Luchtmachtmilitairen en mariniers trainen samen

Luchtmachtmilitairen en mariniers die op Cyprus paraat staan om Nederlanders uit het Midden-Oosten te evacueren in geval van uiterste nood, hebben deze week een Non-combatant Evacuation Operation (NEO) getraind. Deze oefenevacuatie werd gesimuleerd vanaf een luchthaven met een C-130 Hercules-transporttoestel. Ook een Snel Consulair Ondersteunings Team (SCOT) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken nam deel. “Oefenen, oefenen, oefenen. Zo blijven wij op alle scenario’s voorbereid.”
 

Tekst: kapitein Henny de Boer I Foto: sergeant-majoor Cristian Schrik

Benieuwd naar de oefening? Bekijk hieronder het fotoverslag:

Voorafgaand aan de daadwerkelijke uitvoering van de NEO vond een uitgebreid planningsproces plaats, zodat de werkzaamheden van alle verschillende eenheden nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd. Ook wordt nagedacht over de ‘what if’s’, de mogelijke tegenslagen. Wat als er veel gewonden zijn? Wat als de verbindingen uitvallen? Voor alle bijzonderheden wordt een plan gemaakt. Foto: sergeant-majoor Hille Hillinga.

Iedereen is benieuwd naar wat komen gaat

“Om 16.30 uur klaar staan bij de kist, omgehangen.” Voorafgaand aan de oefening loopt missiecoördinator eerste luitenant der mariniers Yannick nog eenmaal het programma door met zijn manschappen. Zo weet iedereen precies wat-ie moet doen en wat de geplande tijdlijn is.
Nachtkijkers, check. Wapens, check. De mariniers van de Marine Spearhead Task Unit (MSTU) maken zich op voor vertrek. Ze hebben voldoende uitrusting bij zich om ter plaatse meerdere dagen in eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Laatste handelingen

Tijd om te gaan! Terwijl de bemanning van de C-130 de laatste handelingen in het toestel verricht, wachten de mariniers geduldig tot ze naar binnen kunnen.
Onderweg naar de oefenluchthaven. Iedereen is benieuwd naar wat komen gaat. De eenheden oefenen zowel overdag als in het duister, om ook daar op voorbereid te zijn.

De klep kan open

Zodra het transporttoestel is geland en de klep opengaat, nemen de luchtmachtmilitairen van het Air Mobile Protection Team (AMPT) meteen hun posities rondom de C-130 in om de eerste beveiligingsring in te richten.
Verbindelaars brengen bij aankomst op de regionale luchthaven zo snel mogelijk de eigen communicatielijnen in de lucht. Die zijn onmisbaar om veilig te kunnen communiceren tussen de verschillende controleposten die de mariniers op en rond de luchthaven inrichten.

Posten inrichten

Alle deze posten worden zo snel mogelijk ingericht. Bijvoorbeeld die voor het eerste ontvangst van mensen die zich melden op de luchthaven, maar ook één voor een uitvoerige paspoortcontrole en voor het fouilleren van de evacuees.

Voorbereid op ‘worst case scenario’

“Dit is een stel.” Een marinier overhandigt de identiteitsbewijzen van twee Nederlanders die zich op de luchthaven hebben gemeld aan een medewerker van het Snel Consulair Ondersteunings Team (SCOT). Die controleert of zij op de lijst staan van Buitenlandse Zaken. En dat is het geval. “U mag doorlopen naar de volgende controlepost.”

Fouilleren

“Wilt u uw armen en benen even spreiden?” Mariniers controleren alle evacuees op het dragen van verboden goederen, zoals vuurwapens en messen. Ook checken ze de bagage. Een marinier haalt sleutels, een portemonnee en een aansteker uit een tas. Die laatste mag niet mee.
Terwijl de mariniers en de SCOT’ers druk bezig zijn met de verwerking van de evacuees, vliegt de C-130 meerdere keren op en neer om evacuees naar het veilige Cyprus te brengen. Die komen behalve uit Nederland ook uit andere landen. Dankzij de paspoortcontrole van Buitenlandse Zaken is bekend welke mensen meereizen.

Missie volbracht

Alle evacuees zijn veilig verplaatst. Missie voltooid. De laatste militairen kunnen terug naar hun thuisbasis op het Europese eiland.

Evacuees veilig in Cyprus

Deze NEO-oefening via de lucht is later deze week nog eens gehouden. Daarin werden de lessons learned meegenomen. Ook wierpen de scenarioschrijvers extra uitdagingen op om iedereen voor te bereiden op een ‘worst case scenario’, met meer gewonden en hogere dreiging. Binnenkort zal een NEO over zee worden beoefend, na de aankomst van het marineschip Zr.Ms. Holland.

Meer weten over NEO in Cyprus? Lees hier een eerder verschenen artikel in de Defensiekrant.