Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie
Koninklijke bezoeken voor Defensie
Koninklijke bezoeken aan Defensie de afgelopen twee weken. Koningin Máxima was vandaag te gast bij het Militair Revalidatiecentrum (MRC) in Doorn en koning Willem-Alexander bezocht woensdag Operatie Interflex in Engeland. Vorige week volgde hij ook al een masterclass bij MINDbase in Rotterdam.
De koning was eerder deze week aanwezig bij een opleidingsdag van Interflex in het noorden van Engeland, waar eenheden van de landmacht Oekraïense militairen trainen om hun land te verdedigen. De landmachters verzorgen lessen in schietvaardigheid, optreden in stedelijk gebied en loopgraven, medische zorg en oorlogsrecht. Tijdens zijn bezoek sprak koning Willem-Alexander met instructeurs en Oekraïense militairen. Hij nam ook zelf deel aan onderdelen van het trainingsprogramma, zoals een les wapeninstructies. Verder kreeg de koning uitleg over het herkennen van verschillende types mijnen en verdiepte hij zich in een medische casus.
Willem-Alexander was vorige week woensdag bij MINDbase in Rotterdam. De lesstof bij dit innovatieve centrum van Defensie ging onder meer over het gebruik van data science en artificial intelligence (AI) in conflicten. Ook counter-dronetechnologie kwam aan bod.
Koningin Máxima ging eerder vandaag langs bij het Militair Revalidatiecentrum, waar (oud-)militairen werken aan hun herstel na een ongeluk, operatie, ziekte of beroerte. Het bezoek begon met een introductie van de commandant over behandelmethodes en zorg. Aansluitend sprak de koningin met onder anderen Oekraïense militairen die hier revalideren en hun artsen, fysiotherapeuten en prothesemakers. De gewonde militairen met complexe aandoeningen krijgen in het revalidatiecentrum specialistische zorg die in Oekraïne niet of minder goed beschikbaar is.
Bron: Defensie
Hulp gezocht voor nieuwe editie Defensiejournaal 4Daagse
Na een succesvolle pilot vorig jaar doet Defensie ook in juli weer semi-live verslag van de Nijmeegse Vierdaagse. Vanaf een nieuwe locatie op Kamp Heumensoord gaan we opnieuw van alles vertellen over dit grootste, meerdaagse wandelevenement ter wereld waar ook duizenden militairen aan meedoen. En daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken.
We zijn namelijk op zoek naar leuke verhalen, bijzondere onderwerpen, gekke anekdotes of opvallende gebeurtenissen in het kader van de 4Daagse, waar we tijdens de uitzendingen verslag van kunnen doen. Woont u bijvoorbeeld in de omgeving van Heumensoord en zou u wat willen vertellen over dit bijzondere evenement of wandelt u zelf al voor de zoveelste keer mee? Bent u wellicht de tiende generatie lopers of heeft u ieder jaar weer contact met een militair die onderweg wat bij u komt drinken? Of is er een militaire wandelaar die u om wat voor reden dan ook in het zonnetje wil zetten? Uw ideeën of suggesties zijn meer dan welkom via defensiekrant@mindef.nl.
Bron: Defensie
Laatste eer voor omgekomen militair
De Nederlandse officier van de landmacht die vorige week in Duitsland omkwam bij een oefening, is woensdag in Hasselt in besloten kring begraven. De uitvaart vond plaats met beperkt militair ceremonieel.
De man raakte ernstig gewond tijdens een oefening met een CV90-infanteriegevechtsvoertuig op het militaire terrein Hohenfels in Beieren. De eerste luitenant is ter plekke nog gereanimeerd, maar overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hij was geplaatst bij 44 Pantserinfanteriebataljon van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte.
Bij het afscheid vormden collega’s de draagploeg, waren zij slippendragers (dragers van kussen met baret, medaille en sabel) en maakten ze een erehaag. “Zo wilden zijn directe collega's hem eer bewijzen, zijn familie steunen en er een waardig en onvergetelijk afscheid van maken. Op deze manier kunnen zij beginnen het gedeelde verlies in verbondenheid te verwerken”, aldus woordvoerder van 43 Gemechaniseerde Brigade majoor Roel van de Wiel.
Hij stelt dat Defensie 'een dierbare collega en kameraad' is verloren. “Dat verlies treft de eenheid van de overledene zwaar. Verbondenheid en kameraadschap zijn cruciale waarden voor militairen. Zij zijn in hun werk afhankelijk van elkaar en moeten elkaar blindelings kunnen vertrouwen. Uit dit verbond is nu op ruwe wijze iemand weggevallen.”
Bron: De Stentor
Amerikanen bouwen drijvend platform voor hulp Gaza
Duizend Amerikaanse militairen bouwen voor de kust van Gaza een drijvende haven om zo over zee humanitaire hulp te kunnen bieden.
Het is de bedoeling dat schepen bij dit waterplatform containers vol hulpgoederen afleveren. Voeding, water, medicijnen en tenten worden dan door kleinere vaartuigen van de Amerikaanse marine opgehaald en naar een drijvende tweebaansweg van 550 meter lang gebracht. Hiervandaan wordt een en ander opgehaald door niet-Amerikanen - wie is niet bekendgemaakt - en dagelijks naar het vaste land gereden met honderden vrachtwagens.
De provisorische haven moet worden aangelegd omdat in Gaza zelf geen diepe zeehaven is. Het Pentagon verwacht op deze manier alleen al twee miljoen maaltijden per dag te leveren aan Gaza, ongeveer gelijk aan het aantal bewoners van het gebied. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie kan er op deze manier hulp worden geboden aan de steeds verder verslechterende veiligheidssituatie, zonder dat direct Amerikanen in Gaza worden ingezet.
Op de vraag of het platform een mogelijk doelwit is voor Hamas, reageert een woordvoerder: “Dat is zeker mogelijk, maar als die echt om het Palestijnse volk geeft, dan hoop je dat deze belangrijke missie ongehinderd kan plaatsvinden.” Israël heeft gezegd de actie te steunen.
Meer weten? Bekijk de plannen voor de drijvende haven via deze link, in deze video van het Amerikaanse ministerie van Defensie.
Bron: Washington Post | Foto: sergeant Ashunteia' Smith (archieffoto van een vergelijkbaar drijvend platform, hier voor de Australische kust in 2023).
Poetin dreigt opnieuw met Derde Wereldoorlog
De Russische president Vladimir Poetin dreigde onlangs opnieuw dat de wereld een stap verwijderd is van een Derde Wereldoorlog. Het is een reactie op uitspraken van zijn Franse ambtgenoot Macron, die eerder suggereerde om grondtroepen naar Oekraïne te sturen, denkt oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif.
Volgens hem zijn er twee redenen waarom Poetin weer dergelijke uitspraken doet: als reactie op wat Macron verklaarde en om opnieuw Europa met dreigementen af te schrikken en de steun aan Oekraïne in te trekken. “Hij wil heel graag dat Europa afhaakt met het steunen van Oekraïne. Dan helpt dreigen met een wereldoorlog in de hoop dat wij zwakke knieën krijgen.”
Aanvankelijk dacht Poetin Oekraïne snel op de knieën te krijgen. Toen dat niet gebeurde, zette Poetin in op tijd, op Oekraïne-moeheid en verdeeldheid bij de Europese bondgenoten. Maar ook dat viel tegen, zegt De Kruif. “Er is wel discussie in Europa, maar echt zwak worden doen we niet. De economische steun, vijftig miljard euro, en de militaire steun blijft maar doorgaan.” Ontwikkelingen die lijnrecht ingaan tegen wat Poetin verwachtte. “Dat betekent dat de oorlog ook voor hem heel erg lang en kostbaar gaat worden en dat vindt hij natuurlijk vervelend.”
De Kruif denkt niet dat Poetin daadwerkelijk gaat voor een nucleaire optie waar hij regelmatig mee dreigt. Met name omdat China en India dat niet willen. Niet alleen zijn beide landen voor hun welvaart sterk afhankelijk van de wereldhandel, Rusland heeft ze ook nodig om zijn oorlog te financieren. India en China zijn de grootste afnemers van Russische olie en gas, tegen hoge kortingen welteverstaan.
Bron: BNR
Medische evacuaties per helikopter getraind in Litouwen
43 Geneeskundige Compagnie uit Havelte heeft deze week bij de enhanced Forward Presence Battlegroup in Litouwen medische evacuaties per helikopter getraind. De inzet vormt een unieke kans om zaken te oefenen waar de militairen normaliter in Nederland geen gelegenheid voor hebben.
43 MedCoy kreeg vorige week op de kazerne al de nodige theorielessen, waarbij helidrills werden beoefend. Deze week werd de kennis in de praktijk gebracht met een echte helikopter: de Litouwse MI-8 Search and Rescue heli. Die machine vervult een vitale rol in reddingsoperaties.
Onder meer cold-load en hot-load procedures werden geoefend, waarbij de gewonde eerst zonder en daarna mét draaiende rotorbladen in de helikopter werd geladen. Het doel was om vertrouwd te raken met het type helikopter en om samen met de Litouwse helikopterbemanning de procedures op elkaar af te stemmen. De training is bedoeld om Nederlandse militairen en hun bondgenoten snel en effectief te laten handelen in noodsituaties, waar ook ter wereld.
Bron: Defensie
Militairen Brits vliegdekschip in Rotterdam opgepakt
De Koninklijke Marechaussee heeft, samen met de Britse autoriteiten en de Rotterdamse politie, drie Britse militairen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij verschillende nachtelijke incidenten in het centrum van Rotterdam. De Britten zijn opvarenden van het vliegdekschip HMS Prince of Wales, dat deze week ligt afgemeerd bij de Maasvlakte bij Rotterdam.
In de nacht van maandag op dinsdag liep een confrontatie tussen Britten en de politie uit de hand. Een van hen moest met een taser worden overmeesterd. Hij zit vast op verdenking van mishandeling van een agent. Een tweede militair werd aangehouden voor openbare dronkenschap en het bezit van een gebruikershoeveelheid vermoedelijke harddrugs, meldt de marechaussee. Woensdagavond is nog een Britse militair aangehouden voor openbare dronkenschap. Ook kon hij zich niet legitimeren. De marechaussee zal de komende dagen extra patrouilles uitvoeren, samen met de politie en de Royal Navy Police. Het vliegdekschip vertrekt maandag weer uit Rotterdam.
Bron: ANP
Veertienjarige met zwaard aangehouden op Schiphol
De Koninklijke Marechaussee heeft maandagochtend een veertienjarige jongen uit Almere aangehouden op Schiphol. Hij droeg een zwaard van ongeveer zestig centimeter bij zich, verborgen onder zijn kleding.
De aanhouding volgde na een melding van een conducteur over drie jongens die zonder geldige vervoersbewijzen en identiteitsdocumenten reisden. De marechaussee trof het drietal aan bij de trappen van het perron naar Schiphol Plaza. Omdat de jongens zich niet konden legitimeren, werden zij meegenomen naar het bureau op Schiphol Plaza voor nader onderzoek. Tijdens de controle verklaarde een van de jongens een mes bij zich te hebben. Vervolgens haalde hij een in een doek gewikkeld zwaard uit zijn broek. Hierop werd hij aangehouden.
Bron: Defensie
Minderjarige meisjes verdacht van steekpartij
De Koninklijke Marechaussee en de politie hebben in Den Helder drie tienermeisjes aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een steekincident, waarbij een zeventienjarig meisje gewond raakte.
Het drietal werd op basis van verklaringen en signalementen aangehouden. Ze zijn dertien en veertien jaar oud en woonachtig in de Noord-Hollandse stad. Het drietal werd maandag in verzekering gesteld. Het mes is met behulp van een speurhond in de omgeving aangetroffen en in beslag genomen. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis. Ze verkeert inmiddels buiten levensgevaar.
Bron: Noordhollands Dagblad
Duitse justitie onderzoekt afluisteraffaire rond Taurus-raket
De Duitse justitie onderzoekt de afluisteraffaire rond een militair overleg over de mogelijke inzet van de Duitse Taurus-kruisraket in Oekraïne. Volgens de Duitse zender WDR is er een zaak geopend tegen 'onbekenden' voor spionage.
Een opname van het inbelgesprek tussen hooggeplaatste luchtmachtofficieren werd gepubliceerd door Russische propagandamedia. De militairen spraken over de wapenhulp en over de sterke en zwakke punten van de Taurus. De conferentie van ongeveer veertig minuten, eind februari, was niet bedoeld voor de openbaarheid.
Justitie vermoedt dat een Russische geheime dienst het gesprek stiekem heeft opgenomen. De Duitse defensieminister Boris Pistorius verklaarde kort na het lekken van het overleg dat een deelnemer aan het gesprek een fout had begaan door in te bellen via een niet-beveiligde lijn.
Bron: ANP
Rusland benoemt nieuwe opperbevelhebber marine
De Russische admiraal Aleksandr Mojsejev is benoemd tot de nieuwe opperbevelhebber van de marine. Hij neemt de functie over van Nikolaj Jevmenov. Het is niet duidelijk waarom Jevmenov wordt vervangen.
Mojsejev werkte bijna dertig jaar in nucleaire onderzeeërs en klom snel op. In 2018 werd hij benoemd tot commandant van de Zwarte Zeevloot. Een jaar later trad hij aan als commandant van de Noordelijke Vloot, waar hij toen ook al Jevmenov opvolgde.
De Zwarte Zeevloot speelt een belangrijke rol in de oorlog met Oekraïne. De Russen controleren de Zwarte Zee grotendeels, maar de laatste maanden heeft Kyiv het aantal aanvallen op de Krim en Russische schepen opgevoerd. Oekraïne verklaarde twee weken geleden nog een Russisch oorlogsschip tot zinken te hebben gebracht.
Bron: ANP
Nieuwe documentaire over UNIFIL-missie
Speciaal voor veteranen en defensiemedewerkers is op zondag 7 april een vertoning te zien van de nieuwe documentaire ‘In dienst van de vrede’ over de UNIFIL-missie in Libanon. Plaats van handeling is het Nationaal Militair Museum Soesterberg. Oud-commandant der Strijdkrachten generaal b.d. Peter van Uhm is bij de voorstelling aanwezig.
In 1979 kreeg Nederland het verzoek om deel te nemen aan de United Nations Interim Force in Libanon (UNIFIL). Hier waren ruim negenduizend Nederlandse militairen actief over een periode van zo’n zes jaar. In de documentaire van regisseur Jelmar Hoekstra wordt teruggeblikt op deze bijzonder complexe missie en het ingewikkelde conflict.
Onder anderen Van Uhm vertelt over een aantal belangrijke lessen die hij leerde in Libanon. Om een beter beeld te krijgen bij de situatie van toen en nu, wordt er, naast de verhalen van de veteranen, ook gesproken met journalist Jan Keulen, voormalig buitenland-correspondent Daisy Mohr en oud-diplomaat Nicolaos van Dam.
De documentaire gaat op 27 maart in première bij een aantal filmhuizen. Meer informatie en toegangskaarten via de website van het NMM.
Bron: Defensie