Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft een ongekend groot fotoarchief. Het gros daarvan is vanzelfsprekend in zwart-wit. Die beelden zijn indrukwekkend, máár door kleur toe te voegen ontstaat een geheel andere dimensie. Het brengt detail en beleving, waardoor je je nog beter kunt verplaatsen in vroeger tijden.
 

Tekst Kapitein Jessica Bode | Foto’s: NIMH, Menno Bausch (headerfoto)

Reden voor het NIMH om tientallen foto’s door bouwkundig modelleur Erwin Zeemering in te laten kleuren. Dat levert bijzondere beelden op die we de komende weken graag met u delen.

Deze rubriek eindigden we vorige week met een foto die werd genomen kort na de mobilisatie van het Nederlandse leger eind 1939. Dit keer spoelen we een aantal maanden door en komen uit op 10 mei 1940. Duitse troepen van Nederland binnen en dat betekent voor ons het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Honderden transporttoestellen vol parachutisten zetten koers richting de randstad voor een verrassingsaanval. Een aantal Duitse kisten kan worden neergehaald. Zo maakt een Duitse Junker Ju 52/3 op de eerste gevechtsdag beschadigd een noodlanding op het strand ten zuiden van Kijkduin. Voor Nederlandse militairen een geluksmoment. Ze poseren die dag trots bij dit gecrashte Duitse vliegtuig. Toch is de euforie van korte duur. Na het bombardement op Rotterdam van 14 mei en de dreiging van bombardementen op Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Haarlem capituleerde in de nacht van woensdag 15 mei de Nederlandse strijdkrachten.