelukkig dragen de militairen handschoenen. Even verderop laat een militair een schorpioen zien. Schieten in Senegal is toch even anders dan in Nederland of Duitsland.

Het kost enorm veel energie om in deze hitte te blijven functioneren

De hartslag is hoog. Het kost enorm veel energie om in deze hitte te blijven functioneren. Het is dan ook belangrijk dat de militairen goed voor zichzelf en elkaar zorgen. Er worden vele liters water gedronken, ook zout en suiker worden meerdere malen per dag met isotoon poeder aangevuld. “Als je aan het schieten bent, gaat het wel”, zegt een van de deelnemers. “Dan ben je geconcentreerd bezig en heb je afleiding, maar zodra je stopt vliegt het je aan.”

Zelfs de Senegalesen benadrukken dat het echt warm is. Gelukkig heeft de hitte geen invloed op de schietresultaten en boeken de schutters de ene na de andere treffer.

“Als je aan het schieten bent, gaat het wel met de hitte”, zegt een van de deelnemers. “Dan ben je geconcentreerd bezig en heb je afleiding, maar zodra je stopt vliegt het je aan.”
De verschillende landen kijken bij elkaar en assisteren elkaar.

Acclimatisatie

43 Geneeskundige compagnie ondersteunt de pantserinfanteristen gedurende de oefening. Bijvoorbeeld tijdens de acclimatisatie en de schietoefeningen. “Dit doen wij door middel van het uitbrengen van een militaire hulppost”, aldus een van de genezeriken. Deze Role-1 is uitgerust met extra medische apparatuur. Ook zijn er artsen, verpleegkundigen en gewondenverzorgers.

‘Beter voorbereid als het erop aankomt’

Gewondenvervoer

Tijdens een van de scenario’s moet een gewonde vervoerd worden. Zodra de patiënt stabiel genoeg is, wordt deze overgebracht naar een volgend niveau van zorg; een Role-2. Dit is een veldhospitaal of een militair ziekenhuis dat qua faciliteiten vergelijkbaar is ingericht als een civiel ziekenhuis. Een rol die de Senegalezen gedurende deze training op zich nemen.

“We kijken met elkaar mee en zijn enorm geïnteresseerd in elkaars werkwijzen en hoe zij omgaan met gewonden”, aldus een Nederlandse deelnemer. “Iedereen neemt hiervan nuttige zaken mee; we leren van elkaar en worden allemaal beter. Deze samenwerking en verbondenheid tussen de internationale militaire geneeskundige eenheden zorgt ervoor dat we beter voorbereid zijn als het erop aankomt.”

43 Geneeskundige compagnie ondersteunt de pantserinfanteristen gedurende de oefening.
Er staat onder meer een gewondenverplaatsing op het programma.

Onvermoeibaar wordt er doorgewerkt

Mortier schieten

Zweet parelt ondertussen op de voorhoofden en druipt langs de halzen naar beneden, maar het werk gaat onvermoeibaar door. “Opgelet!”, klinkt het waarschuwend, waarna een mortiergranaat zorgvuldig in de buis verdwijnt. Met een oorverdovende knal schiet het projectiel de lucht in. Een paar tellen later klinkt een verre explosie.

Tijdens een van de scenario’s wordt een mortiergranaat zorgvuldig losgelaten in de buis.

De Senegalese mortierteams doen hetzelfde als wat de Nederlandse collega’s zojuist hebben gedaan. Met grote interesse kijken ze bij elkaar mee. De uitwisseling van technieken en vaardigheden creëert een band tussen de teams.

Met een oorverdovende knal schiet de mortier het projectiel de lucht in.