Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Uitvaart Rudi Hemmes met militaire eer

“Ik betreur het dat er nog maar zo weinig van ons zijn die het kunnen navertellen. Bij de eerste herdenking waren er zeventig man, nu zijn we een uitstervend ras.” Deze woorden sprak generaal-majoor buiten dienst Rudi Hemmes bij de herdenking van 75 jaar D-Day in 2019. Hij overleed zondag 13 november op 99-jarige leeftijd en is afgelopen zaterdag met militaire eer gecremeerd in Den Haag.

Prinses Irene was éen van de genodigden bij de uitvaart. De erehaag werd gevormd door 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, dat ook een draagploeg met acht militairen leverde. Met het heengaan van Hemmes verliest Nederland niet alleen de bekendste, maar ook één van de laatste veteranen van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Max Wolff, Karel Zwart en Frans van der Meeren zijn nog in leven, van wie alleen Zwart in Normandië aan land kwam.

Rudolf Willem Hemmes zag op 20 juni 1923 in Harderwijk het levenslicht. Zijn verzet tijdens de bezetting begint klein. De dan zeventienjarige scholier weigert bijvoorbeeld Duits te spreken op de middelbare school en stopt suiker in de brandstoftanks van Duitse legervoertuigen. In mei 1943 vlucht hij naar Engeland. Na veel ontberingen, onder meer een maand gevangenschap in Spanje, belandt hij in het neutrale Portugal. Pas in februari 1944 komt de student aan in Engeland. Hemmes sluit zich aan bij de Prinses Irenebrigade en landt met die eenheid in augustus 1944 in Normandië. “Wij hebben heel wat gevechten meegemaakt. Ik had het geluk dat er geen patroon met mijn naam erop voorbij is gekomen”, zegt hij in deze Defensiekrant van juni 2019.

Na de oorlog maakt Hemmes de overstap naar de toen pas opgerichte Koninklijke Luchtmacht en verlaat de dienst als generaal-majoor. Hij werd daarna voorzitter van de Stichting Genootschap Engelandvaarders, de Stichting Samenwerkend Verzet 1940-1945 en de Vereniging Oud Strijders Prinses Irene Brigade. Ook was hij betrokken bij de ontwikkeling van het veteranenbeleid. De naam Rudi Hemmes blijft voor altijd onlosmakelijk verbonden met 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, dat in hem een boegbeeld verliest.

Bron: Defensie. Foto onder: Rudi Hemmes (links) als adjudant van de toenmalige defensieminister Visser (1961).

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Experimenteren met neerschieten drones

Nederlandse militairen experimenteerden de afgelopen dagen in Duitsland met het neerhalen van drones. Zij gebruikten daarvoor het standaardgeweer Colt en de machinegeweren Minimi en MAG. Zij deden dit vanuit verschillende posities.

Speciaal voor het experiment zijn met de 3D-printer oefendrones gemaakt. Aanvallen door drones zijn actueler dan ooit. De oorlog in Oekraïne toont dat eens te meer aan. De bestrijding van de onbemande vliegtuigjes levert alleen nog de nodige vragen op. “De drones zijn klein en het is lastig afstanden in te schatten. Toch lukte het de drone snel uit te schakelen. Het is iets nieuws. Goed om dit te beoefenen”, aldus een van de deelnemers.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Succesvolle berging van Duits jachtvliegtuig

Bijna tachtig jaar nadat een Duits jachtvliegtuig crashte in de Betuwe, zijn de kist en de stoffelijke resten van de vlieger geborgen.

Onder leiding van de Koninklijke Luchtmacht ging twee weken geleden de eerste schep in de grond, op zoek naar het vliegtuigwrak. Naar verwachting wordt de berging vandaag afgerond.

Het gaat om een Duitse Focke-Wulf Fw 190 A-5 die neerstortte in het dorp Angeren, in de gemeente Lingewaard. Bij de berging zijn het identificatienummer, de motor en grote stukken van het vliegtuig gevonden. Ook zijn de stoffelijke resten en stukjes kleding van de vlieger aangetroffen. Deze gaan voor verder onderzoek naar het laboratorium van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht.

De berging van de Focke-Wulf is een zogenoemde kansrijke berging. Dat betekent dat op voorhand verwacht werd dat er stoffelijke resten gevonden zouden worden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties richtte hiervoor in 2018 een nationaal programma op. Op kosten van het rijk mag een gemeente deze wrakken laten bergen. De Focke-Wulf is de zesde op de lijst. De komende tien jaar zullen nog zo’n dertig tot vijftig vliegtuigen volgen.

Een kijkje nemen achter de schermen bij een vliegtuigberging? Bekijk het foto-verhaal in deze Vliegende Hollander.

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Mijnenjager Vlaardingen weer thuis na NAVO-inzet

De bemanning van Zr.Ms. Vlaardingen is na 3,5 maand op zee weer veilig thuis. Het marineschip heeft reguliere NAVO-inzet verzorgd in het Middellandse Zeegebied.

De Vlaardingen maakte al die tijd onderdeel uit van het vlootverband Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2). Dat richt zich op mijnenbestrijding in en rondom de Middellandse Zee. Daar deed de mijnenjager ook mee aan oefeningen van het vlootverband en internationale oefeningen.

SNMCMG2 is onderdeel van de NAVO-reactiemacht. Daardoor kan het bondgenootschap voor militaire operaties direct een beroep doen op het vlootverband. Het eskader is hier permanent voor beschikbaar. Inzet van SNMCMG2 is er zowel in vredestijd als in periodes van crisis en conflict, zoals momenteel in Oekraïne. Het vlootverband bestaat meestal uit meerdere mijnenjagers en een ondersteuningsschip van een van de deelnemende NAVO-leden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Marechaussee oefent met YPR's op de weg

De marechaussee heeft woensdag met YPR-pantserrupsvoertuigen op de openbare weg geoefend. Doel van de bijzondere rit was de rijvaardigheid van de bestuurders op peil te houden.

De blauw geschilderde YPR's vertrokken uit Wassenaar en deden tijdens hun rit onder meer Noordwijk, Hillegom en Schiphol aan. Het riep op social media wel de vraag op waarom de marechaussee met de YPR is uitgerust. Het pantserrupsvoertuig wordt gebruikt voor politietaken en crowd-and-riot-control. Zo kan het rupsvoertuig worden voorzien van een dozerblad om obstakels op te ruimen of een trap voor inzet bij een vliegtuigkaping. Hierdoor kunnen antiterreureenheden snel een vliegtuig bestormen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Marine ondersteunt bij zoektocht Waddenzee

De Koninklijke Marine heeft de afgelopen dagen met een boot en duikers ondersteund bij de zoektocht naar de twaalfjarige jongen, die vorige maand na een aanvaring tussen een snelboot en watertaxi bij Terschelling vermist raakte.  

De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd. Begin november spoelde het lichaam van een eveneens vermiste volwassen man aan op het strand van Terschelling. De 49-jarige man uit Heerenveen kwam terecht bij het Groene Strand op het Waddeneiland. Door het ongeval, dat op vrijdag 21 oktober vroeg in de ochtend gebeurde, overleden ook een 46-jarige man uit Sexbierum en een 57-jarige man uit Leeuwarden. Hun stoffelijke resten werden snel na het ongeval geborgen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: 30 seconden

DJ Martin Garrix vliegt F-16

De beste DJ ter wereld, de 26-jarige Martin Garrix, heeft deze zomer zijn luchtdoop gemaakt in een F-16. Hij vloog mee tijdens een oefenvlucht vanaf het vliegveld van Tucson in Arizona en deelde zijn ervaringen deze week op zijn social media.

Op deze Amerikaanse basis worden Nederlandse gevechtsvliegers opgeleid. Garrix noemde de vlucht “het gekste dat hij ooit heeft meegemaakt”. Op zijn Instagram-account liet hij zijn volgers foto's en video’s zien. Op de bewegende beelden is te horen hoe enthousiast hij was. Zo schreeuwt hij wanneer hij een roll maakt dolenthousiast 'teringvet'.

Met de aandacht die de muzikant op social media aan zijn unieke ervaring geeft, hoopt de luchtmacht jongeren enthousiast te maken voor een loopbaan bij de krijgsmacht.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Ruimte voor sturen Patriot-raketten naar Oekraïne

De NAVO dwarsboomt niet het sturen van Patriot-luchtafweerraketten naar Oekraïne . Daar gaan de lidstaten zelf over, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Oekraïne zit dringend verlegen om extra luchtdoelgeschut, nu Rusland week na week zware bombardementen uitvoert om de energievoorziening uit te schakelen. Terwijl de eerste sneeuw al is gevallen zitten veel Oekraïners zonder stroom en verwarming.

Polen heeft daarom Duitsland gevraagd de Patriots, die Berlijn aan Warschau had aangeboden, in het westen van Oekraïne te posteren. Daar zouden ze zowel Polen kunnen beschermen als Oekraïne. Maar Duitsland zei dat eerst aan de NAVO-bondgenoten te moeten voorleggen.

Aanvankelijk deinsde de westerse militaire alliantie terug voor het sturen van zware wapens, tanks en al helemaal van gevechtsvliegtuigen. Nu de oorlog blijft voortduren sneuvelen die taboes een voor een. Het is aan Duitsland zelf of het Patriots naar Oekraïne stuurt, liet Stoltenberg vrijdag desgevraagd doorschemeren. Al moet ook de fabrikant van het wapentuig of zijn vestigingsland (de VS in dit geval) vaak instemmen, tekende hij aan. Zulke voorwaarden zijn vaak in wapencontracten opgenomen.

Om te voorkomen dat Duitse militairen en daarmee de NAVO in de oorlog worden meegesleurd, is het wel zaak de Patriots te laten bedienen door Oekraïners. Dat is steeds het recept, memoreerde Stoltenberg. Eerder trainden Nederland en Duitsland bijvoorbeeld Oekraïense militairen om de pantserhouwitsers te bedienen die ze Oekraïne schonken.

Bron: Reformatorisch Dagblad

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Eerste Belgische F-35A op de productielijn

De eerste Belgische F-35A staat op de productielijn bij Lockheed Martin in Fort Worth (USA). Het eerste Belgische vliegtuig wordt naar verwachting eind 2023 afgeleverd aan onze zuiderburen.

Eerder deze zomer was in de F-35A fabriek van Leonardo in het Italiaanse Cameri al begonnen aan de bouw van de componenten. In 2018 bestelden onze zuiderburen 34 toestellen. De eerste acht F-35A toestellen worden in de Verenigde Staten gestationeerd op Luke Air Force Base in Arizona, voor de initiële opleiding van piloten en technici. Daarmee volgen de Belgen een traject dat veel lijkt op dat van de Nederlandse luchtmacht bij de introductie van de F-35. In 2025 komen de eerste toestellen aan op Florennes Air Base.

Bron: Belgische luchtmacht

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Defensie huurt voor vierhonderd miljoen aan ict’ers in

Het ministerie van Defensie heeft zeven organisaties gecontracteerd voor het tijdelijk ter beschikking stellen van ict-professionals. De raamovereenkomst gaat in per 1 maart 2023, voor een periode van maximaal vier jaar en vertegenwoordigt een waarde van vierhonderd miljoen euro.

Defensie gaat de ict-professionals inzetten voor ondersteuning op het gebied van onder meer big data, informatiebeveiliging, cybersecurity en netwerken. Denk aan het verzamelen en analyseren van informatie vanuit missies, de beveiliging van deze informatie en de beveiliging van ict-gedreven materieel zoals wapensystemen in voertuigen, simulatoren en smartphones.

Bron: Computable

x
Leestijd: >35 seconden

Hydrograaf kan aan het werk

De opvallende Expeditionary Survey Boat (ESB) van de Koninklijke Marine is operationeel. Het geavanceerde 'mini'-hydrografische opnamevaartuig is deze week overgedragen.

Het vaartuig is uitgerust met de meest geavanceerde hydrografische, navigatie- en communicatiesystemen. Daarmee kan het schip snel en nauwkeurig wateren, havens en vaargeulen in kaart brengen. Als gevolg van de geringe diepgang kan het vaartuig dicht bij de kust werkzaamheden uitvoeren. De nieuwste aanwinst is vernoemd naar Hr.Ms. Hydrograaf dat tussen 1910 en 1962 hydrografische werkzaamheden uitvoerde voor de marine.

De ESB kan, met een bemanning van vier personen, zelfstandig 72 uur opereren tot honderd zeemijl vanaf het moederschip. Deze eigenschappen maken de ESB een waardevolle aanvulling op de twee grote hydrografische opnemingsvaartuigen, Zr.Ms. Snellius en Luymes.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >40 seconden

Duitsland weg uit Mali

Ook Duitsland stopt met de missie in Mali. In mei 2024 moeten alle duizend militairen uit het West-Afrikaanse land zijn vertrokken. De uitzending stond al langer op losse schroeven. Net als andere Europese landen ligt het land overhoop met de militaire junta in Bamako.

De Duitsers blijven nog tot medio 2024, met name in de buurt van Gao, om een stabiele overdracht te kunnen garanderen. Dit met het oog op de verkiezingen die in februari van dat jaar moeten plaatsvinden. De Bondsdag moet nog wel instemmen met beëindiging van de missie.

Andere Europese landen hebben hun terugtrekking al aangekondigd of voltooid. Zo maakte het Verenigd Koninkrijk vorige week ook bekend zijn driehonderd militairen terug te halen. Nederlandse troepen vertrokken al eerder. Veel Europese landen met troepen in Mali verzetten zich ook tegen de aanwezigheid van Russische huurlingen van de Wagner Groep, onder meer in Gao.

Bron: NOS

x
Leestijd: >15 seconden

Onbemand rupsvoertuig beproefd

Nederlandse militairen in Litouwen hebben een operationeel experiment met de MilRem afgesloten. Dit op afstand bestuurbare rupsvoertuig kan ingezet worden voor onder meer transporttaken of verkenningen. Ook dient het als wapenplatform.

Tijdens de demonstratie zagen militairen van de enhanced Forward Presence (eFP) onder meer hoe de pelotonscommandant beslissingen kan nemen op basis van camerabeelden van het voertuig. Ook werd het daadwerkelijk vuren met het innovatieve systeem gedemonstreerd.

Bron: Defensie