Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant-majoor Sjoerd Hilckmann en sergeant Cinthia Nijssen

‘Veteraan is een woord met kracht’

film

Prinses Margriet, erevoorzitter van het Comité van Aanbeveling voor de Invictus Games in Den Haag, heeft vanmiddag de eerste medaille voor die spelen in ontvangst genomen. Ze kreeg het kleinood in het Nationaal Militair Museum (NMM) uit handen van muntmeester Bert van Ravenswaaij. Die overhandigde voorts de gouden, zilveren en bronzen medailles aan de organisatie.

‘Geen mens komt ongeschonden uit een oorlog’

Een van de deelnemers, oud-landmachtmilitair Alina Zoet, legde in het NMM uit wat een deelname aan de Invictus Games betekent voor een veteraan. De Kosovo-veteraan was deelnemer in Sydney (2018) en kreeg het publiek in vervoering met haar optreden tijdens het powerliften. “Winnen is geen doel op zich, maar een medaille is een mooie blijvende herinnering aan een speciaal moment in dit proces. Dat we zulke bijzondere medailles hebben, die met zoveel zorg zijn gemaakt, is extra gaaf en daar zijn we trots op”, zei zij.

De Nederlandse ploeg voor de Invictus Games heeft vandaag de een na laatste centrale training afgerond. Dat gebeurde op het sportcentrum Papendal bij Arnhem. De handboogschutters kregen training van bondscoach Ron van der Hof.

Metaal

Het verhaal van Alina Zoet spreekt wethouder Anne Mulder, aanwezig namens het gemeentebestuur van de Europese sportstad Den Haag, aan. “Geen mens komt ongeschonden uit een oorlog, ook al zijn ze ervoor getraind”, sprak hij. Mulder spreekt uit ervaring; de politicus is Dutchbat-III-veteraan en heeft herhaaldelijk in het openbaar over zijn posttraumatische stressstoornis gesproken.

‘Winnen is geen doel op zich’

Metafoor

Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Boudewijn Boots gebruikte de medailles als metafoor. “Het slaan van metaal wordt onder grote druk gedaan. Het verandert, maar het breekt niet en krijgt een nieuwe vorm. De deelnemers hebben tijdens hun militaire loopbaan heftige gebeurtenissen meegemaakt. Onder extreme druk gestaan. Toch zijn ook zij niet gebroken, niet verslagen, maar er wel door gevormd.”

De vrienden en familie achter de sporters zijn net zo belangrijk.
In de sporthal van het Zuiderpark spreekt plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Rob Jeulink met Danielo Mercera en zijn vrouw.

Voorgesteld

Al eerder sprak de voorzitter van het organiserend comité, luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif, zijn bewondering uit voor de deelnemers. Dat gebeurde afgelopen zaterdag in het Zuiderpark, waar de 28 Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games werden voorgesteld. “Zij zijn een inspiratie voor ons. Wie zijn wij om op te geven, waar jullie aantonen wat doorzettingsvermogen is. Veteraan is een woord met kracht.”

Spelbreker

Was de pandemie de afgelopen twee jaar spelbreker voor de Invictus Games, nu hangt de oorlog in Oekraïne als een donkere wolk boven de spelen voor gewonde (oud-)militairen. De organisatie werd deze week opgeschrikt door het bericht dat Sergey Karavan, lid van de Oekraïense ploeg is omgekomen bij de gevechten.

“Het was een traject van vallen en opstaan. Maar het gehele team, de staf en trainers hebben in de afgelopen twee jaar nooit opgegeven”, onderstreept teammanager en oud-deelnemer Edwin de Wolf. Soms moesten daarvoor de randen van de mogelijkheden worden opgezocht, zoals online teamtrainingen.” En die randen zijn zeker opgezocht om een video te maken met Prins Harry, die in gesprek met een aantal deelnemers probeert de Nederlandse taal machtig te worden.

Oorlog in Oekraïne hangt als een donkere wolk boven de spelen

De Invictus Games

De Invictus Games zijn een internationaal sportevenement voor lichamelijk en psychisch gewonde militairen van 16 tot en met 22 april in het Zuiderpark in Den Haag. Het sportevenement is in het leven geroepen door de Britse prins Harry om door middel van sport herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en breder begrip en respect te genereren voor gewonde militairen en veteranen. De Invictus Games zouden oorspronkelijk in 2020 in Den Haag plaatsvinden, maar zijn door de coronapandemie twee keer uitgesteld. Aan de spelen doen zo’n 500 veteranen uit 20 landen mee. Ze doen mee aan tien takken van sport in verschillende klassen, van boogschieten, zwemmen en atletiek tot rolstoelbasketbal.

Prinses Margriet is 16 april bij de openingsceremonie van de Invictus Games aanwezig. Koning Willem-Alexander woont de sluitingsceremonie op 22 april bij.

Doorzetten

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim ziet de verbondenheid die militairen kennen terug bij de Invictus Games. “Doorgaan, doorzetten. Jullie winnen allemaal, ook als de ander dat doet. Sport geeft hoop.” Hij doelde daarmee op de situatie in Oekraïne, een van de deelnemende landen. “De beelden raken iedereen. Bij sommigen van ons kan het ook weer oud zeer oproepen. En dat begrijp ik. Sporten en kijken naar sport, kan helpen bij het verwerken. Dat leidt ons af en het inspireert ons. En misschien wel het mooiste: sport brengt ons samen. Sport geeft hoop.”

De Nederlandse ploeg voor de Invictus Games presenteerde zich afgelopen weekeinde in het Zuiderpark.