Tekst Matin Zijlstra en Evert Brouwer
Russische oorlogsschepen op Noordzee
Zr.Ms. Rotterdam heeft begin deze week een Russisch eskader begeleid op de Noordzee. De drie oorlogsbodems waren op weg van de Middellandse Zee naar hun thuishaven in Noord-Rusland. Bij het doorkruisen van de Nederlandse Exclusieve Economische Zone hield de Rotterdam een oogje in het zeil. Onder de Russische schepen was ook de kruiser Marshal Ustinov. Dit schip van de Slava-klasse is een zusterschip van de Moskva die op 13 april dit jaar door Oekraïne tot zinken werd gebracht.
Afgezien van de Marshal Ustinov ging het bij het Russische vlootverband ook om het fregat Vice-admiraal Kulakov en de tanker Vyazma. Conform de afspraken binnen de NAVO werd het drietal op hun tocht steeds begeleid door schepen van het bondgenootschap. Als schip van de wacht kreeg de Rotterdam zondagmiddag opdracht eerder te vertrekken uit Rotterdam waar het schip lag in verband met de Wereldhavendagen. Op de Noordzee maakte Zr.Ms. Rotterdam een rendez-vous met de Russen, die op dat moment al werden begeleid door een Brits fregat en het Belgische patrouilleschip Castor.
De Belgen waren maandagmorgen uit de haven van Zeebrugge vertrokken naar het Russische vlootverband. Bijzonder aan de Belgische inzet was dat weliswaar het patrouilleschip Castor werd gebruikt, maar dat bemanning in zijn geheel afkomstig was van het zusterschip Pollux. Door deze bijzondere actie was de Castor sneller in staat uit te varen.
Foto boven: de Marshal Ustinov wordt begeleid door Zr.Ms. Rotterdam. Beneden: De Russische oorlogsschepen werden ook begeleid door de Belgische Castor.
Bron: Defensie.
Invictus Games Düsseldorf: nog één jaar wachten
Precies over één jaar gaat de volgende editie van de Invictus Games van start in Düsseldorf, net over de grens bij Limburg. Het internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen en veteranen duurt van 9 tot en met 16 september 2023. Omdat het nog precies één jaar duurt voor de spelen van start gaan, gaf de Duitse minister van Defensie, Christine Lambrecht een dagorder uit voor de Bundeswehr.
In haar boodschap aan de militairen van de Duitse krijgsmacht noemt Lambrecht de Invictus Games een uniek evenement voor 500 deelnemers uit meer dan twintig landen. Ze wil de sporters en hun 1.000 begeleiders en familieleden een onvergetelijk welkom bieden onder het motto 'home for respect' en op die manier de deelnemers steunen en waardering uitspreken voor hun inzet voor vrede, veiligheid en democratie.
De bewindsvrouw verwijst ook naar haar bezoek aan de Invictus Games dit jaar in Den Haag, waar ze de unieke sfeer van de spelen zelf kon ervaren. Ze roept iedereen van de Bundeswehr op om te helpen het evenement te laten slagen, als actief betrokkene, vrijwilliger of fan en sluit haar bijzondere boodschap af met de constatering dat de deelnemers, hun familie en vrienden de steun bij de terugkeer in het normale leven meer dan verdiend hebben.
Bron: Bundeswehr
Plaquette herinnert aan omgekomen militairen
Op de Kromhoutkazerne in Utrecht is een plaquette geplaatst die herinnert aan de zes militairen die in 1912 op het terrein om het leven kwamen tijdens een ongeluk bij een oefening. De locatie was destijds het Fort Vossegat. De herinneringsplaquette is geplaatst bij de Brug met de Twaalf Gaten bij gebouw K9, het hoofdkwartier van het Commando Landstrijdkrachten.
De militairen die in 1912 omkwamen behoorden bij het 5e Regiment Infanterie. De traditie van dit regiment wordt voortgezet door 42 Bataljon Limburgse Jagers, een eenheid van 13 Lichte Brigade uit Oirschot. De militairen waren twee maanden gelegerd bij de genie in Utrecht. Op 5 september oefenden ze in de slotgracht van Fort Vossegat hoe ze met tonnen een drijvende brug konden maken. Nadat één militair uitgleed en tegen een van de tonnen terechtkwam, brak en kantelde het hele vlot dat met de tonnen was gemaakt. Zestien militairen vielen in de vijf meter diepe gracht. Omdat maar twee van de zestien militairen een zwemdiploma hadden, konden de anderen zichzelf niet redden. Ondanks moedig optreden van instructeurs en officieren die het water in sprongen, lukte het niet om iedereen te redden. Zes militairen kwamen om het leven.
Het ongeval maakte veel indruk in de samenleving, er werd geld ingezameld voor de families van de slachtoffers. Zelfs koningin Wilhelmina doneerde een bedrag. Op de plaquette, die werd onthuld door plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Rob Jeulink, staan de namen van de zes slachtoffers.
Bron: www.oudhouten.nl
Samenwerking luchtverdediging Tsjechië, Polen en Slowakije
Sinds 1 september beschermen vliegtuigen van de Tsjechische en Poolse luchtmacht het luchtruim van Slowakije. De vliegtuigen staan op hun eigen bases paraat om bij het minste alarm in actie te komen boven Slowakije om daar onbekende vliegtuigen te identificeren en waar nodig uit te schakelen.
De ministers van Defensie van de drie landen ondertekenden eind augustus een overeenkomst voor deze bondgenootschappelijke assistentie. Die is nodig omdat de Slowaken hun Mig-29 Fulcrums buiten dienst stellen en zich voorbereiden op de introductie van de F-16 in 2024.
Bij de ondertekening zei de Tsjechische minister van Defensie Jana Černochová dat de oorlog in Oekraïne de noodzaak om elkaar bij te staan extra duidelijk heeft gemaakt. Sinds 2017 werkten de Tsjechen al samen met de Slowaken. Bij het uitvoeren van opdrachten mochten jachtvliegtuigen al gebruik maken van elkaars luchtruim.
Volgens de NAVO is de samenwerking tussen Polen, Tsjechië en Slowakije een mooi voorbeeld van bondgenootschappelijke samenwerking. Daarbij verwijst de woordvoerder van het bondgenootschap ook naar de Nederlands-Belgische samenwerking bij de luchtverdediging. Die omvat ook de luchtverdediging van Luxemburg, een land dat zelf geen gevechtsvliegtuigen heeft.
Bron: NAVO
Drukke week in Roemenië
Militairen van de Luchtmobiele Brigade die in Roemenië zijn gestationeerd als onderdeel van de NAVO-battlegroup, hebben een drukke week achter de rug. Ze werkten volop aan de vervolmaking van hun operationele vaardigheden.
De rode baretten bezochten op de eerste plaats een Roemeense schietbaan om hun schietvaardigheid bij te houden. Dat gebeurde met de eigen wapens van de eenheid, maar ook met de .50 mitrailleurs en het Barrett-precisiegeweer van de snipers. De schietoefening was extra uitdagend voor 12 Charliecompagnie SOF Support omdat ook 's nachts werd geschoten.
Naast het schieten, ondergingen de militairen ook een bergtraining. Ze werden afgezet aan de voet van de steile rotsformaties van de Transsylvanische Alpen en moesten ontdekken hoe je in bergachtig terrein het beste kunt opereren. Hoe hang je bijvoorbeeld klimlijnen op steile rotswanten? Of hoe bepaal je de juiste route op een gladde helling omhoog? Onder leiding van 'mountain specialists trainden de luchtmobielers anderhalve week.
Bron: Defensie
Open Monumentendag 2022
In de Defensiekrant van vorige week meldden we al dat dit weekeinde de Open Monumentendag 2022 plaatsvindt. Afgezien van de Kromhoutkazerne die we toen noemden, is ook de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn geopend voor het publiek. Zowel op zaterdag als zondag zijn geïnteresseerden welkom van 11.00 -17.00 uur op de Marechausseekazerne.
Voor alle duidelijkheid, bij de Koning Willem III kazerne gaat het niet om een eeuwenoud gebouw. Het thema van dit jaar van de Open Monumentendagen is duurzaamheid en het in 2020 geopende multifunctionele, energieneutrale lesgebouw van de marechaussee is een schoonvoorbeeld van hoe het ook kan.
Bron: Defensie
Klimmen tegen kanker
De Koninklijke Marechaussee doet meer dan de landsgrenzen bewaken . Dat wisten we al. Maar dat ze ook een sportieve strijd niet uit de weg gaat, was misschien nog niet bij iedereen bekend. Een team van de KMar was deze week in Frankrijk om de beroemde Mont Ventoux te beklimmen voor het goede doel. En dat lukte goed!
Doel van de uitdaging was natuurlijk enerzijds om de top te bereiken, maar de wandelende, rennende en fietsende marechaussees haalden met hun tocht ook geld op voor de strijd tegen kanker. De doelstelling was 40.000 euro te verzamelen, donderdag was al meer dan 42.000 euro opgehaald.
De fietstocht werd georganiseerd door de Stichting Groot Verzet Tegen Kanker. Jaarlijks organiseert deze stichting een beklimming van de Mont Ventoux. Dit jaar deden - naast de marechaussee - nog 54 teams mee die samen goed waren voor een opbrengst van 555.000 euro.
Bron: Defensie
Beschermd gebied
Tot 12 januari volgend jaar is ons land verantwoordelijk voor het Quick Reaction Alert (QRA). Vliegers van Vliegbasis Volkel in Noord-Brabant nemen de taken over van de Belgische collega’s.
Nederland en België nemen deze taak afwisselend voor een aantal maanden op zich. Hiervoor staan permanent twee jachtvliegtuigen klaar. Vanwege de korte waarschuwingstijd kunnen ze binnen enkele minuten opstijgen en een ongeïdentificeerd toestel onderscheppen.
De Nederlandse vliegers worden aangestuurd door het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen. Die alarmeert de QRA als een vliegtuig het Nederlandse, Belgische of Luxemburgse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken.
De afgelopen periode stonden de straaljagers paraat op twee Belgische vliegbases: Kleine-Brogel in het noorden van het land en Florennes in het zuiden. Aansturing gebeurde via het Control and Reporting Centre in Beauvechain. De luchtgevechtsleidingen van veel Europese landen werken samen.
Bron: Defensie
Gewonde zeilers naar zilver
Esther Frijlink, Robert Konter en Edwin Vermetten hebben in Toronto zilver gepakt bij de Warrior Cup Sailing. Dat is een evenement voor gewonde veteranen om bij te dragen aan herstel en erkenning.
Zes boten streden de afgelopen week op Lake Ontario onder auspiciën van de Royal Canadian Yacht Club, met teams uit de Verenigde Staten, Australië en Canada. De Nederlandse ploeg was erbij op uitnodiging van de Invictus Foundation.
Met hulp van zeer ervaren zeilcoaches werden er in totaal zes wedstrijden gezeild in de Sonar klasse. Het NL-team had nagenoeg geen zeilervaring, maar moest alleen de gelouterde ploeg van de VS voorrang geven. Australië werd derde. “Behalve de zeilactiviteiten was er ruimte om ervaringen uit te wisselen over sport als revalidatie bij gewonde collega’s”, laat Robert Konter weten. (eigen foto)
Bron: Defensie
Meer training voor Oekraïense militairen
Duitse en Nederlandse instructeurs gaan vanaf eind deze maand opnieuw Oekraïense militairen opleiden. Dit keer in het opruimen van niet ontplofte explosieven. De Oekraïense minister van Defensie Reznikov vroeg de twee ministers deze training op te zetten. Dat maakten de ministers Lambrecht en Ollongren bekend vanaf de Duitse luchtmachtbasis Ramstein, tijdens een bijeenkomst van de Ukraine Defence Contact Group. Oekraïense militairen krijgen een training in Duitsland volgens het train-de-trainer-concept.
De Ukraine Defence Contact Group is een internationale bijeenkomst, die voor de vijfde keer plaats vond. De ministers van Defensie van meer dan 50 landen coördineren er de militaire steun aan Oekraïne. Ze spreken met Oekraïne over wapenleveranties, logistieke ondersteuning, training en bekijken wat Oekraïne in de toekomst nodig heeft. Namens Nederland waren minister Ollongren en Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim aanwezig.