Tekst kapitein Jessica Bode
Uitzonderlijk hoog aantal vliegkampschepen op Europese wateren
Er vaart momenteel een uitzonderlijk hoog aantal verschillende vliegkampschepen op de Europese wateren.
Naast de twee Britse carriers HMS Queen Elizabeth en HMS Prince of Wales, gaat het om het Amerikaanse vliegkampschip Harry S. Truman, de Franse Charles de Gaulle en de Italiaanse Giuseppe Garibaldi. Naast deze vijf schepen doet ook de Franse helikoptercarrier FS Dixmude mee.
De Truman en Charles de Gaulle opereren in de Ionische Zee. Het Italiaanse marineschip Giuseppe Garibaldi doet net als HMS Prince of Wales en de Dixmude mee aan Cold Response in de omgeving van Noorwegen. Deze grote oefening brengt de Garibaldi veel noordelijker dan gebruikelijk. De foto van het Italiaanse schip met het noorderlicht op de achtergrond heeft daarom zeldzaamheidswaarde.
Het Britse vliegkampschip HMS Queen Elizabeth voert tot het einde van de maand zelfstandig oefeningen uit om inzetgereed te blijven. Het schip kwam eind vorig jaar samen met onder meer Zr.Ms. Evertsen terug van een vaartocht naar het Verre Oosten.
Bron: Defensie Foto: Staff Sergeant USMC Shawn Coover.
Patriots half april operationeel in Slowakije
De Nederlandse Patriot-eenheid die naar Slowakije gaat, moet vanaf medio volgende maand operationeel zijn. Het luchtverdedigingssysteem blijft maximaal zes maanden in de omgeving van Sliač in het midden van Slowakije. Ongeveer honderdvijftig militairen gaan mee met de eenheid.
De ministerraad heeft vandaag definitief ingestemd met de uitzending. Dat was mogelijk omdat het Slowaakse parlement deze week akkoord ging met de stationering van NAVO-troepen op haar grondgebied. Begin deze maand zei minister Kajsa Ollongren (Defensie) al dat de uitzending werd voorbereid.
Duitsland stuurt twee Patriot-eenheden en heeft leiding over de inzet die onder NAVO-bevel komt te staan. De systemen moeten de verdediging van de oostflank van het NAVO-grondgebied versterken. Slowakije grenst aan Oekraïne. Rusland viel dat land vorige maand binnen en sindsdien wordt er zwaar gevochten.
"De verslechterde veiligheidssituatie in Europa als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne maakt deze bijdrage noodzakelijk", aldus Ollongren. Het Nederlandse leger werkt op luchtverdedigingsgebied nauw samen met de Duitsers. Ollongren: "Met deze concrete militaire inzet wordt de nauwe samenwerkingsrelatie tussen beide landen verder vormgegeven."
Met een Patriot-raket kunnen ballistische raketten, helikopters en vliegtuigen uit de lucht worden geschoten. Nederland beschikt sinds 1987 over de Patriot. Eerder zijn de wapensystemen ingezet in Israël en Turkije.
Bron: Defensie
Aantal troepen oostflank op een rij
Het Nederlandse NAVO-kopstuk luitenant-admiraal Rob Bauer vertelde vorige week in de Defensiekrant dat er sinds de Russische invasie in Oekraïne tienduizenden extra troepen paraat staan aan de oostflank van het bondgenootschap. Concreter dan dat kon hij toen niet zijn, maar deze infographic laat nu precies zien welke eenheden, waar worden ingezet.
Bron: Defensie. Infographic: NATO
EOD zoekt explosieven bij Oosterbeek
De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft deze week in het water bij de veerstoep in Oosterbeek munitie uit de Tweede Wereldoorlog opgedoken. Twee magneetvissers hadden daar zes tot zeven mortiergranaten zien liggen.
Volgens een woordvoerder hebben EOD-duikers de munitie boven water gehaald. Dat is in principe niet gevaarlijk, tenzij er fosfor in zit. Dat reageert als er zuurstof bijkomt. De munitie zal op een andere locatie worden vernietigd..
In Oosterbeek is in september 1944 hevig gevochten tijdens de slag om Arnhem. De geallieerden voerden toen luchtlandingen uit in een poging om de brug over de Rijn te veroveren. Dat mislukte na felle gevechten. Daardoor ligt er nog veel munitie en andere explosief materiaal in de grond. Om die reden is er al tien jaar lang een verbod in Renkum op het gebruik van metaaldetectoren. Ook magneetvissen is verboden. “Maar”, zo geeft de woordvoerder van de EOD aan, “wanneer ze dat toch doen en iets vinden, dan hoop ik dat ze het aan ons melden.”
Bron: De Gelderlander
Drugssmokkelaars in de kraag gepakt
De Koninklijke Marechaussee heeft deze week op Schiphol twee vrouwen aangehouden die pakketten met cocaïne op hun lichaam hadden geplakt.
Het drugsteam van de marechaussee doet regelmatig onderzoek op de luchthaven naar drugssmokkelaars die verboden middelen in of op het lichaam vervoeren of in hun bagage verstoppen. Recent werd een bolletjesslikker aangehouden met bijna tweehonderd bolletjes cocaïne in zijn lichaam (zie foto).
De verdachten zijn inmiddels voorgeleid. De rechter-commissaris heeft hun bewaring bevolen wat betekent dat de vrouwen voorlopig vast blijven zitten.
Bron: Defensie
Nieuwe zaak vanwege neerhalen MH17
Samen met Australië begint ons land een procedure tegen Rusland vanwege het neerhalen van vlucht MH17. De zaak is neergelegd bij de ICAO, de internationale burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties.
Het is niet de eerste keer dat er wordt geprocedeerd. Er loopt momenteel ook een strafzaak tegen vier mannen die verdacht worden van betrokkenheid. Ook speelt er een zaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
Bij de ramp in 2014 kwamen 298 passagiers en bemanningsleden om het leven. Het toestel van Malaysia Airlines werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Defensie was onder meer betrokken bij het bergen van de stoffelijke resten in het rampgebied, het overbrengen naar Nederland en het identificeren van de slachtoffers.
Bron: Defensie
KMA bouwt Bredase Koepel om voor vluchtelingen
Cadetten van de Koninklijke Militaire Academie hielpen deze week in Breda bij het ombouwen van de vroegere Koepelgevangenis, tot opvanglocatie voor bijna vierhonderd Oekraïense vluchtelingen.
Het project waar de toekomstige officieren werden ingezet heet 'Handjes in de Koepel' en bracht honderden vrijwilligers op de been. De militairen hielpen bij verschillende voorkomende werkzaamheden zoals het inrichten van de kamers door vloerbedekking te leggen en meubels in elkaar te zetten.
Tegen BN/De Stem vertelde cadet-korporaal Oud dat er via Whatsapp een oproep kwam om mee te helpen. Toen de cadetten bij hun leidinggevende het idee om te helpen naar voren brachten, was er al snel een 'ok'. “Onze kapitein ondersteunde het meteen.”
Bron: Defensie
Amerikaanse cavalerie in Roemenië
Circa achthonderd militairen van de 2nd Cavalry Regiment van de Amerikaanse landmacht zijn naar Roemenië verplaatst om de NAVO-verdediging in dat land te versterken. De militairen zijn normaal gestationeerd in Vilseck bij Nürnberg.
De Amerikanen oefenen in Roemenië samen met hun collega's van de Roemeense 9de gemechaniseerde brigade. Ze trainen op een oefengebied bij Smârdan. Sinds de Russische inval in Oekraïne hebben veel NAVO-landen militairen naar de oostflank gestuurd. Ook Nederland. Eenheden van 11 Luchtmobiele Brigade trainen hun vaardigheden vier weken lang onder de noemer 'Rapid Falcon 22'. Deze oefening zou eerst in Duitsland worden gehouden.
Bron: Amerikaanse strijdkrachten
Cold Response 2022 van start
Meer dan dertigduizend militairen uit 27 landen doen momenteel mee aan de grote NAVO-oefening Cold Response in Noord-Europa. Ook zijn er 220 vliegtuigen en ruim vijftig schepen bij betrokken.
Nederland is van de partij met onder meer het fregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën, het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam en het mijnenbestrijdingsvaartuig Zr.Ms. Schiedam.
Tijdens Cold Response laten NAVO-eenheden, aangevuld met troepen uit Finland en Zweden, zien dat ze in staat zijn om snel eenheden te ontplooien naar het hoge noorden. Ook biedt de oefening gelegenheid om te trainen onder arctische omstandigheden.
Het scenario beschrijft een situatie waarbij Noorwegen wordt aangevallen en de andere NAVO-landen op basis van artikel 5 (een aanval op één land is een aanval op alle landen van het bondgenootschap) Noorwegen te hulp schieten.
Onderdeel van Cold Response is de oefening ‘Brilliant Jump 2022’. Hier staat de certificering van de Very High Readiness Joint Task Force van de NAVO centraal.
Bron: Defensie
Nieuwe vliegtuigen voor Duitse luchtmacht
De Duitse krijgsmacht heeft bekend gemaakt dat er vijftig nieuwe gevechtstoestellen worden gekocht. Het gaat om 35 F-35's en 15 Eurofighters in de speciale Electronic Combat Reconnaissance-uitvoering.
Met het besluit komt een eind aan twee jaar discussie over welke type de verouderde Tornado, die al sinds 1981 in dienst is, moet opvolgen. De huidige Eurofighters zullen rond 2040 worden vervangen door de nieuwe FCAS (Future Combat Air System). FCAS voorziet niet alleen in een nieuw gevechtsvliegtuig van de zesde generatie, maar ook uit onbemande toestellen die met het gevechtsvliegtuig meevliegen.
Volgens defensieminister Christine Lambrecht en de Duitse luchtmachtbevelhebber luitenant-generaal Ingo Gerhartz is de F-35 op dit moment het modernste gevechtstoestel van het westen en uitstekend geschikt om een bijdrage te leveren aan afschrikking en verdediging. Ook het feit dat het toestel al beschikbaar is en in dienst staat bij veel Europese luchtmachten, droeg bij aan het besluit. Naast Nederland kozen ook Groot-Brittannië, België, Duitsland, Polen, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Finland, Italië en de Amerikaanse luchtmacht in Europa voor het toestel.
Bron: Defensie.
Zaterdag: Nacht van de Militaire Muziek
Een tip voor iedereen die nog geen plannen heeft voor zaterdagavond: de Nacht van de Militaire Muziek. Het evenement wordt nog niet 'live' gehouden, maar is online te volgen net als vorig jaar.
De livestream start om 20.00 uur en wordt gepresenteerd door Giovanca Ostiana. De muziek wordt verzorgd door de bekende militaire orkesten en ensembles. Gastoptredens zijn er van onder anderen Abdelkader Benali, Ghaeth Almaghooth, Dimitri Metzaki, Andro Biswane, Urvin Doornkamp en Frans Mineur.
Geïnteresseerden kunnen zich voor de livestream-link aanmelden via de website: https://www.nmm.nl/nl/muziek.
Bron: Nationaal Militair Museum
Noorwegen steekt extra geld in leger bij Russische grens
Noorwegen steekt dit jaar omgerekend ruim driehonderd miljoen euro in de versterking van het leger in het noorden van het land, bij de grens met Rusland.
De rijke NAVO-lidstaat geeft al relatief veel uit aan Defensie, vorig jaar was dat bijna 5,8 miljard euro. "Zelfs al is een Russische aanval onwaarschijnlijk, we moeten ons realiseren dat we een buur in het oosten hebben die gevaarlijker en onvoorspelbaarder is geworden", verklaarde defensieminister Odd Roger Enoksen in een persconferentie, verwijzend naar de Russische aanval op Oekraïne.
Bron: Defensie