Tekst Leo de Rooij

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Beëdiging in Waterloo

Het Regiment Huzaren van Boreel en het Regiment Huzaren Prinses Catharina-Amalia hebben vorige week vrijdag zo’n zestig nieuwe huzaren beëdigd in Waterloo.
Onder toeziend oog van de wapenoudste der Cavalerie brigadegeneraal Joris Legein en wapenoudste der Artillerie generaal-majoor Wilfred Rietdijk werden de militairen beëdigd . Dat gebeurde dus op historische grond, het slagveld Waterloo waar in 1815 de strijd werd geleverd tegen de troepen van Napoleon.
“De standaarden van beide regimenten werden door een bereden Standaardwacht het slagveld opgereden, hetgeen zorgde voor een beeld wat in de tijd paste”, meldt onze verslaggever en fotograaf ter plaatse, Dennis Boom

In de wolken

De Amerikaanse luchtmacht is de afgelopen maanden behoorlijk actief in en boven Europa. Senior Airman Michael A. Richmond maakte deze plaat tijdens een oefening boven Duitsland.
Aan de oefening namen Amerikaanse B-52's, Belgische F-16's en Duitse Eurofighters en Tornado's deel. Bij de training ging het om een samengestelde luchtoperatie, een zogenoemde Composite Air Operation. Onze zuiderburen hadden de leiding en waren bij deze oefening aanwezig met tien F-16's van de bases Florennes en Kleine-Brogel.

Harde landing

Een landing of (door)start van een C-130 Hercules  op een zogenoemde dirtstrip is altijd spektakel. We prijzen ons dan ook gelukkig dat sergeant-majoor Sebastiaan van 11 Bevoorradingscompagnie AALST (Air Assault) zijn camera paraat had. Deze foto is geschoten tijdens de oefening Mountain Bull 2022 in het oefenterrein bij Fort Carson, Colorado (VS). Daaraan deden ook de Pathfinders van 11 Luchtmobiele Brigade, een C-130 van 336 Squadron, militairen het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers en Belgische en Amerikaanse eenheden mee.

In het donker zien ze je niet

Sergeant-majoor Sebastiaan bleef trouwens niet stilzitten bij de dirtstrip, hij reed met zijn camera direct door naar DropZone Kelly. Daar hadden de C-130 transporttoestellen van grote hoogte hun vracht uitgeworpen, een zogenoemde High Velocity Massdrop, die de rode baretten onder dekking van de moesten oppikken. “11 Bevoorradingscompagnie is trouwens de enige logistieke compagnie in de krijgsmacht die para’s heeft”, laat de fotograaf even fijntjes weten. Vandaar ook de toevoeging AALST aan de naam van 11 Bevocie.

Over deze oefening kun je hier trouwens meer lezen.

Terug naar toen

Degenen die er ruim 25 jaar geleden hun uitzending hebben doorgebracht, herkennen wel wat er op deze foto van veteraan Serge staat: de accufabriek in Potocari waar grote groepen van 11, 12 en 13 Bataljon Luchtmobiel als Dutchbat verbleven tussen maart 1994 en juli 1995.
Met een aantal lotgenoten trok de fotograaf, niet voor de eerste keer, naar de voormalige Bosnische enclave Srebrenica, waar hij destijds diende. Jaarlijks gaan vele veteranen die kant op, zoals deze week ook een aantal wielrenners onder auspiciën van de Stichting Ride2LiveLife. Terugkeren naar het uitzendgebied kan, zeker op de langere termijn, een positief effect hebben op de veteraan.

Te paard!

Afgelopen zaterdag is de Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP) gehouden. Majoor Fred Warmer was erbij en schoot een aantal prachtige platen. Het kampioenschap is verreden in de omgeving van het Infanterie Schietkamp te Harskamp (ISK) en het terrein van Nationaal Park de Hoge Veluwe.

De MPTTP valt onder de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' en is een ééndaagse rij- en oriëntatietocht. De MPTTP test kennis en kunde van de deelnemers, meldt de majoor. De combinatie van ruiter of amazone en paarden moeten diverse obstakels op het parcours zien te overwinnen. De deelnemers - militairen, politie en burgers - dienen naast het rijden van het parcours ook een aantal opdrachten uit te voeren.

Met z’n allen

Het is altijd een prachtig gezicht als een eskader bijeen komt voor een foto. Op deze plaat zijn, met van links naar rechts, het Noorse fregat HNoMS Roald Amundsen (F331), het Amerikaanse amfibisch transportschip USS Arlington (LPD 24), de Noorse tanker HNoMS Maud (A530), het aloude amfibisch aanvalsschip USS Kearsarge (LHD 3), het Portugese fregat NRP Corte-Real (F332), onze ‘eigen’ Hr. Ms. Karel Doorman (A 833), de Amerikaanse USS Gunston Hall (LSD 44), en de torpedobootjager USS Paul Ignatius (DDG 117) zichtbaar. De Kearsarge Amphibious Ready Group, met Norfolk (Virginia, VS) als thuisbasis, is al enige tijd actief in de Europese wateren. (foto: US Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Jesse Schwab)