Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

Tekst: Jack Oosthoek| Foto: Diversen

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

NIet alledaags tafereel in Vlissingen

Niet alledaags, maar wel Amerikaans materieel in de haven van Vlissingen deze week. 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade verplaatst vele honderden voertuigen en helikopters via Nederland naar brigades in Duitsland, Letland en Polen. Hier traint het land met NAVO-partners. De foto werd gemaakt door Herman Zonderland.

Doei...

Alsof hij er niet is. Kennelijk denkend aan iets anders trapt een dame langs een militair bij een brug over het Apeldoorns Kanaal bij Heerde. De landmachter doet mee aan de oefening Victorious Engineer van 41 Pantsergeniebataljon die het oefenterrein Wezeperberg en Heerde in zijn greep houdt. Eén van de opdrachten: ‘vernietig’ deze brug. Het materiaal daarvoor lag opgeslagen in een dump, een begrip binnen de genie. Het is dé plek waar alle voorraad ligt. Foto Martin Bos (defensiefotografie.nl)

Indrukwekkende kolos

Ze is nog steeds een tikje beduusd, zo interessant vond ze het. Lisette Beukhof uit Ede ‘schoot’ een paar weken geleden bij Oosterbeek een Airbus A400M-transportvliegtuig. De kolos deed mee aan de Airborne-droppings boven de Ginkelse heide. “Wat ik zo mooi aan deze foto vind is het lijnenspel dat veroorzaakt wordt door de propellers”, meldt de hobby-fotograaf.

Klein maar fijn

Bijzonder? Een van de blikvangers bij de onlangs in Soesterberg gehouden innovatiebeurs van het Commando Materieel en IT (COMMIT) en Innovation in Defence was deze Opel Rocks Electric. Defensie heeft er vijf aangeschaft om na te gaan of ze voorzien in een vervoersbehoefte op kazernes. Voor de fijnproever: het karretje is 2,41 meter lang, 1,39 meter breed, 1,52 meter hoog, gewicht 471 kilo. Ook dit beeld is van Martin Bos, die zijn beelden regelmatig deelt op de website defensiefotografie.nl.
 

Concentratie op heilige grond

Tot in de vezels geconcentreerd bekijken veteranen para-droppings boven de Ginkelse Heide bij Arnhem waarmee elk najaar de Slag om Arnhem (1944) wordt herdacht. Een van de grootste veranderingen van de laatste jaren is dat ook Duitse parachutisten omlaag zeilen. Wat de deelnemende Amerikanen betreft: voor hen geldt de Ginkelse Heide 79 jaar na de Slag steeds als holy ground. Defensiefotografie.nl was erbij.

Reddende engel

Door het tegenlicht is het beeld wat flets, maar sergeant-majoor Heesakkers van de LO & Sportorganisatie van de landmacht fotografeerde tijdens een alpine-reddingcursus in Frankrijk een sportinstructeur van dit krijgsmachtdeel. Bij wijze van oefening begeleidt die een ‘gewonde’ collega naar veiliger oorden. De opleiding stoomt de deelnemers fysiek en mentaal klaar voor operaties in het hooggebergte. Want dat leer je niet op een regenachtige zondagnamiddag uit een boek.

Überrascht…

En we blijven in de bergen. Want beklim je met dochter Nienke de 3.277 meter hoge berg Habicht in de Stubaier Alpen in Oostenrijk, kom je vlak onder de top Nederlandse landmachtmilitairen tegen... Űberrascht als hij was schoot de Nederlander Erik Grun dit beeld. De militairen deden mee aan de alpinisten-opleiding van de Heeres Gebirgs Ausbilder van de Oostenrijkse Bundesheer.

Marine kiest grond onder de voeten

Soms kiest de marine niet voor de zee, maar het land. Begin oktober vertegenwoordigden drie schepen het krijgsmachtdeel bij de Furieade in Maassluis, een maritiem feest dat voor de 42ste keer plaatsgreep. Het ‘visitekaartje’ bestond uit de sleepbout Gouwe (A878) en de havenvaartuigen Marsdiep (Y8007) en Landtdiep (Y8008). Foto Freek Koning.

Marine 'goes' Rotterdam

Het is alweer even geleden, maar een terugblik naar de Wereldhavendagen in Rotterdam begin september is nooit verkeerd. Voor de 46e keer was ook de Koninklijke Marine vertegenwoordigd. Dit keer gaf Zr.Ms. De Ruyter acte de préséance, zoals Martin Bos op deze foto vastlegde. Het luchtverdedigings- en commandofregat lag afgemeerd in de nabijheid van het handelsmerk van de Maasstad. Ook mijnenjager Zr. Ms. Zierikzee, het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr. Ms. Snellius en het duikvaartuig Cerberus waren van de partij.