Veteraan Rutting en labrador Henk onafscheidelijk duo

Brigadegeneraal Laurens Jobse overhandigde woensdag namens defensiemedewerkers een cheque van ruim 21.000 euro aan Hulphond Nederland. Een bedrag waarmee zeker vijf mensen aan een hond geholpen kunnen worden. Oud-militair Inno Rutting juicht de actie toe. “Ik ben dankbaar dat Henk in mijn leven is gekomen.”
 

Tekst: Nico Schinkelshoek | Foto’s: Paul Tolenaar

Het afgelopen jaar zijn in de verschillende bedrijfsrestaurants van Paresto blikjes en flesjes met statiegeld ingezameld. De actie van defensiemedewerkers leverde welgeteld 21.496,95 euro op. De keuze om dat bedrag aan Hulphond Nederland te doneren, was snel gemaakt. “Ik denk dat het doel aansluit bij wat iedereen binnen Defensie belangrijk vindt: voor al onze mensen zorgen, óók onze veteranen”, aldus Jobse (commandant Divisie Facilitair, Logistiek en Beveiliging) tijdens de overhandiging van de cheque op Camp New Amsterdam in Huis Ter Heide.

Inno Rutting en zijn hond Henk.

Tientallen veteranen

De stichting helpt jaarlijks zo’n duizend mensen, onder wie enkele tientallen veteranen. Ook Rutting kwam ruim zeven jaar geleden in contact met Hulphond Nederland. Een combinatie van gebeurtenissen gedurende de acht uitzendingen die hij als militair draaide, leverde hem uiteindelijk de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS) op.

‘Wist ook wel dat ik met een hulphond mijn masker moest laten vallen’

Schaamte

Het was de vrouw van Rutting die erop aandrong om eens met Defensie in gesprek te gaan over een hulphond. Zelf wilde hij er in het begin niet zoveel van weten, uit schaamte. “Ik wist zelf ook wel dat wanneer ik een hulphond zou hebben, ik mijn masker moest laten vallen.”

Na verschillende afspraken met Hulphond Nederland, kwam Rutting op het punt dat hij besefte dat een hulphond ‘wel iets zou kunnen brengen’. Maar ook nadat de stap daadwerkelijk was gezet, bleef de schaamte overheersen. “Dan zei ik bijvoorbeeld dat ik hem aan het opleiden was. Ik gaf niet toe dat het mijn hond was. Ik was zelfs bijna in staat om zijn hesje af te doen”, bekent de veteraan.

“Ik was zelfs bijna in staat om zijn hesje af te doen.”

‘Henk trekt me letterlijk weg uit situaties’

Rots in de branding

Hoewel het sinds twee jaar stukken beter gaat met Rutting, was de trouwe viervoeter met name in de beginperiode een rots in de branding voor de oud-militair. Door situaties waarin hij in zijn periode als loadmaster terechtkwam, heeft hij nu bijvoorbeeld moeite met mensenmassa’s. “Als ik me ingesloten voel wanneer er mensen op me afkomen, trekt Henk me letterlijk uit de situatie weg. Of hij gaat ertussen staan.”

Ook in andere situaties biedt ‘echte goedzak’ Henk houvast. Op het moment dat Rutting ‘s nachts bijvoorbeeld gebeurtenissen uit zijn uitzendingen herbeleeft, tikt Henk hem met zijn snuit wakker voordat hij er ‘echt in zit’. “Of op momenten dat er bij mij spanning opkomt zonder dat ik dat zelf besef, legt hij zijn kop op mijn schoot en dan weet ik genoeg. Dat is heel bijzonder.”

Waar Rutting gaat, is Henk.

Ergernissen

Met name in de beginfase leverde de hulp van Henk soms ook irritaties op bij Rutting. Als de veteraan bijvoorbeeld door een winkel liep, wilde hij daar het liefst zo snel mogelijk ‘spullen pakken en wegwezen’. Henk vertraagde hem dan juist. “Daar kon ik echt niet tegen, maar het heeft me wel wat gebracht.”

Bovendien waren er vooral in de eerste jaren ook externe factoren die het hebben van een hulphond niet altijd even makkelijk maakten. “Als ik hem meenam in een winkel, kreeg ik weleens te horen dat dat niet mocht. Als ik dan uitlegde dat het een hulphond was, kreeg ik als antwoord dat ik niet blind was of in een rolstoel zat. Daar werd ik wel echt boos om.”

‘Henk betekent alles voor mij’

Op de bank

Zeven jaar later gaat Rutting zo nu en dan zelfs zonder Henk op pad. “Mijn gevoel zegt dat een hulphond veel meer mensen kan helpen”, benadrukt Rutting. Collega’s die in een vergelijkbare situatie zitten, adviseert hij vooral om het gesprek over de mogelijkheden eens te voeren. “Als je thuis op de bank zit met de gordijnen dicht, is een hond bijvoorbeeld wel een reden om naar buiten te gaan. Dan ga je steeds meer beseffen dat het best wel goed is om het huis te verlaten.”

En de schaamte, die is Rutting inmiddels volledig voorbij. “Het is juist positief uitgevallen. Henk betekent alles voor mij. Het geeft heel veel rust om hem aan mijn zijde te hebben.”

De labrador zorgt bij Rutting voor rust.