Tekst Kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: +/- ? seconden

Amerikaans materiaal via Vlissingen naar Duitsland, Letland en Polen

Liefhebbers van groot militair materieel kunnen hun ogen uitkijken, nu de Amerikaanse 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade tot het einde van het jaar helikopters en voertuigen door Nederland verplaatst. De vracht gaat met Nederlandse ondersteuning via Vlissingen naar brigades in Duitsland, Letland en Polen.

Daartoe is het overslagterrein in de Zeeuwse havenplaats sinds 6 oktober aangewezen als tijdelijk militair object. De 1.400 voertuigen worden over de weg verplaatst en de 55 Apache gevechtshelikopters en Blackhawk- en Chinook transportheli’s vliegen via Vliegbasis Woensdrecht naar hun eindbestemming. Om dit transport mogelijk te maken neemt Defensie op verzoek van Amerika gastlandsteun voor haar rekening. Bij dit zogenoemde Host Nation Support (HNS) zijn zo’n 75 Nederlandse militairen betrokken om het transport te ondersteunen en circa driehonderd Amerikanen. 

Ons land speelt als ‘gateway to Europe’ een belangrijke rol op het gebied van militaire verplaatsingen in Europa. Dat komt door de strategische ligging, goede infrastructuur en kennis op het gebied van logistiek.

Tussen 6 oktober en 24 december wordt niet alleen materieel naar Europa verplaatst, ook keert 3rd Infantry Division Combat Aviation Brigade in tegengestelde richting terug naar de Verenigde Staten. Deze eenheid maakte negen maanden lang deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Oost-Europa. Die is daar aanwezig als reactie op de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. De Amerikaanse helikopterbrigade trainde in Duitsland, Polen en Letland met NAVO-partners. 1rd Brigade neemt die taak over.

Bron: Defensie. Foto: Herman Zonderland.

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Zeven militaire repatriëringsvluchten naar Tel Aviv

Er zijn tot dusver bijna duizend personen met zeven repatriëringsvluchten opgehaald uit Tel Aviv en naar Eindhoven of Keulen gebracht. De laatste Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) keerde woensdagavond terug naar Duitsland. 

Het betreft voornamelijk Nederlanders, maar ook mensen met een andere nationaliteit. Na aankomst in Duitsland brengen bussen van Defensie de passagiers naar Nederland. 

De Airbus A330 maakt deel uit van een internationale vliegtuigpool. De toestellen zijn gestationeerd op Vliegbasis Eindhoven en op het militaire deel van het vliegveld van de Duitse stad Keulen.

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Vervalste vlag in historische foto

In de historische rubriek Terugkijker zoomden we vorige week in op de Yom Kipoer oorlog. Daarbij plaatsten we een foto van Egyptische militairen die hun nationale vlag neerzetten na een Israëlische stelling te hebben veroverd. Deze foto blijkt alleen niet zo authentiek.

Twee van onze lezers wezen ons erop dat de gebruikte foto een vervalste uitsnede blijkt te zijn van de foto van Joe Rosenthal, genomen op 23 februari 1945. Op het originele beeld zijn vijf Amerikaanse mariniers en een marine-hospik te zien. Na de landing op het Japanse eiland Iwo Jima planten zij op de top van de Suribachi een Amerikaanse vlag. Een pro-Egypte photoshopper verving die vlag op een onbekend moment voor een Egyptisch exemplaar. Toegegeven, dat is professioneel gedaan. Het beeld is amper van echt te onderscheiden. Maar het is wel degelijk fout en dat willen we dan ook graag rechtzetten.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Bijna zeventig procent van de Amerikaanse militairen kampt met overgewicht

Bijna zeventig procent van de Amerikaanse militairen kampt met ernstig overgewicht. Dat staat in een nieuw rapport van de non-profitorganisatie American Security Project (ASP). Ook wordt gewaarschuwd dat de vele extra kilo’s een gevaar vormen voor de militaire inzetbaarheid.

Het instituut ontdekte dat 68 procent van de militairen met hun gewicht tussen overgewicht en obesitas schommelt. Het aantal militairen in de categorie ‘zwaarlijvig’ is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. Van 10,4 procent in 2012 tot 21,6 procent vorig jaar.

“Deze snelle en aanhoudende toename bij alle krijgsmachtdelen, eenheden en rangen vormt een ernstige bedreiging. Overgewicht is de primaire oorzaak van verwondingen en medische ontslagen tijdens de dienst”, aldus het ASP. “Er zal een effectieve strategie ontwikkeld moeten worden om het probleem te monitoren en aan te pakken. Het Amerikaanse leger moet dit behandelen als elke andere chronische ziekte.”
De onderzoeksclub bestudeerde gegevens van het Pentagon, militaire artsen, het Defense Medical Surveillance System en de Armed Forces Health Surveillance Division, die waren gebaseerd op evaluaties van bijna 545.000 actieve dienstleden die in 2021 een gezondheidsbeoordeling hadden ingevuld.

Bron: Stars & Stripes

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Marva Francine Cools overleden

De oudste Marva van ons land, Francine Cools-van Straten, is deze week overleden. Het lid van het voormalige vrouwenkorps van de Nederlandse Koninklijke Marine werd honderd jaar oud.

Cools-van Straten was zeventien jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Na de bevrijding werkte ze eerst een jaar in Zweden, maar toen ze terugkeerde in Nederland meldde zij zich direct bij de Marinevrouwenafdeling (Marva). Toen ze hoorde dat een aantal vrouwen naar Indonesië mocht, twijfelde ze geen moment en bood zichzelf direct aan. In haar functie als secretaresse van de stafofficier codedienst bedacht Cools-van Straten schuilnamen voor schepen en havens, omdat de telefoonlijnen afgetapt werden door het Republikeinse leger. Door haar werk bleef onbekend welk schip in welke haven binnenkwam. 

In het ‘Marvahuis’ had ze naar eigen zeggen de tijd van haar leven. De vrouwen deelden lief en leed met elkaar. Na deze periode bleef Cools-van Straten actief bij Ex-act, de vereniging van ex- en actief dienende vrouwelijke militairen der Koninklijke Marine. Voor haar was het belangrijk de verbinding te houden. Zelfs op hoge leeftijd sloeg ze geen reünie, borrel of Veteranendag over.

Bron: NIMH. Foto: sergeant-majoor Aaron Zwaal

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Kabinet onderschrijft ‘bittere’ lessen uit rapport commissie Ruys

Het demissionaire kabinet schrijft in een reactie aan de Tweede Kamer alle ‘bittere’ lessen te onderschrijven die de commissie Ruys eerder trok over de terugtrekking uit het Afghaanse Kaboel in augustus 2021.  

Daarnaast zijn de bewindslieden diep geraakt door de ontberingen die betrokkenen moesten doorstaan. Dat gebeurde toen zij zichzelf en dierbaren in veiligheid wilden brengen. De commissie Ruys overhandigde 6 oktober het evaluatierapport ‘Reconstructie en analyse van de evacuatie uit Kaboel in augustus 2021'.  

Ook onderstreept het kabinet nogmaals de conclusie dat er dag en nacht enorme inspanningen zijn geleverd. Dat geldt niet alleen voor de medewerkers in Kaboel (en op andere posten). Dat geldt ook voor de Nederlandse militairen ter plaatse en de vele betrokken medewerkers op de ministeries in Den Haag. Er is grote waardering en respect voor iedereen die zich tijdens en na de evacuatie heeft ingezet. 

Bij de presentatie van het rapport liet het kabinet al weten de 4 hoofdconclusies van de commissie te erkennen en te omarmen. Het document levert een belangrijke bijdrage aan het functioneren en versterken van de crisisorganisatie en crisisaanpak van de betrokken ministeries. 

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Rode Baretten bereiden zich voor op missie Irak

11 Luchtmobiele Brigade uit Assen heeft deze week in de Groningse Marnewaard een oefening gedraaid die deel uitmaakt van het opwerktraject voor de NAVO-missie in Irak.

Het betreft een infanteriecompagnie van in totaal 145 militairen die vanaf 1 januari 2024 voor een jaar ingezet worden voor de beveiliging van Very Important Persons (VIPs) en adviseurs in Bagdad. De missie is een non-combat advisory and capacity building-uitzending op verzoek van Irak en draagt eraan bij dat het land via versterking van de Iraakse veiligheidssector weerstand weet te bieden aan ISIS en andere terroristische dreigingen.

Wat de oefening deze week bijzonder maakt, is de samenwerking met acht burgemeesters uit verschillende gemeenten in de provincie Groningen. Zij waren bereid om als VIPs te acteren en deel te nemen aan deze oefening.

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Vrouw zonder ticket breekt door controle Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft donderdagmiddag op Schiphol een vrouw uit een vliegtuig gehaald die zonder ticket door de controle bij de gate was gelopen. 

Volgens een passagier aan boord vertoonde de vrouw verward gedrag en had ze geen ticket. De Marechaussee bevestigt dat de vrouw “stennis schopte aan boord” en uit het toestel is gehaald. De vrouw had volgens luchtvaartmaatschappij Transavia geen boardingpass voor de betreffende vlucht.

Wat er precies is gebeurd en hoe de vrouw door de controles kon komen is een raadsel. Dat moet naar voren komen uit het papierwerk van de bemanning die de vlucht naar Las Palmas moest uitvoeren. Het zou kunnen dat de vrouw wel een ticket had, maar voor een andere vlucht of dat ze een ‘overstapper’ was.

Transavia heeft volgens protocol vervolgens een veiligheidsinspectie aan boord laten uitvoeren. Toen die klaar was, is de vlucht naar Las Palmas alsnog vertrokken met een kleine 1,5 uur vertraging.

Bron: Telegraaf

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Marechausseekazerne Soesterberg sluit

De marechausseekazerne midden in Soesterberg gaat na bijna zeventig jaar dicht. De brigade verhuist de komende periode naar Camp New Amsterdam op de voormalige vliegbasis Soesterberg.

De marechaussee wordt ondergebracht bij het Landelijk Tactisch Commando (LTC) op de vliegbasis, dat sinds 2016 het landelijke hoofdkwartier is van de marechaussee. Tot dat jaar werkte de marechaussee in districten. Momenteel wordt dat LTC uitgebreid met opslag- en archiefruimte en kantoren. Die gebouwen worden de komende weken opgeleverd.

Bron: AD