Tekst Martin Zijlstra

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16 ’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Samen sterk

De NAVO is paraat! De Russische aanval op Oekraïne leidt ertoe dat het bondgenootschap zich voorbereidt op alle eventualiteiten. Dat is vooral te merken in Oost-Europa. In Litouwen maakte een onbekende NAVO-fotograaf deze foto van vliegtuigen en helikopters uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Litouwen en hun bemanningen. Samen sterk voor de verdediging van de lidstaten en alles waar ze voor staan.

Afscheid

Afscheid nemen van je vader die vier maanden gaat varen is moeilijk. Heel moeilijk. John van Helvert legde dit innige tafereel vast bij het vertrek van het fregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën afgelopen zondag. Laten we onze militairen steunen én hun thuisfront.

Een lik en een aai

Een vaartocht van enkele maanden betekent ook dat je je favoriete huisdier een tijdje niet meer ziet. Daarvan afscheid nemen is eveneens niet gemakkelijk. En dus nog snel even knuffelen vlak voor je schip uitvaart. Behouden vaart! Foto: John van Helvert.

Luierhulp

Stel je bent redacteur bij het Mediacentrum Defensie en moet voor een artikel naar de Pools-Oekraïense grens. Daar waar duizenden vluchtelingen passeren op zoek naar veiligheid. Dan wil je ook helpen. Militair redacteur Djenna Perreijn zamelde geld in om een flinke partij luiers mee te nemen naar het crisisgebied. Dat lukte! Hulde kapitein, goed gedaan!

Tsjernobyl

Één ramp met een kerncentrale is meer dan genoeg. In 1986 liepen de zaken in Tsjernobyl extreem uit de hand, de grootste nucleaire ramp tot nu toe. Nu is de voormalige kerncentrale opnieuw in het nieuws. Op deze satellietfoto van Planet LABS PBC ziet het er echter twee dagen na de Russische aanval nog vredig uit.

Luchtaanval

Vanuit de ruimte ziet oorlog er heel anders uit dan wanneer je er midden inzit. Op de dag van de Russische aanval (24 februari) ziet vliegbasis Chuhuiv bij Kharkiv er best nog vreedzaam uit ook al is de basis net bestookt door de Russen. Hier en daar wat rook van inslagen. Bizar hoe dit tafereel er op de satellietfoto van Planet Labs PBC uitziet.

Versterking onderweg

Een kolonne Avenger luchtafweersystemen onderweg van Duitsland naar Roemenië. De systemen van 5th Battalion, 4th Air Defense Artillery Regiment van de Amerikaanse landmacht gaan daar bondgenoot Roemenië helpen verdedigen. Het tafereel werd gefotografeerd door Sergeant 1st Class Terrance D. Rhodes.

Geruststellend

De aankomst van een AH-64D Apache op het vliegveld Lielvarde in Letland. Het Amerikaanse toestel is overgevlogen uit Duitsland om in Letland en Litouwen de gezamenlijke verdediging te versterken en de bevolking van de Baltische staten gerust te stellen. Het toestel van 12th Combat Aviation Brigade doet eerst mee aan oefening Saber Strike 22. Foto: Staff Sergeant Thomas Mort.

Eregroet

Vier F-16's van de Roemeense en Amerikaanse luchtmacht brengen een eregroet aan acht omgekomen Roemeense bemanningsleden. Dat land verloor onlangs een straaljager. Bij de zoektocht naar de vlieger verongelukte de reddingshelikopter ook, waarbij zeven militairen het leven lieten. Acht doden in totaal dus. Diep triest natuurlijk. Senior Airman Ali Stewart legde de herdenkingsvlucht vast boven de Roemeense hoofdstad Boekarest. 

Wat de oorlog teweeg brengt…

We sluiten deze aflevering van LENS! af met een foto die laat zien wat oorlog teweeg brengt. Het menselijk leed is verschrikkelijk, dat staat buiten kijf. Maar ook alles wat de mens in zijn vernuft heeft bedacht en gebouwd sneuvelt. Verloren voor altijd. Zoals het grootste vliegtuig ter wereld, de Antonov AN-225. In de jaren tachtig ontworpen door de Sovjets voor het transport van hun ruimteschip. Op een dramatische manier vernield bij de Russische aanval op het vliegveld van Hostomel op 24 februari. Foto: Twitter.