Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft een ongekend groot fotoarchief. Het gros daarvan is vanzelfsprekend in zwart-wit. Die beelden zijn indrukwekkend, máár door kleur toe te voegen ontstaat een geheel nieuwe dimensie. Het brengt detail en beleving, waardoor je je nog beter kunt verplaatsen in vroeger tijden.

 
Tekst:
Kapitein Jessica Bode | Foto’s: NIMH, Menno Bausch (headerfoto)

Reden voor het NIMH om tientallen foto’s door bouwkundig modelleur Erwin Zeemering in te laten kleuren. Dat levert bijzondere beelden op die we de komende weken graag met u delen.

In chronologische volgorde vervolgen we deze fotoreis. Van de vrolijke Vierdaagse in 1932 naar de donkere dagen voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog. Deze foto werd genomen na afkondiging van de algemene mobilisatie van het Nederlandse leger, als reactie op de voelbare oorlogsdreiging in Europa.

Al na een paar dagen meldden 280.000 mannen zich bij de mobilisatiecentra verspreid over het land. De periode die volgt staat vooral in het teken van het treffen van voorbereidingen op een mogelijke Duitse aanval. Dat is ook wat we op deze foto zien. Als oefening verplaatsen manschappen een stuk veldgeschut naar de voorwagen, waarvoor een paard is gespannen. Op de achtergrond staat een groep militairen die zich gereedmaakt voor een verplaatsing.

Die oefening blijkt niet voor niets. Acht maanden later, op 10 mei 1940, valt Duitsland ons land binnen. Na vijf dagen capituleert Nederland, waarna de troepen gedemobiliseerd worden.