Patrouilleschip gereed voor eventuele inzet Midden-Oosten

Na 11 dagen op zee is Zr.Ms. Holland aangekomen in de haven van Cyprus. Dinsdagavond meerde het patrouilleschip aan in de zuidelijke havenstad Limasol. Vanaf de kade werden de opvarenden welkom geheten door een delegatie van de reeds op het eiland gestationeerde mariniers en luchtmachtmilitairen, onder leiding van luitenant-kolonel der mariniers Geoffrey Rellum. De gecombineerde eenheid staat sinds half oktober paraat op het eiland om in geval van nood Nederlanders via de lucht te evacueren als de situatie in het Midden-Oosten verder verslechterde. Of voor het bieden van noodhulp. Met de komst van het schip kunnen beide zaken nu ook via zee plaatsvinden.
 

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto: sergeant-majoor Cristian Schrik | Video: sergeant-majoor Robbert Harteveld

Het patrouilleschip zou aanvankelijk ingezet worden in het Caribisch gebied om drugssmokkel te bestrijden. Maar de plannen werden last minute gewijzigd. Een snel opwerktraject volgde voor de gewijzigde inzet vanwege de onrust in het Midden-Oosten. Het schip zette koers naar andere wateren. Na enkele stormachtige dagen op zee, meerde Zr.Ms. Holland af aan de kalme Cypriotische kust, in het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Luitenant ter zee der eerste klasse Sitara.

Druk programma

Eerste officier van Zr.Ms. Holland luitenant ter zee der eerste klasse Sitara vertelt na aankomst dat de bemanning een druk programma achter de rug heeft. “We zijn 17 november vertrokken vanuit Den Helder naar de Britse havenstad Plymouth om daar een evacuatie-oefening uit te voeren bij de kust. Dat deden we onder leiding van een Britse trainingsstaf. En daarna - op weg hier naartoe - hebben we met name gewerkt aan de integratie met de boordvliegploeg van onze NH90-boordhelikopter en het mariniersteam dat met ons mee is. Ook hebben we ons voorbereid om lager in het geweldsspectrum te kunnen opereren.”

Na 11 dagen op zee arriveert Zr.Ms Holland in Cyprus.

NH90

Na de eerste fase van de voorbereiding heeft de bemanning bij aankomst in Cyprus tijd voor een kort havenbezoek. Maar daarna staat er alweer van alles op het programma. “We gaan werken aan de integratie met het mariniersteam dat al gestationeerd is op het eiland voor eventuele inzet. We zullen onder meer evacuatie-oefeningen uitvoeren bij de kust. Daarbij trainen we met de NH90 en onze beide snelle FRISC-motorboten.”

Het patrouilleschip meert ’s avonds af aan de kalme Cypriotische haven.

Energie

Sitara noemt het mooi om deze inzet te doen. “Ik krijg er echt energie van om samen met de bemanning op te werken naar eventuele inzet. En het voelt zeer nuttig om hier een bijdrage te kunnen leveren.” Volgens de eerste officier van het schip is het belangrijk dat Defensie op Cyprus paraat staat. “Ik denk dat het goed is om snel inzetbaar te kunnen zijn om eventuele hulp te kunnen bieden in het Midden-Oosten.” Zr.Ms. Holland heeft ook hulpgoederen meegenomen uit Nederland om eventueel noodhulp te bieden. Die bestaan uit eten, drinken en andere hulppakketten.

Voor beelden van de aankomst, kijk mee:

Korporaal van de Technische Dienst Marc.

Korporaal van de Technische Dienst Marc over de inzet

“Een evacuatie-oefening was voor mij nieuw. Het was een heel andere inzet dan in ‘de West’, waar we verdachten oppakken van onder meer drugssmokkel. In plaats van verdachten aanhouden, trainden we nu om mensen te helpen. Dat was even omschakelen. Tijdens de evacuatie-oefening hielp ik met het verwelkomen van evacuees op het schip. Naast de evacuatie-oefening trainden we ook onze reguliere gereedheid; voor mij betekende dat bijvoorbeeld storingen oplossen in de machinekamer. Het was een heel druk programma; ik ga er met frisse moed tegenaan om hier hulp te bieden als dat nodig is.”

Een detachement van mariniers en luchtmachtmilitairen met een C-130 Hercules-transportvliegtuig staat sinds halverwege oktober op Cyprus stand-by voor evacuaties en noodhulp. Ze hebben meerdere evacuaties geoefend.

Cyprus

Een zogeheten Non-Combatant Evacuation Operation (NEO)-inzet is geen vanzelfsprekendheid. Die moet altijd veilig kunnen worden uitgevoerd. Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in sommige landen in de regio al geruime tijd op zelf te vertrekken nu dat nog kan.

Meer weten over de NEO in Cyprus? Lees hier een eerder verschenen artikel in de Defensiekrant.