Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Evert Brouwer | Foto: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Herfstplaat

Een LENS! zonder een bijdrage van Brian van den Heuvel is bijna niet meer denkbaar. Tussen de proefwerken door waaide de scholier uit Scherpenzeel maar weer eens lekker uit op de Ginkelse Heide. Daar is immers altijd wel wat te fotograferen en ook nu trof Brian een oefenende eenheid. De bladeren waaiden ‘m om de oren en om de camera, wat deze herfstplaat wat extra kleur geeft.

Oortjes!

Dat je bij een oefening van de artillerie je gehoorbescherming meeneemt, behoeft geen betoog. Ook niet voor onze fotograaf sergeant Gregory Fréni. Hij dacht daar echter geen moment aan toen hij ’s ochtends naar Utrecht vertrok voor het defensiekampioenschap Padel. En dat was wellicht onverstandig. De van oorsprong Mexicaanse sport is enorm in opkomst en verdringt zo hier en daar het gravel van de tennisbanen. Niet altijd tot tevredenheid van de omgeving, die het geluid van de bal tegen de ruiten niet echt kan waarderen. De oproep om mee te doen aan dit evenement was in ieder geval niet aan dovemansoren gericht: er verschenen liefst zestig koppels op de baan in drie categorieën: beginners, gevorderden en wedstrijdklasse.

Natte boel

De cadetten van de Koninklijke Militaire Academie in Breda hebben het best zwaar, maar dat geldt ook voor de collega’s van de Estse officiersopleiding. Sinds de inval van Rusland op De Krim (2014) en in andere delen van Oekraïne, hebben de militaire opleidingen in Estland en de andere Baltische Staten bepaald niet te klagen over de instroom. Dat een instructie soms gepaard gaat met een nat pak, hoort er nu eenmaal bij. De foto komt van het Eesti Kaitsevägi, oftewel de Estse strijdkrachten.

Verkeerd A4’tje

Als je na een publicatie het compliment krijgt ‘U had een cavalerist kunnen zijn’, dan moet je oppassen dat je niet naast je schoenen gaat lopen. Eén onoplettendheid en die reputatie ligt zo weer op het wegdek. Zoals in de vorige Defensiekrant, waarin deze foto van een Leopard 2A4 te zien was in de rubriek Globaal. ‘Een Nederlandse tank’, las het fotobijschrift. Onjuist, zo tikte adjudant buiten dienst Peter van Iren de redactie op de vingers: “De afgebeelde Leopard 2A4 is geen Nederlandse. Het betreft hier een Leopard 2A4 uit Singapore (LEOPARD 2A4SGP). En wel de standaard versie. De foto is waarschijnlijk gemaakt op een schietbaan in Bergen-Hohne, omdat ze daar regelmatig naartoe komen. Er zit een andere, de standaard, rookbuslanceerinrichting (RBLI) op. De gele brugclassificatie sticker (60) zat bij ons op de schuine onderkant van het frontpantser, niet op het spatbord.” Dat u het maar weet.

Is dat de SOB soms?

De lezers van onze bladen ergeren zich er dikwijls aan: de afkortingen (afko’s) die de respectieve OPCO’s (Operationele Commando’s, de krijgsmachtdelen) hanteren. Abracadabra voor de één, een abc’tje voor de ander. Zo is bij de landmacht het begrip SOB/SOMS algemeen bekend. Het staat voor ‘schieten op Bergen’ en ‘schieten op Münster-Sud’, twee befaamde schietbanen in Duitsland. Deze fraaie prent van korporaal der eerste klasse Roy van Veen is deze week op de baan in Bergen genomen, waar eenheden van 43 Gemechaniseerde Brigade aan het oefenen zijn. Op de foto vuurt een militair met een Panzerfaust 3, een draagbaar antitankwapen.

Herkenbaar

De oorlog in Bosnië ligt inmiddels bijna 30 jaar achter ons. Iedereen die daar geweest is, zou bijna denken dat deze foto van onze fotograaf sergeant-majoor Jan Dijkstra uit die periode is. Immers, de kogelinslagen zijn nog steeds duidelijk zichtbaar op de muren. Op dit moment patrouilleren militairen van het Korps Mariniers in de regio namens de Europese Operatie ALTHEA. Die is ook bekend onder de naam EUFOR BiH, voluit European Union Force in Bosnia and Herzegovina. Het is de vredesmacht die toeziet op de naleving van het Verdrag van Dayton uit december 1995, dat destijds een einde maakte aan de oorlog op de Balkan.

Schoolvoorbeeld

We gooien er ter ‘leering ende vermaeck’ nog maar een paar afko’s in. Een cie van 44 Painfbat JWF trainde deze week OVG in een voormalige LTS in Meppel. Kpl-1 Harm Mooibroek legde de actie vast. Even vertaald: een compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Johan Willem Friso leefde zich uit in een voormalige Lagere Technische School en trainde daar Optreden in Verstedelijkt Gebied. Korporaal der eerste klasse Harm Mooibroek is de fotograaf. O ja, 44 Painfbat maakt deel uit van 43 Mechbrig (Gemechaniseerde Brigade) in Havelte.

Blik vooruit

Zeg je Apache, dan zeg je Bert van der Linden. Al 50 jaar fotografeert deze kwieke zestiger zowel fixed wing als helikopters, maar zijn hart ligt toch vooral bij de AH-64. Het verbaast dan ook niemand ter redactie dat hij met deze blik op de toekomst op de proppen komt. “Dit is een Apache AH-64E met Longbow-radar van de US Army, die voor een tankstop naar Vliegbasis Eindhoven kwam. Deze configuratie zal de komende jaren zijn intrede doen bij het Defensie Helikopter Commando”, zo bericht hij.

How’s that!

Als je twee liefhebberijen kunt combineren in een foto, waarom niet? Die kans komt immers niet elke week voorbij. Onlangs was in India de finale van het wereldkampioenschap cricket tussen het gastland en Australië. De 130.000 (!) knotsgekke toeschouwers kregen vlak voor het begin een wervelende show van Suria Kiran. Dit demonstratieteam van de Indiase luchtmacht vloog met hun BAE Hawk’s Mk.132 een aantal keren over het stadion. Veel geluk bracht het de tot dan ongeslagen cricketploeg van India niet, want Australië pakte vrij onverwacht de winst. (Voor wie er niets van heeft meegekregen: ook Nederland deed mee aan dit WK en bepaald niet onverdienstelijk. Daar zaten weliswaar geen militairen bij, maar tot in de jaren 70 was er wel degelijk een Nederlands militair cricketteam actief.) De foto is gemaakt door een fotograaf van de Indiase luchtmacht.

Indrukwekkend

Vakantiefoto’s plaatsen van onze medewerkers, dat doen we niet zo snel. Maar deze van defensiefotograaf sergeant Jasper Verolme is zo bijzonder, dat-ie in deze kolommen verschijnt. Tijdens zijn rondreis door Schotland mocht een bezoek aan het Commando Memorial in Lochaber, nabij Spean Bridge, wat Jasper betreft niet ontbreken. Op die plek begon in 1942 de eerste opleiding voor de speciale troepen bij het Commando Training Depot. Het is niet alleen een monument, maar ook een herinneringsplaats voor al dan niet gedurende gewapende strijd overleden commando’s. En dat geldt niet alleen voor de Britse militairen, maar ook voor Nederlandse. Zoals voor korporaal van het Korps Commandotroepen Kevin van de Rijdt, die in september 2009 sneuvelde in Afghanistan.

Reclamefoto

Het is altijd fijn om een e-mail met foto’s voor deze rubriek te ontvangen van majoor Fred Warmer. Hij dingt regelmatig mee naar belangrijke prijzen, zoals die van de Europese militaire pers organisatie EMPA. Of deze prent daarvoor in aanmerking komt, kun je betwijfelen, maar het biedt wel een opmerkelijk beeld. Het gaat hier om de opnamen voor een promotiefilm voor het Korps Nationale Reserve. Fred maakte ‘m op Legerplaats Oirschot tijdens de opnames van een serie inspiratievideos voor werkenbijdefensie.nl.