Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie
Aspirant-astronauten volgen training bij luchtmacht
Zeven aspirant-astronauten van de European Space Agency (ESA) hebben deze week bij het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) in Soesterberg de zogenoemde centrifugetraining gevolgd. Ook vliegers van de luchtmacht krijgen dit tijdens hun opleiding voor hun kiezen.
Het was voor het eerst dat een groep kandidaat-astronauten van ESA deze training kreeg. ESA heeft zelf geen centrifuge en maakt daarom gebruik van de kennis en apparatuur van het CML. Met het faciliteren ervan draagt het centrum bij aan onderzoek om te bepalen welke invloed G-krachten hebben op de ruimtevaarder. Volgens commandant kolonel Ted Meeuwsen is dat voor beide partijen leerzaam: “Er zijn veel dwarsverbanden tussen de luchtmacht en de ruimtevaart. Op deze manier kunnen we kennis uitwisselen en van elkaar leren. Het feit dat ESA bij ons komt is al een boodschap an sich. We staan dus goed aangeschreven.”
Tijdens de centrifuge-training ervaren vliegers, en nu dus de aspirant-astronauten, hoe extreme G-krachten voelen. Die lopen op tot negen keer de zwaartekracht, zoals in gevechtsvliegtuigen. De zeven aspirant-astronauten kregen te maken met maximaal zes G-krachten. De kandidaat-astronauten kwamen uit Australië, België, Frankrijk, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. In april 2024 hopen zij de basisopleiding tot astronaut af te ronden.
Bron: Defensie. Foto: Rosemary Coogan uit het Verenigd Koninkrijk maakt zich op voor de centrifugetraining.
Zr.Ms. Holland richting Gaza voor mogelijke zeecorridor en evacuaties
Het kabinet stuurt het patrouilleschip Zr.Ms. Holland richting Gaza. Het marineschip kan in het oostelijke deel van de Middellandse Zee ondersteuning bieden in het geval van evacuaties uit de regio en toevoer van humanitaire noodhulp.
Het kabinet ziet dat de situatie rond het gewapende conflict tussen Israël en Hamas zich snel ontwikkelt. De strijd heeft grote impact op de bevolking van zowel Israël als in de Palestijnse gebieden. Met name in Gaza is de situatie zeer ernstig. Hier hebben inwoners direct humanitaire hulp nodig. Het verruimen en versnellen van de toegang tot het gebied over land heeft daarom prioriteit.
Het schip komt later deze maand aan in het operatiegebied. De duur van de inzet is afhankelijk van de actuele ontwikkelingen.
Bron: Defensie
Man aangehouden op Schiphol voor smokkel van minderjarige
Een 37-jarige Syrische man is zaterdag 4 november 2023 op Schiphol aangehouden voor smokkel van een kind naar Nederland.
De Koninklijke Marechaussee voerde een controle uit op een binnenkomende vlucht vanuit Tbilisi in Georgië. Er werden verschillende personen gecontroleerd, waaronder een Syrisch gezelschap dat bestond uit de 37-jarige man en twee minderjarigen van elf en vermoedelijk zes jaar oud. Zij waren in het bezit van Duitse vluchtelingenpaspoorten met verblijfsvergunning. Het team twijfelde over de documenten van de jongste, omdat dit kind niet leek op het kind op de foto van de documenten. De man werd daarop aangehouden op verdenking van mensensmokkel.
Uit onderzoek bleek later dat er tussen hen geen familieband bestaat. De jongen van elf jaar oud bleek wel een zoon van de man te zijn. De verdachte bracht zijn eigen kind in een kwetsbare positie, door hem in te zetten bij het smokkelen van een ander kind.
Het jongste kind is overgedragen aan stichting Nidos. De controle van het drietal werd uitgevoerd door het Dedicated Gate Controle team van de Koninklijke Marechaussee. Dit team richt zich op inkomende risicovluchten. Direct na het verlaten van het vliegtuig, worden aan de gate controles uitgevoerd. Deze controles worden ingericht op basis van informatie. Het Sluisteam, een gespecialiseerd rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol, onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland. Dit team houdt zich uitsluitend bezig met de bestrijding van mensensmokkel en mensenhandel.
Bron: Defensie
Defensieprominenten Wilmink en Voorst tot Voorst overleden
Oud-Bevelhebber der Landstrijdkrachten generaal Rien Wilmink is vrijdag 27 oktober op 88-jarige leeftijd overleden. Daarnaast werd bekend dat voormalig staatssecretaris Berend-Jan baron Van Voorst tot Voorst (79) maandagavond is overleden.
Van Voorst tot Voorst werd in het derde kabinet-Lubbers staatssecretaris van Defensie. In die functie was hij nauw betrokken bij de afslanking van de krijgsmacht na de val van de Berlijnse Muur. Daarmee had ook Rien Wilmink te maken, die vooral gedurende de Koude Oorlog diende.
Als gevolg van de in 1991 verschenen Defensienota en latere Prioriteitennota onder toenmalige minister Relus ter Beek, moest de landmacht onder Wilmink bezuinigen, sterk verkleinen en zich heroriënteren op het uitvoeren van vredesoperaties. Wilmink zei daarover in 1992: “Persoonlijk kun je je gedachten daar redelijk snel op instellen. Iets anders is het aanpassen van het militaire apparaat. Dat is te vergelijken met het negentig graden willen laten draaien van een mammoettanker. Dat kost tijd.” Wilmink verzette zich openlijk tegen het (te snel) afschaffen van de opkomstplicht en de gewenste snelle transitie naar een beroepsleger.
Wilmink voerde tussen 1988 tot 1992 het commando over de landmacht. Daarna werd hij bevorderd en vervulde hij bij de NAVO als viersterren generaal de functie van Commander Allied Land Forces Central Europe (LANDCENT). Hij was de eerste Nederlandse generaal die deze functie in het Duitse Heidelberg bekleedde.
Bron: Defensie
Twee mannen aangehouden in Hoorn op verdenking van handel in wapens, munitie en explosieven
De Koninklijke Marechaussee heeft op dinsdagochtend 7 november twee mannen aangehouden die worden verdacht van handel in wapens, munitie en explosieven en het bezit hiervan.
Het rechercheteam van de marechaussee kwam de mannen op het spoor naar aanleiding van informatie uit een eerder opsporingsonderzoek. Hierop werd een onderzoek ingesteld dat leidde tot hun aanhoudingen. Er vonden ook doorzoekingen plaats in de woning van de verdachten en op twee andere locaties in de omgeving van Hoorn. Bij die doorzoekingen werden verschillende goederen in beslag genomen, waaronder vuurwapens, munitie, steekwapens, zwaar vuurwerk en gegevensdragers.
De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.
Bron: Defensie
Aandacht voor verder verbeteren duikveiligheid
De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) constateert significante verbeteringen bij de duikveiligheid van Defensie, maar vraagt tegelijkertijd aandacht voor nog vijf openstaande maatregelen.
Dat constateert de IVD in een brief na een intensief toezichttraject in samenwerking met het Commando Zeestrijdkrachten. Defensie wijkt volgens de IVD op een aantal punten af van wet- en regelgeving, zonder dat alle afwijkingen zijn onderbouwd en vastgelegd. Daarnaast moet de krijgsmacht zich inzetten om de toelagesystematiek aan te passen. Defensie werkt aan het realiseren van deze maatregelen.
Er zijn ook diverse positieve ontwikkelingen waargenomen die bijdragen aan de duikveiligheid. Het oprichten van een Militaire Duik Autoriteit heeft bijvoorbeeld geleid tot defensiebrede normstelling en normbewaking. Verder is de communicatie binnen de duikgemeenschap verbeterd met het instellen van een centraal college van deskundigen.
Aanleiding voor het toezichttraject waren twee duikongevallen in 2015 en 2019. Het beheer van duikmateriaal en duik(medische) procedures waren structureel niet op orde. De inspectie is op basis hiervan een intensief verbetertraject gestart.
Bron: Defensie
Slowaakse blijk van waardering voor Nederlandse Patriot-eenheid
Ruim tweehonderd militairen van de Patriot-eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) zijn dinsdag onderscheiden voor hun inzet tijdens de multinationale battlegroup in Slowakije. De plaatsvervangend ambassadeur van dat land bedankte hen met een speciale medaille voor hun inzet.
De landmachters werden vanaf 14 april 2022 op verzoek van de NAVO ingezet in het Slowaakse Sliač om daar het grondgebied en de inwoners tegen eventuele raketdreiging te beschermen. Ook versterkten de militairen de bondgenootschappelijke afschrikking aan de oostflank van het NAVO-verdragsgebied.
Nederland zette samen met Duitsland drie Patriot-vuureenheden in. De Nederlandse eenheid keerde na een half jaar terug met het materieel. Vervolgens is nog een half jaar personeel ingezet om de Duitse eenheden bij te staan. Alle Nederlandse militairen kregen het eremetaal op de thuisbasis van het DGLC in Vredepeel.
Bron: Defensie
Nederlandse F-16’s naar Roemeens trainingscentrum
De eerste vijf Nederlandse F-16’s zijn deze week naar het Europese F-16 trainingscentrum (EFTC) in Roemenië gebracht. De jachtvliegtuigen zijn bedoeld om Roemeense en Oekraïense vliegers op te leiden.
Nederland nam het initiatief om het EFTC op te zetten en stelt daarvoor twaalf tot achttien F-16’s beschikbaar. De jachtvliegtuigen blijven eigendom van Nederland.
Samen met Denemarken en met steun van de Verenigde Staten heeft Nederland de leiding om de Europese inspanningen voor F-16-capaciteit voor Oekraïne te coördineren. Eerder werd al bekendgemaakt dat Lockheed Martin de trainingen en het onderhoud aan de vliegtuigen verzorgt.
Bron: Defensie
Vrouwen aan het front
In de tentoonstelling ‘Vrouwen aan het front’ in het Fotomuseum in Den Haag staat tot eind deze maand het werk van vrouwelijke oorlogsfotografen centraal. De expositie rekent af met het beeld dat oorlogsfotografie een mannenzaak is.
Het werk van acht fotografen laat zien hoe zij zich staande hielden in gevaarlijke en door mannen gedomineerde situaties aan het front. Vanaf de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) tot aan het strijdtoneel in Afghanistan in 2014. Het gaat om werken van Lee Miller (1907–1977), Gerda Taro (1910–1937), Catherine Leroy (1944–2006), Christine Spengler (geb. 1945), Francoise Demulder (1947–2008), Susan Meiselas (geb. 1948), Carolyn Cole (geb. 1961) en Anja Niedringhaus (1965–2014).
Ook de ontwikkeling en de impact van oorlogsfotografie wordt belicht. De tentoonstelling is te zien tot 26 november.
Bron: Defensie
Apache uit de printer
Vliegtuigbouwer Boeing wil begin volgend jaar beginnen met het testen van een volledig 3D-geprint hoofdrotorsysteem voor de AH-64 Apache gevechtshelikopter.
Het is een proef om te bezien of de lange doorlooptijd voor de levering van (reserve)delen kan worden verkort. Begin deze maand toonde een team van Boeing het eerste 3D-onderdeel: een verbinding voor diezelfde hoofdrotor. Het onderdeel is gemaakt op ‘s werelds grootste 3D-metaalprinter, die staat op Rock Island Arsenal in Illinois.
Het duurde in totaal acht uur en drie kwartier om het element te printen. Dat klinkt misschien lang, maar nu zitten de Apache-gebruikers al snel een jaar op dit onderdeel te wachten.
Non-profitorganisatie ASTRO heeft al een contract ter waarde van 95 miljoen dollar binnengehaald voor de ontwikkeling van een printer voor zeer grote onderdelen. Dit zogenoemde Jointless Hull Project omvat de bouw van een machine die groot genoeg is om een volledige M1 Abrams-tankromp uit één stuk te printen.
Bron: Boeing