Tekst Luitenant ter zee 2OC Joost Margés
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Koning bij sluitstuk jubileumjaar amfibische strijdmacht

Het traditionele jaarlijkse Korpsconcert werd woensdag bijgewoond door koning Willem-Alexander.

De Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers traden op in het Rotterdamse Luxor Theater. Het concert vormde het sluitstuk van het 50-jarige jubileum van de United Kingdom/Netherlands Amphibious Force (UKNLAF). Beide marines kennen sinds de Tweede Wereldoorlog een lange historie van samenwerken, zowel bij oefeningen als tijdens operaties. Sinds 1973 gebeurt dat binnen de UKNLAF. Een recent voorbeeld is de samenwerking tussen teams van de Royal Navy en het Korps Mariniers tijdens de evacuatie van burgers uit Soedan, begin dit jaar. Verder tekenden beide landen in juli een verklaring over de mogelijke gezamenlijke aanschaf van nieuwe marineschepen. De samenwerking kreeg ook op het podium gestalte. Het Korpsconcert werd opgeluisterd door een Brits-Nederlands trompetteam. De Tamboers & Pijpers speelden samen met 12 leden van het Corps of Drums of His Majesty’s Royal Marines. De Principal Director of Music Royal Marines luitenant-kolonel Huw Williams was gastdirigent. Ook was er een solo-optreden van de Britse trompettist Marc Upton.

Bron: Defensie

Koning Willem-Alexander begroet brigadier Jaimie Roylance, de commandant van de Royal Marines.
x
Leestijd: +/- 40 seconden

Feest na mega-order US Army

Het is de grootste bestelling uit de geschiedenis van het bedrijf en vermoedelijk van de hele branche. Firma Broshuis uit Kampen sleepte onlangs een bestelling van het Amerikaanse leger binnen voor de levering van 557 dieplader-combinaties voor het transport van militair materiaal.

De order heeft een waarde van ongeveer 341 miljoen dollar, omgerekend zo'n 312 miljoen euro. Broshuis gaat de diepladers tussen 2026 en 2031 produceren en leveren. Het is niet de eerste keer dat het Amerikaanse leger bij het bedrijf uit Kampen uitkomt. Twee keer eerder plaatste de Amerikanen er al een bestelling. “We zijn erg trots dat we ook de derde grote opdracht van de US Army hebben mogen ontvangen'', meldt eigenaar en ceo Pieter-Bas Broshuis. Hij denkt dat de Amerikanen bij Broshuis uitkwamen omdat de kwaliteit van hun product goed is. “Wij hebben een prototype gebouwd en die naar Amerika opgestuurd. Bij de tests kwamen wij er vervolgens als beste uit.”

Bron: DPG Media BV | Foto: Fa. Broshuis

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Schip voor marine van Portugal

Damen Shipyards Group gaat een multifunctioneel schip bouwen voor de Portugese marine. Het wordt een drijvend laboratorium, thuisbasis voor helikopters en drones voor marine-operaties en een drijvend hospitaal.

De Portugese marine wil de nieuwe aanwinst primair inzetten als onderzoeksschip. Daarom zijn er laboratoria en onderkomens voor wetenschappelijk personeel aan boord van het 107 meter lange vaartuig. Er komt verder een hangaar aan boord, evenals een vliegdek van 11 bij 94 meter. Daarnaast is er nog een vrachtdek van 650 vierkante meter. De Portugese regering trekt zo'n 95 miljoen euro uit voor dit schip. Dit komt uit het economische herstelpakket voor EU-landen die zwaar zijn getroffen door de coronapandemie. “We zijn er trots op dat we geselecteerd zijn om dit spectaculaire schip voor de Portugese marine te bouwen'', aldus Arnout Damen, algemeen directeur bij Damen Shipyards, na de ondertekeningsceremonie vorige week. Deze werd ook bijgewoond door António Costa, de minister-president van Portugal.

Bron: AD | Foto: Damen

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Turkse carrier nu droneplatform

Aanhakend bij het vorige bericht: Turkije beschikt sinds april van dit jaar eveneens over een schip dat wordt ingezet als drone carrier, TCG Anadolu.

Die was initieel ontworpen voor de inzet van de verticaal startende en landende F-35B versie van de Joint Strike Fighter. Nadat de Amerikanen echter besloten deze toestellen niet te leveren, is het schip recent omgebouwd voor de inzet van onder meer de Turkse Bayraktar TB3 en Kizlelma drones.

Bron: Marineschepen.nl | Foto: DVIDS

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Veteranen werken aan monument bij Wilhelminakanaal

De veteranen Fred van der Meer en Arie Donck uit Son en Breugel hebben het plan opgevat voor een oorlogsmonument.

Dit als herinnering aan de belangrijke rol die een Baileybrug speelde bij de bevrijding van hun gemeente door de Amerikaanse 101 Airborne Division in 1944. De in allerijl door de Britten gebouwde noodbrug over het Wilheminakanaal voorkwam dat de geallieerde opmars tijdens operatie Market Garden vroegtijdig tot stilstand kwam bij een door de Duitsers opgeblazen brug. De Baileybrug werd in de nacht van 17 september 1944 in recordtempo in elkaar gezet. Het ging om een voor die tijd nieuw type brug, bestaande uit makkelijk transporteerbare en monteerbare onderdelen. Tijdens de viering van 80 jaar bevrijding, volgend jaar, willen de veteranen het monument laten onthullen in het bijzijn van alle bevrijders die erbij aanwezig kunnen zijn. “De Airborne Division reageerde heel enthousiast en heeft al toegezegd dat ze een afvaardiging sturen", aldus Van der Meer. Het monument zal bestaan uit twee brugdelen, gedoneerd door Defensie en geplaatst in een V-vorm, verwijzend naar ‘verbinding, vrijheid en vrede’. Daartussen komen de emblemen van 101 Airborne Division en het Engelse 30e Legerkorps. Het monument komt vlak bij het Wilhelminakanaal te staan, bij een plantsoen met bankjes en vlaggenmasten.

Bron: Eindhovens Dagblad | Foto: Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Info over 400.000 dwangarbeiders online

Het Nationaal Archief maakte woensdag informatie openbaar over meer dan 400.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gedwongen werden in Duitsland te werken.

Het bestaande archief is mede dankzij vrijwilligers gedigitaliseerd en nu op naam doorzoekbaar. Ook informatie over bijvoorbeeld werkgevers, verblijfplaatsen, huwelijken en grafligging komt online te staan. De digitalisering biedt nazaten de kans om te weten te komen waar hun familielid tijdens de oorlog was. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkten in totaal meer dan een half miljoen Nederlanders gedwongen in Duitsland en in gebieden die door nazi-Duitsland werden bezet. Zo'n 27.000 van hen kwamen om het leven. Behalve over dwangarbeiders is in het archief ook informatie te vinden over mannen, vrouwen en kinderen die om andere redenen in Duitsland waren tijdens of vlak na de oorlog.

Bron: Friesch Dagblad

x
leestijd: +/- 40 seconden

Vrachtvliegtuigen voor extra grote lading

Defensie kan binnenkort gebruikmaken van een internationale vloot van transportvliegtuigen.

Deze zijn in beheer bij de Strategic Air Lift International Solution (SALIS). Het Defensie Ondersteuningscommando is een partnerschap aangegaan met SALIS voor de duur van 2 jaar vanaf 1 januari 2024. Vooral het vrachtvliegtuig Antonov-124 is in staat extra grote ladingen te vervoeren. Naast vijf van deze toestellen bestaat de vloot uit een aantal Iljoesjin-76’s. Alle machines zijn gestationeerd op vliegbasis Leipzig/Halle in Duitsland. Nederland beschikt zelf niet over dergelijke grote vliegtuigen. Met het SALIS-lidmaatschap draagt Defensie bij aan internationale samenwerking op het gebied van luchttransport. Omdat ook België en Duitsland lid zijn van SALIS is het mogelijk de capaciteit van de vliegtuigen te delen en dus efficiënter in te zetten, bijvoorbeeld van en naar de Verenigde Staten. Door de huidige geopolitieke ontwikkelingen neemt het aantal vluchten op dit traject toe. Het Support and Procurement Agency van de NAVO biedt het lidmaatschap aan. Dit is na 2 jaar te verlengen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Forensisch en opsporingsteam terug uit Oekraïne

Het Forensisch- en Opsporingsteam (FO-team) is zaterdag teruggekomen uit Oekraïne.

De circa 40-koppige groep met onder anderen specialisten van de marechaussee landde op Vliegbasis Eindhoven. Het team deed de afgelopen 6 weken onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden. Dat gebeurde al voor de vierde keer sinds mei 2022, op verzoek van Oekraïne. Het Nederlandse FO-team bestond naast de marechaussees uit experts van andere defensieonderdelen. De teamleden hadden onder meer tot taak sporen op crime scenes veilig te stellen. De verzamelde bewijslast gaat naar het Internationaal Strafhof (ICC). Dat bepaalt of er oorlogsmisdadigers worden vervolgd. Het kabinet wil inbreuken op de internationale rechtsorde niet onbestraft laten. Het FO-team leverde daar namens Nederland een belangrijke bijdrage aan.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Zr.Ms. Tromp weer thuis

Het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. Tromp keert vandaag terug in de haven van Den Helder.

Het schip vertrok daar op 3 september en maakte bijna drie maanden deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit vlootverband opereerde op de Oostzee, Atlantische Oceaan en Noordzee. Zr.Ms. Tromp oefende en patrouilleerde de afgelopen periode samen met schepen uit landen als Duitsland, Frankrijk, Italië en Denemarken. Dat gebeurde onder Duits commando. De schepen van SNMG1 kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week ingezet worden voor operaties als dat nodig is. De NH90-boordhelikopter zal afvliegen naar Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder en de ruim 180-koppige bemanning van het schip kan zich opmaken voor het winterverlof en de feestdagen.

Bron: Defensie | Foto: SNMG1

x
Leestijd: +/- 10 seconden

300.000 granaten voor Oekraïne

De EU heeft tot nu toe 300.000 artilleriegranaten geleverd aan Oekraïne.

Dat heeft de Oekraïense buitenlandminister Dmytro Kuleba woensdag bekendgemaakt tijdens zijn bezoek aan de NAVO in Brussel. De EU beloofde eerder om voor maart 2024 1 miljoen granaten te leveren.

Bron: Reuters | Foto: Mediacentrum Defensie