‘Onze kennis vult hun ervaring aan’

Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade geven sinds dit jaar onder Europese vlag leiderschaptrainingen aan Oekraïense commandanten. Tijdens de cursus Urban Leadership in Duitsland delen de pantserinfanteristen telkens in blokken van vier weken hun kennis en ervaringen met de collega’s die vechten voor vrijheid. Een dankbare en indrukwekkende opdracht aan militairen die rechtstreeks van het front komen.

Tekst: Saskia Mijnheer | Foto: korporaal-1 Brian Vonk

“SLAVA UKRAINA! HEROIAM SLAVA!”

Glorie aan Oekraïne! Glorie aan onze helden! Met die kreet en een minuut stilte starten Oekraïense militairen elke trainingsochtend een gezamenlijk appel, schouder aan schouder met een compagnie Nederlandse instructeurs. Samen herdenken ze de Oekraïense slachtoffers van de Russische invasie. Het is het startpunt van een altijd weer stampvolle trainingsdag, op een oefenlocatie in het noorden van Duitsland.

De cursus Urban Leadership wordt op een oefenlocatie in het noorden van Duitsland gegeven.
De trainingsdagen zijn altijd helemaal volgepland, om de militairen zoveel mogelijk bij te brengen.

Kans

Het indrukwekkende appel is een dagelijkse reality check voor de zeventig Nederlanders van 45 Pantserinfanteriebataljon. Hun cursisten zijn hier niet uit luxe, maar om een betere kans te maken in de keiharde strijd voor hun volk, vaderland en hun eigen leven. Ze zijn rechtstreeks vanaf het front hierheen gestuurd en moeten, met zo veel mogelijk nuttige trainingsuren in de rugzak, snel weer terug. De vrijheidsstrijd is nog lang niet gestreden.

Dat maakt deze European Military Assistance Mission (EUMAM) tot een bijzondere trainingsmissie. Aan de Oekraïense strijdkrachten wordt maatwerk geleverd, terwijl de oorlog in Oekraine doorraast. De trainingen worden opgetuigd, als de gevechten het toelaten om een eenheid, een staf of een groep specialisten te sturen. Soms lukt dat toch niet en moet de training worden gecancelled.

Aan de Oekraïense strijdkrachten wordt maatwerk geleverd, terwijl de oorlog in Oekraïne doorraast.

EUMAM

Sinds de start van de trainingsmissie in 2022 zijn al duizenden Oekraïense militairen opgeleid onder de vlag van de European Military Assistance Mission (EUMAM). De trainingen variëren van het opleiden van bemanningen voor Leopard-tanks en luchtverdedigingssystemen tot geavanceerde training voor bataljonscommandanten. De training is een samenwerking van elf EU-lidstaten en wordt gegeven in Duitsland en Polen. 43 Gemechaniseerde Brigade levert een bijdrage met het 45 Pantserinfanteriebataljon.

Leiderschapsvaardigheden

Eenmaal in Duitsland stemmen de instructeurs hun lesstof af op de behoefte van de klas, die tijdens de training van oktober vooral bestaat uit groeps-, pelotons- en compagniescommandanten met veel praktische en zeer recente gevechtservaring.

‘Wat kan ik hen nou bijbrengen?’

De Nederlanders focussen zich tijdens de training op het verbeteren van leiderschapsvaardigheden, maar ook tactische kennis en de cruciale aspecten van militaire operaties in stedelijke gebieden en loopgraven. “Door de gevechtservaringen van het front te koppelen aan onze gestructureerde aanpak en NAVO-doctrine en -methodes ontstaat een interessante trainingsvorm. Dat heeft geleid tot een waardevolle uitwisseling van tactieken en strategieën”, vertelt sergeant Thies, een van de instructeurs tijdens de urban ops-cursus.

Niet opdringen

Kapitein Alex, compagniescommandant bij 45 Pantserinfanteriebataljon, benadrukt dat de EUMAM-trainers hun eigen werkwijzen niet opdringen. “Eerder helpen we de Oekraïners hun methoden te verbeteren door extra tips en tools aan te reiken. Ik pak niet alles tot in detail op, maar behandel vooral de basics waar ze het meeste aan hebben. We hebben maar beperkt de tijd.”

Nederlandse militairen zijn erg goed opgeleid
“Onze kennis is een goede aanvulling op hun ervaring.”

Vreemd

Wel voelt het voor de Nederlanders soms vreemd om voor een groep ervaren gevechtsleiders te staan. “’Wat kan ik hen nou bijbrengen?’, schoot wel even door mijn hoofd”, geeft luitenant Pieter toe over zijn eerste instructiedagen. “Ik zit nu een halfjaar bij de eenheid en ben nog nooit op uitzending geweest. Deze gasten hebben allemaal jarenlange ervaring. Maar na een paar dagen kwam ik er wel achter: Nederlandse militairen zijn erg goed opgeleid. Onze kennis is een goede aanvulling op hun ervaring.”

Het werkt ook andersom. Kapitein Alex is blij dat hij deze opdracht met zijn relatief jonge club pantserinfanteristen heeft gekregen. “Wij leren ook veel van de Oekraïners. Zij hebben natuurlijk veel ervaring opgedaan in loopgraven en in urban optreden. We zien daardoor dat bepaalde dingen daar net iets anders werken. Dat zet ons ook weer aan het denken.”