05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 11

De reizende collectie van de landmacht

Rekwisieten Commissie Koninklijke Landmacht beheert en behoudt

De Rekwisieten Commissie Koninklijke Landmacht (RCKL) houdt exemplaren in stand van vrijwel alle tijdsbepalende wapens, voertuigen en tal van ander materieel dat de landmacht sinds de Tweede Wereldoorlog heeft gebruikt. Veel van die oude spullen en de kennis ervan komen nu extra goed van pas in de hulp aan Oekraïne, dat zich al twee jaar verdedigt tegen de Russische aggressor.

Tekst: Haytze Teerink | Foto: sergeant Jasper Verolme

Iedereen met een beetje gevoel voor historie heeft weleens een deel van de collectie van de RCKL gezien. Of het nou tijdens een bezoek aan Veteranendag of een open dag van de landmacht is, of bij een film als ‘Zwartboek’ of ‘De Slag om de Schelde’. De RCKL levert daar waar mogelijk. Het gaat om een vrij kleine eenheid van de landmacht met slechts zes voltijdfuncties. De overige uren, veelal in het weekend, worden ingevuld door vrijwilligers. Zij sleutelen graag aan het materieel waar ze in het verleden een band mee hebben opgebouwd.

YP-408 pantservoertuig met onscherp op de voorgrond een NL-teken.
Voertuigen van de RCKL staan verspreid over Nederland opgeslagen. Zoals deze YP-408 en YPR-765.
YPR-765 met opschrift SFOR.

De oude voertuigen, klein kaliber-wapens, RPG’s en zelfs oude tanks staan opgeslagen in kazernes verspreid over het hele land. Al dit materieel wordt ter plekke onderhouden. Niet alleen vanwege hun museale functie, maar ook omdat er nog vaak een beroep op wordt gedaan door operationele eenheden. “Denk bijvoorbeeld aan troepen die opwerken voor een buitenlandse uitzending. Ze kunnen de operationele oefenset gebruiken. Die bestaat uit diverse wapens en wapensytemen die ze in het uitzendgebied kunnen aantreffen”, zegt RCKL-voorzitter Gerard Santes, zelf een van de vele vrijwilligers van de eenheid.

Monteur sleutelt aan halftrack-voertuig op een brug.
De vrijwilligers van de RCKL hebben unieke kennis over oude voertuigen. Die kennis konden zij toepassen bij het inzetbaar maken van voertuigen voor Oekraïne.
Monteur met kwast in een wielkast van een voertuig.

Onverwachte inzet

Bij het gereedmaken van afgeschreven voertuigen die aan Oekraïne zijn overgedragen, wordt een beroep gedaan op de collectie en vrijwilligers van de RCKL. Zij werken immers veel met deze wapensystemen en hun onderhoudskennis komt goed van pas. Een rij pantservoertuigen op de Bernhardkazerne in Amersfoort is hier een goed voorbeeld van. Deze stukken uit de collectie dienen als Onderwijs Leer Middel (OLM) voor monteurs die de instandhouding en het onderhoud aan deze wapensystemen en voertuigen moeten uitvoeren.

Stukken artillerie op elkaar in een loods.
Naast voertuigen beschikt de RCKL over talloze stukken artillerie en klein kaliber-wapens die als operationele oefenset aan oefenende eenheden worden verstrekt.
Doorkijkje over onscherpe geweren met op de achtergrond een rek met verschillende varianten AK-47.

Vervoer in eigen beheer

Het vervoer van deze pantservoertuigen binnen Nederland heeft het RCKL in eigen beheer. Een van de opleggers die hiervoor wordt gebruikt, is net klaar na een zestien weken durende opknapbeurt. Dat gebeurde bij Nooteboom Trailers in Wijchen, niet toevallig ook de firma waar de dieplader vijftien jaar geleden is aangekocht. Het hele onderstel is grondig gecheckt en de dieplader is voorzien van een gloednieuwe, speciale coating. “Hij kan nu gegarandeerd vijftien jaar mee. Die gaat nooit meer roesten. De 25 haalt-ie ook wel", aldus een medewerker.

Trekken en oplegger met Centuriontank op de Vlasakkers in Amersfoort.
De nieuwe trekker-oplegger-combinatie van de RCKL met Centuriontank.

Nog 25 jaar mee

Santes hoort het met een grote grijns aan. Hij knikt instemmend en geeft nog maar eens aan hoe belangrijk deze oplegger voor zijn organisatie is. “Het is een unieke trailer, omdat-ie naast gedeelde lading ook extra hoge lading kan vervoeren. Ook qua gewicht kan hij wat meer, zodat we er voor de organieke eenheden ook extra zware voertuigen mee kunnen transporteren. We hoeven als Defensie dus geen civiel bedrijf in te huren en dat scheelt nogal wat geld. Zeker als je je bedenkt dat we er zestig- tot zeventigduizend kilometer per jaar mee rijden.”

Op de Bernhardkazerne komt het opgeknapte gevaarte voor het eerst in actie. Speciaal voor de gelegenheid is een Centurion-tank uit de jaren vijftig als te vervoeren lading op de oplegger gezet, maar ook Boxers of de nieuwe bruglegger kan je er volgens Santes makkelijk op kwijt.

YPR-765 rijdt op een dieplader in de schemer.
Een YPR-765 wordt op de nieuwe dieplader gereden.
Voorzijde YPR-765 met lampen aan in schemerdonker.
Het gereedmaken en testen van voertuigen bestemd voor Oekraïne was een taak van de vrijwilligers van de RCKL.

Ettelijke systemen

Veel van de kilometers zijn de afgelopen twee jaar gereden tussen locaties in ons land, van waaruit het materieel voor Oekraïne gereed is gemaakt. Santes heeft het over ‘ettelijke systemen’ die richting het Oost-Europese land zijn gegaan. Het doet echter niemand pijn bij de RCKL om te zien wat er gebeurt met alle spullen, waar zij de afgelopen jaren zoveel tijd en liefde in hebben gestoken. “Er is een zekere berusting bij de vrijwilligers. We hebben alles natuurlijk niet opgeslagen met het idee dat het ooit weer een oorlog in zou gaan, maar ik merk aan iedereen dat ze erachter staan. Onze vrijwilligers zijn wat dat betreft enorm loyaal. Dus doen ze het graag, vooral uit humaan oogpunt.”

Medewerkers zekert met kettingen een rupsvoertuig.
In het schemerdonker zekert een van de RCKL-werknemers een YPR-765 op de nieuwe dieplader.
Doorkijk met rechts een pantserrupsvoertuig op een dieplader waarbij de wielen oplichten door koplampen.

Geen museum

Eerder is weleens geopperd om de collectie van de RCKL in een museum tentoon te stellen. Dat gaat echter niet gebeuren. “Een bewuste keuze”, merkt Santes op. “Daar hebben we het Nationaal Militair Museum in Soesterberg namelijk voor. Wij hebben meer een reizende collectie, die op gepaste momenten naar buiten treedt.”

Vrijwilliger worden bij de RCKL?

De Rekwisieten Commissie Koninklijke Landmacht (RCKL) is belast met de registratie, het beheer, onderhoud en de instandhouding van het tijdsbepalende historisch materieel van de Koninklijke Landmacht. In dat kader is de RCKL op zoek naar vrijwilligers in de vorm van auto-/vrachtwagenmonteurs, lassers, houtbewerkers, plaatwerkers en/of mensen met een overige technische, ICT- en/of elektrotechnische achtergrond. Heb je naast deze technische bekwaamheden ook affiniteit en beleving met historisch materieel in het juiste perspectief? En beschik je daarnaast over een groot rijbewijs en/of een militair rijbewijs in de F-categorie (rupsvoertuigen)? Dan is dat een pre. De werkzaamheden worden voornamelijk uitgevoerd op een tweetal militaire locaties in het midden van het land en in de Randstad. Indien geïnteresseerd, kan je dit via een onderbouwd mailbericht bekendmaken aan de RCKL: Rekwisieten.Commissie.KL@mindef.nl.

Militaire voertuigen opgesteld in een hal.