Tekst Martin Zijlstra
Foto boven John van Helvert

NAVO verhoogt paraatheid van eenheden

Het is op dit moment helemaal niet pluis op de Zwarte Zee. De strijd om Oekraïne woedt namelijk ook op het water, met doden en gewonden tot gevolg. Rusland ageert en de NAVO reageert, met een bijzondere rol voor Turkije.

Er gebeurt alles in de wateren bij Oekraïne, al is van klassieke zeeslagen is geen sprake. Dat kan ook nauwelijks meer, omdat de Oekraïners hun belangrijkste oorlogsschip, het fregat Hetman Sahaydachniy, zelf tot zinken hebben gebracht in de haven van Nikolaev. Zo zou het niet in Russische handen vallen.

Op social media circuleren foto's waarop het schip bijna helemaal is gezonken. Een roemloos einde, maar laten we niet vergeten dat de Oekraïense marine ook geen partij zou zijn voor de Russische. Onder aanvoering van de grote kruiser Moskva heeft Moskou minstens veertig oorlogsschepen in de Zwarte Zee. Daarbij zijn ook grote landingsschepen die, voordat de vijandelijkheden losbarstten, speciaal voor deze inzet van de Oostzee naar de Zwarte Zee werden verplaatst.

Tik-Tok-oorlog

Meer dan ooit spreken bij dit conflict niet alleen de wapens, maar is er ook een informatieoorlog gaande. De strijdende partijen nemen het daarbij niet altijd even nauw met de waarheid. Bij veel nieuwsberichten is er sprake van fake information. Maar ook social media geven de oorlog een heel eigen dynamiek. Niet voor niets wordt er al gesproken over de 'Tik-Tok-oorlog', waarbij iedereen met een smartphone zijn eigen nieuws maakt en verspreidt. Het is onmogelijk om al die informatie te verifiëren.

Op Twitter verscheen deze foto van het Oekraïense fregat Hetman Sahaydachniy, door de eigen bemanning tot zinken gebracht in de haven. (Foto: Twitter)

Afsluiting Bosporus: tegenvaller voor Poetin

Schepen geweigerd

De versterkingen van de Russische vloot moesten op weg naar de Zwarte Zee uiteraard ook de Bosporus passeren. Deze passage bij Istanbul staat onder Turks beheer en ieder schip dat de Bosporus wil passeren moet daarvoor toestemming vragen. Dat is geregeld in het Verdrag van Montreux uit 1936.

Na een oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om de Bosporus af te sluiten voor Russische oorlogsschepen, besloot de regering in Ankara gebruik te maken van een clausule in het Verdrag van Montreux. Die stelt dat schepen die niet in de Zwarte Zee hun thuishaven hebben, geweigerd mogen worden in geval van oorlog. Een tegenvaller voor Poetin die daardoor een plan om nog eens vier schepen toe te voegen aan zijn armada in de Zwarte Zee in rook zag opgaan. Belangrijk voor Oekraïne, omdat de Russische marine op die manier het aantal schepen met kruisvluchtwapens had kunnen uitbreiden.

Een van de versies van het Russische Kalibr kruisvluchtwapen, waarmee grote schade wordt aangebracht in Oekraïne. De Kalibr wordt gelanceerd vanaf schepen en onderzeeboten. (Bron: Wikimedia Commons)

Kruisvluchtwapens

Deze Russische SS-N-30A Kalibr kruisvluchtwapens worden gelanceerd vanaf schepen of onderzeeboten. Het wapen is iets meer dan zes meter lang en beschikt over een explosieve lading van 450 kilo. Die kan zowel high explosive zijn, als nucleair.

Het wapen wordt aangedreven door een turbojet die het een bereik geeft van 1.500 tot 2.500 kilometer. De Kalibr is sinds 2015 in dienst bij de Russische marine en is bestemd voor het aanvallen op gronddoelen. Voor doelen op zee beschikken de Russen over andere wapens, zoals klassiek scheepsgeschut en anti-scheepsraketten. Hiermee zijn naar verluid er al verschillende koopvaardijschepen beschadigd, waarbij de nodige gewonden en doden vielen.

Schip in brand

Of alle verhalen waar zijn, kan lastig geverifieerd worden. Dat geldt ook voor het bericht van afgelopen maandag waarin de regering in Kiev bekend maakte dat het was gelukt om met een MLRS-raketsysteem het Russische korvet Vasily Bykow uit te schakelen. De melding werd vergezeld door foto's van een schip dat in brand stond.

In een heel andere melding van de Oekraïense autoriteiten wordt beweerd dat mariniers er in geslaagd waren om een door de Russen veroverde vliegbasis aan te vallen en daar 30 Russische helikopters te vernietigen.

Het Russische korvet Vasily Bykow is mogelijk door een Oekraïense MLRS-raketwerper beschadigd, al kan dit niet verifieerd worden omdat er alleen een rookpluim op zee te zien was. (Foto: Twitter)

Verhoogde paraatheid

In reactie op de Russische troepenopbouw en latere aanval, nam de NAVO het besluit verschillende eenheden naar een verhoogde paraatheid te brengen. Ook schepen van de Koninklijke Marine.

Op 20 januari maakte defensieminister Kajsa Ollongren al bekend dat ons land extra eenheden gereed stelde voor de Initial Follow-On Forces van de NATO Reaction Forces. Hiervoor zette de marine het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam op stand-by. Het schip voer op dat moment nog in de Oostzee als vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1), een van de vier vaste vlootverbanden van de NAVO. De Rotterdam werd vervolgens afgelost door het M-fregat Zr.Ms. Van Amstel die nu op haar beurt weer plaats maakt voor het LCF Zr.Ms. De Zeven Provinciën.

SNMG1 in actie: bevoorrader FGS Berlin voorziet het Deense fregat HDMS Peter Willemoes en Zr.Ms. Rotterdam van brandstof. (Foto: SNMG1)

Zowel dit schip als de Rotterdam zijn zondag uitgevaren om, in afwachting van mogelijke ernstinzet, deel te nemen aan de grote internationale (amfibische) oefening Cold Response bij Noord-Noorwegen. Het LCF doet dat als deelnemer van SNMG1 en tevens vlaggenschip van commandeur Ad van de Sande, de commandant van het vlootverband.

Naast genoemde schepen staat ook een duikteam van de Explosieven Opruimingsdienst klaar voor NAVO-opdrachten. Halverwege dit jaar geldt dat ook voor een onderzeeboot.

De marine wordt volop ingezet bij de NAVO-verdediging

Foto: John van Helvert