Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft een ongekend groot fotoarchief. Het gros daarvan is vanzelfsprekend in zwart-wit. Die beelden zijn indrukwekkend, máár door kleur toe te voegen ontstaat er een geheel nieuwe dimensie. Het brengt detail en beleving, waardoor je je nog beter kunt verplaatsen in vroeger tijden. 
 

Tekst: kapitein Jessica Bode | Foto’s: NIMH, Menno Bausch (headerfoto)

Reden voor het NIMH om tientallen foto’s door bouwkundig modelleur Erwin Zeemering in te laten kleuren. Dat levert bijzondere beelden op, die we de komende weken graag met u delen.

Nog eenmaal gaan we met een foto terug in de tijd. Met deze tiende editie sluiten we deze rubriek af met een beeld uit 1943. Een aantal militairen van de Prinses Irene Brigade volgt een opleiding tot parachutist op het vliegveld Ringway bij Manchester. Hier bestuderen zij voorafgaand aan een parasprong de landkaart van het landingsgebied.

Voor de oprichting van deze brigade gaan we terug naar 1940, als Duitse troepen op 10 mei Nederland binnenvallen. Zo’n 1.460 Nederlandse militairen die uit handen van de vijand weten te blijven, maken via het Franse Duinkerke en Brest de oversteek naar Engeland. Daar komen ze in juni aan. Naast deze militairen kwamen ook andere Nederlanders naar Engeland om daarvandaan hun thuisland te helpen. Velen waren Engelandvaarders die uit bezette gebieden vertrokken en soms via enorme omwegen maanden later in Engeland aankwamen. 

Een deel van hen sloot zich aan bij de Prinses Irene Brigade die op 11 januari 1941 werd opgericht in het Engelse Congleton. Vier maanden later werd een eigen kamp geopend in Wolverhampton, op het landgoed van Lord Wrottesley. Een complex waar de brigade tot het einde van de oorlog gebruik van maakte. Het doel van de kersverse eenheid was deelnemen aan geallieerde operaties en bijdragen aan de bevrijding van Nederland. De brigade nam deel aan verschillende belangrijke operaties in Europa, waaronder de landing in Normandië in 1944. Uiteindelijk werd de brigade op 24 december 1945 officieel opgeheven.