Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft een ongekend groot fotoarchief. Het gros daarvan is gezien de tijdsgeest vanzelfsprekend zwart-wit. Die beelden zijn indrukwekkend, máár door kleur toe te voegen ontstaat een geheel nieuwe dimensie. Het brengt detail en beleving, waardoor je je nog beter kunt verplaatsen in vroegere tijden.
Tekst: kapitein Jessica Bode | Foto's: NIMH en Menno Bausch (hoofdfoto)

Reden voor het NIMH om tientallen archieffoto’s door bouwkundig modelleur Erwin Zeemering in te laten kleuren. Deze bijzondere beelden willen we de komende weken graag met u delen. 

In deze tweede aflevering springen we van 1917 naar juli 1932. Het jaar waarin de 22e ‘Internationale Vierdaagsche Afstandsmarsch’ in Nijmegen voor het eerst méér burgerwandelaars trekt dan militaire deelnemers.  Op de foto passeert een detachement van de Luchtvaartafdeling een café langs de route ergens in Gelderland.

Conditieopbouw

Op woensdag 1 september 1909 klinkt het startschot voor een wandeltocht die uitgroeide tot The Walk of the World. Vier dagen lang moesten militairen wandelen, met als doel conditieopbouw. Het idee van de officieren van de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Oefening werd omarmd en vanuit tien kazernes vertrokken een kleine driehonderd militairen over maar liefst vijftien parcoursen naar Breda. Het bleek een succes en de wandeltocht werd jaren achtereen georganiseerd. Al werd na de eerste editie telkens voor één startplaats in wisselende steden gekozen.

Vlees en pudding

In 1925 wordt Nijmegen de permanente thuisbasis. En dat is niet voor niets. Nergens bleek de gastvrijheid zo groot als in deze stad. Geen bruine bonen, maar soep, aardappelen, vlees en pudding op het menu. Niet slapen op stro, maar op bedjes in slaapzalen, inclusief badlokaal. En, niet geheel onbelangrijk, de parcoursen in de omgeving bleken het beste. 

4Daagselied

Van het eerste 4Daagselied (1932), de koninklijke deelnemer Prins Claus (1967) en de Vierdaagsefeesten (1970), tot Roze Woensdag (1984), rolstoeltoelating (1995) en het dieptepunt in 2006 waarbij het evenement na een dag werd afgelast vanwege extreme hitte en twee doden. De Vierdaagse heeft zich de afgelopen 114 jaar niet voor niets ontwikkeld tot het grootste, meerdaagse wandelevenement ter wereld.