Tekst Kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Zr.Ms. Walrus na 31 jaar met pensioen

De eerste van de vier onderzeeboten van de Walrusklasse is deze week na 31 jaar officieel uit de vaart gehaald. Zr.Ms. Walrus was sinds 1992 in dienst bij de marine. Het duurt nog tot zeker tien jaar voordat de eerste nieuwe exemplaren worden verwacht.

De onderzeeboot werd veertien keer ingezet voor missies en de bemanning was in totaal drieduizend dagen op zee. De onderdelen van de Walrus worden gebruikt om Zr.Ms. Zeeleeuw, Zr.Ms. Dolfijn en Zr.Ms. Bruinvis nog een paar jaar operationeel te houden. De Zeeleeuw is de volgende in de reeks, die naar verwachting over een paar jaar de dienst verlaat. Overigens vaart de Walrus al jaren niet meer. De onderzeeboot ligt al sinds 2018 aan de kant.

Defensie is ondertussen bezig met de verwerving van vier nieuwe onderzeeboten. Een van de meest omvangrijke vervangingstrajecten in jaren. Volgend jaar wordt het besluit genomen met welke werf Defensie in zee gaat. Partijen uit Duitsland, Frankrijk en Zweden maken nog kans om ze te mogen leveren.

De onderzeeboot was vernoemd naar het gelijknamige zeezoogdier, dat bekend staat om zijn intelligentie en behendigheid onder water. De Nederlandse boten worden wereldwijd geroemd om hun geavanceerde technologie om ongezien maritieme operaties onder water uit te voeren. Ze behoren tot de meest effectieve wapensystemen van onze krijgsmacht.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Noodaanlanding TESO getest op marinebasis

Veerdienst TESO test vandaag in samenwerking met de Koninklijke Marine en Rijkswaterstaat de noodaanlanding op Fort Harssens, onderdeel van de marinebasis.

In een calamiteitensituatie waarin de reguliere veerhaveninstallatie onvoorzien niet gebruikt kan worden, moet de veerdienst uitwijken naar een andere, direct beschikbare noodaanlanding. Op deze manier blijft Texel altijd bereikbaar.

Periodiek wordt de noodaanlandingen in Den Helder, maar ook die op Texel, getest. “Het is belangrijk om het hiervoor ontwikkelde draaiboek te testen. Door dit soort oefeningen met enige regelmaat te houden, bereiken we dat alle samenwerkende partijen in een dergelijke situatie van elkaar weten hoe er gehandeld moet worden. Om de walverbinding voor Texel zo snel mogelijk te kunnen herstellen”, reageren TESO-directeuren Cees de Waal en Mario Prak schriftelijk.

Bron: Noordhollands Dagblad

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Eerste NAVO-inzet MQ-9 Reaper

Nederland stelt drie MQ-9 Reaper onbemande verkenningsvliegtuigen ter beschikking voor verkenningsmissies aan de Oostflank.

De onbemande toestellen worden begin volgend jaar gestationeerd op Vliegbasis Campia Turzii in Roemenië. Hier zullen ze worden ingezet voor air shielding operaties, waarbij de situatie aan de grens van het verdragsgebied in de gaten wordt gehouden. Dankzij de informatie die de onbemande vliegtuigen vergaren heeft de NAVO een beter situationeel beeld en kunnen misverstanden en een mogelijke escalatie van de situatie op de oostflank worden voorkomen.

De toestellen worden minimaal zes maanden en maximaal een jaar ingezet. Hierbij zijn ongeveer 135 militairen betrokken. Onder wie veertig man voor het onderhoud van de drie toestellen in Roemenië. De merendeel van het personeel blijft op Vliegbasis Leeuwarden om vandaar de operaties aan te sturen en de verzamelde inlichtingen te verwerken.

De MQ-9 Reaper is ingedeeld bij het 306 squadron, dat beschikt over vier van deze geavanceerde verkenningstoestellen. De komende jaren komen er daarnaast nog eens vier Reapers bij.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

US Space Force stopt tijdelijk met online kunstmatige intelligentie

Personeel van de US Space Force mag voorlopig geen online middelen met Artificial Intelligence (AI) gebruiken, zoals ChatGPT. De kunstmatige intelligentie die via internet te raadplegen is blijkt een te groot risico voor gegevensbeveiliging.

Het gaat om een tijdelijke maatregel om enerzijds gegevens te beschermen, maar ook te onderzoeken hoe AI op een veilige en verantwoorde manier kan worden ingezet. “Want het brengt een revolutie teweeg en kan de snelheid van ons werk enorm vergroten”, aldus Lisa Costa, afdelingshoofd technologie en innovatie van US Space Force.

Het gebruik van AI, een geautomatiseerd systeem dat taken uitvoert waar vroeger menselijke intelligentie voor nodig was, is de laatste maanden explosief gestegen. Producten die daaruit voortkomen zoals OpenAI’s en ChatGPT kunnen razendsnel inhoud zoals tekst, afbeeldingen of video genereren op basis van informatie die eerder online is verschenen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Opnieuw militair materiaal naar Oekraïne

Nederland gaat opnieuw militair materieel leveren aan Oekraïne. Het gaat onder meer om drones, ontmijningsuitrusting en munitie. Daarmee is er inmiddels voor 2,1 miljard euro aan materieel ter beschikking gesteld. Defensie wil het overgedragen materieel waar nodig zo snel mogelijk vervangen of aanvullen.

Defensieminister Kajsa Ollongren stuurde de nieuwe cijfers deze week naar de Tweede Kamer. In de brief schrijft de bewindsvrouw dat ons sinds 23 augustus vijftien T-72 tanks leverde, munitie van verschillende typen, 340 drones, negen baileybruggen, negentig vrachtwagens, achttien quads, achttien MB terreinvoertuigen, zeven motoren, 612 sets ontmijningsuitrusting, zestien vaartuigen en zes veldhospitalen. Daarnaast verschillende andere zaken zoals persoonlijke uitrusting voor militairen, reservedelen, rantsoenen en medische goederen. De lijst in de kamerbrief is niet volledig. Er kunnen omstandigheden zijn waardoor bepaalde leveringen niet openbaar gemaakt kunnen worden met het oog op de operationele veiligheid.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Duitsland stationeert gevechtsbrigade in Litouwen

Duitsland wil vanaf volgend jaar een permanente Duitse brigade in Litouwen stationeren, Defensieminister Boris Pistorius heeft de Bundestag, het Duitse parlement, bijgepraat over het besluit.

De Bundeswehr bereidt de plannen voor de stationering van de brigade voor, die stapsgewijs opgebouwd wordt en in 2025 operationeel moet zijn. Met een permanente brigade versterkt Duitsland de gemeenschappelijke verdediging aan de oostflank.

Net als Nederland maakt ook Duitsland al ruim zes jaar deel uit van de NAVO-missies enhanced Forward Presence, maar daarnaast ook van enhanced Vigilance Activities. Er zijn op dit moment ruim achthonderd Duitse militairen in Litouwen gestationeerd. De nieuwe gevechtsbrigade wordt permanent gestationeerd in Litouwen, naar verluidt met een kazerne in de omgeving Kaunas of Vilnius, en neemt de activiteiten van de tijdelijke eenheden over. Duitsland praat nog met NAVO-partners over samenwerking.

Bron: Bundeswehr

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Duitsland: 35.000 militairen voor snelle reactiemacht NAVO

Duitsland stelt volgens defensieminister Boris Pistorius 35.000 militairen ter beschikking voor het plan van de NAVO om 300.000 militairen onmiddellijk paraat te hebben voor het geval van een aanval op een lidstaat.

Er bestaat al een snel inzetbaar NATO Response Force met veertigduizend militairen, maar op de NAVO-top in Vilnius in juli werd besloten dat uit te bereiden tegen de achtergrond van de Russische aanval op Oekraïne. Er is een plan van vierduizend pagina's voor dit NATO Force Model maar overigens niet openbaar is gemaakt.

Duitsland gaat ook tweehonderd vliegtuigen of helikopters en ander materieel beschikbaar stellen voor de snelle reactie van het bondgenootschap.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Roemenië meldt ontdekking krater van drone bij grens met Oekraïne

Na Russische aanvallen op Oekraïense haveninfrastructuur woensdagavond meldt het Roemeense ministerie van Defensie de ontdekking van een dronekrater in de buurt van de grens.

Volgens Reuters meldt het ministerie dat er sprake was van een 'mogelijke explosie bij de inslag'. Er zouden maatregelen zijn genomen om het gebied te beveiligen. De Roemeense luchtstrijdkrachten blijven het luchtruim bewaken.

Het Oekraïense leger heeft daarnaast bevestigd dat bij een Russische droneaanval een graanopslagplaats in Zuid-Oekraïense regio Odesa is getroffen. “Helaas was er een treffer op de haveninfrastructuur. Er is ook directe schade aan het graan zelf”, aldus een woordvoerster van het zuidelijke militaire commando.

Bron: BRN

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Nieuwe commandant voor mariniers

In de stad die onlosmakelijk verbonden is met het Korps Mariniers vond deze week de commando-overdracht plaatsvond. Brigadegeneraal der mariniers Jan Hut gaf in Rotterdam het stokje over aan brigadegeneraal der mariniers Ivo Moerman, die hiermee de zestigste commandant in de geschiedenis van het korps is geworden.  

In een speech gaf Moerman zich trots, vereerd én nederig te voelen om deze functie op zich te mogen nemen. Hij stelde zeer gemotiveerd te zijn.

Bij mariniers gaat het om lichte infanterie-eenheden die op zee, land en de grens daarvan kunnen optreden. Ze worden regelmatig ingezet voor missies wereldwijd. Onlangs vertrok nog een eenheid naar Bosnië om daar een bijdrage te leveren aan de missie EUFOR Althea.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

NAVO-chef belooft ‘vastberaden antwoord’ op sabotage pijpleiding

Als de onderzeese gasleiding tussen Finland en Estland is gesaboteerd, zal de NAVO “eensgezind en vastberaden” reageren. NAVO-chef Jens Stoltenberg is duidelijk. Zo'n doelbewuste aanval op essentiële infrastructuur zou “natuurlijk ernstig” zijn.

De pijpleiding in de Oostzee bleek zondag lek. Ook een telecomkabel was beschadigd. De schade is volgens Finland “waarschijnlijk het gevolg van activiteit van buitenaf.” De Estse defensieminister Hanno Pevkur beaamt dat. Volgens hem werd de schade aangebracht door een “behoorlijk zware kracht” die niet zou zijn veroorzaakt door de natuur.”

De defensieministers van de 31 NAVO-landen bespreken het incident, aldus Stoltenberg. “Het belangrijkste nu is om vast te stellen wat er is gebeurd en hoe dat heeft kunnen gebeuren.”

Bron: ANP