03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 35

‘Oppassen voor een chasse patate’

Tekst Jack Oosthoek
Foto Phil Nijhuis

Senioren bijna moeiteloos mee in ‘jeugdig’ wielerkampioenschap

Kapitein en mogelijk toekomstig profrenner Bart Lemmen (luchtmacht) en wachtmeester Liena de Jong (marechaussee) grepen vorige week in Amersfoort de nationale militaire wielrentitels. Naast jonge, veelbelovende talenten traden senioren op leeftijd in het strijdperk. Hoe verging het hen te midden van alle snelheid? We spraken met twee van hen.

Links: De voorsprong van NMK-winnaar kapitein Bart Lemmen op de nummer twee van het eindklassement, KMA-cadet Jody Jochems, bedroeg een dikke twintig seconden. ”Ik heb zelden zo hard gereden.” | Rechts: Liena de Jong (rechts) kon haar geluk na afloop niet op. “Ik heb jaren gestreden voor deze titel.”

‘Het is een NMK waarbij op het scherpst van de snede wordt gereden

De 57-jarige kolonel Sander Luijten van de Permanente Militaire Vertegenwoordiging van de Europese Unie in Brussel schreef zich om sociale redenen in. Hij kwam uit in de klasse Masters 2 voor renners van 45 jaar en ouder. Samen met anderen fietsen, dáár ging het hem om. “Het NMK zal ik nooit winnen. De bijna-profs die meedoen zijn ongeveer dertig jaar jonger dan ik. Op mijn leeftijd kun je op een gegeven moment niet meer mee met de jeugd. Na twee ronden word ik eraf gereden. Toch probeer ik me aan hen op te trekken, zonder mezelf over de kop te rijden. Voor mij geldt de Olympische gedachte ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Ik wil genieten. Daarbij moet je wel oppassen om in een chasse patate terecht te komen. Dat is de Vlaamse omschrijving van een hopeloze missie waarin je probeert aan te klampen bij betere renners, maar halverwege blijft hangen. Ach, op een gegeven moment worden wij langzamere renners toch van het parcours gehaald, anders ontstaat mogelijk gevaar. Immers, het is een NMK waarbij op het scherpst van de snede wordt gereden”, aldus Luijten, die ooit de fameuze Alpe d’Huez en Mont Ventoux bedwong.

Sander Luijten vermaakte zich in het NMK prima. “Het is aardig gelukt om te genieten.”

Trapondersteuning

Na de finish verkeert Luijten in opperbeste stemming. “Ik heb ervoor gewaakt om me stuk te rijden. Bart Lemmen stond onlangs op het erepodium met Mathieu van der Poel. Hij is zó goed…” Als het aan de cavalerist ligt fietst hij door tot zijn lichaam ‘ho’ zegt. “Zolang je mee kunt, kun je mee, al is het met technische hulpmiddelen. Ooit zag ik bovenop een berg een renner van in de zeventig met trapondersteuning. Genieten dat hij deed….”

‘De wedstrijd uitrijden, dát is wat ik nu wil’

Nog steeds verbonden

De 62-jarige kolonel buiten dienst (marechaussee) Freddy Aarts hoopte in het NMK met fietsvrienden een mooi wielerfeest te beleven. Na al die jaren is hij nog steeds in de ban van de sport. En de telg uit een wielerfamilie voelt zich na zijn FLO nog steeds verbonden met Defensie. Evenals Luijten reed hij in de klasse Masters 2. “De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik de koplopers waarschijnlijk niet kan bijbenen”, zegt Aarts even voor het startschot. “Ik word immers elk jaar ouder, de kloof met de jonge renners groeit. Bovendien reed ik door de pandemie lange tijd geen wedstrijd. Het NMK voor mij te hoog gegrepen? Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, al moet ik mijn doelstellingen, podium rijden, bijstellen. De wedstrijd uitrijden, dát is wat ik nu wil. Een goede renner heeft karakter en zet onder alle omstandigheden dóór, zal ik maar zeggen.”

Om in vorm te blijven traint Aarts veel, naar schatting tienduizend kilometer per jaar. “Wielrennen is voor mij een soort levenswijze.”

‘Fulltime wielrennen en werken gaan niet samen’

Op het randje

Drie uur later passeert Aarts de finishlijn op een ronde achterstand van winnaar Lemmen. “In het eerste uur ging het goed, daarna belandde ik achterin het peloton. Op het laatst reed ik op het kantje van de weg, half in de wind. Het kostte veel kracht om bij te blijven. Nee, ik overwoog geen seconde om af te haken. Het was een mooi wielerfeest.” Mogelijk reed Aarts zijn laatste officiële wedstrijd. Nu hij ouder wordt wil hij zich toeleggen op het minder zware werk, toertochten. Stoppen? Geen sprake van. “Ik ben renner in hart en nieren.”

In tegenstelling tot de afgelopen jaren trok het NMK nauwelijks publieke belangstelling. Degenen die wel kwamen kijken vuurden hun favoriet enthousiast aan.

Adieu Bart Lemmen?

Er staat nog niets vast, maar mogelijk pakte Bart Lemmen zijn laatste militaire titel, zijn vijfde. De luchtmachtmilitair wil toetreden tot de professionals en is op zoek naar een voor hem geschikte ploeg. “Er zijn nog geen concrete contacten.” De kans bestaat dat hij Defensie per 1 januari vaarwel zegt. Fulltime wielrennen en werken gaan niet samen. “Als ik wegga is dat met pijn in het hart. Vergelijk mijn situatie met een veelbelovende voetballer. Die wil toch ook prof worden...”, zegt Lemmen die anderzijds best bij Defensie wil blijven. Maar alleen als zijn militaire baan te combineren valt met een carrière als professional. De kans daarop lijkt klein.

Volgens Lemmen, binnenkort deelnemer aan de Ronde van Slowakije, geniet de militaire titel in wielerland onmiskenbaar status. “Gaaf om die te winnen.” De winnares van de vrouwenwedstrijd, tevens lid van de nationale militaire wielerequipe Liena de Jong, denkt er ook zo over. “Een nationale titel, civiel of militair, het is en blijft iets heel bijzonders.”