Tekst kapitein Jessica Bode
NAVO-leiders vandaag digitaal bijeen vanwege situatie in Oekraïne
De leiders van de dertig NAVO-landen houden morgen een digitale vergadering over de Russische aanval op Oekraïne.
De lidstaten kwamen gisteren al op ambassadeursniveau bijeen op het hoofdkwartier in Brussel. Zij besloten om militairen te sturen naar Oost-Europa en “afschrikkende maatregelen” te nemen. Wat dat concreet betekend wordt niet bekendgemaakt.
Bron: Defensie
Chinese intimidatie Australisch marineschip
De Australische minister-president Scott Morrison heeft China ervan beschuldigd vanaf een marineschip met een laserstraal te hebben 'geschoten' op een Australisch P-8 Poseidon maritiem patrouillevliegtuig.
Het incident zou zich vorige week donderdag hebben voorgedaan in de wateren nét ten noorden van Australië waar op dat moment twee Chinese oorlogsschepen voeren.
Omdat het met laser mogelijk is vliegers te verblinden, spreekt Morrison over ‘gevaarlijke intimiderende praktijken’. Zijn collega, defensieminister Peter Dutton, noemt de Chinese actie een ‘zeer agressieve daad’. China heeft de Australische beschuldigingen van de hand gewezen. De relatie tussen beide landen is de laatste jaren verslechterd.
Bron: NOS.nl
Zr.Ms. Friesland onderschept drugs na waarschuwingsschoten
Voor het eerst sinds zijn aankomst in het Caribisch gebied in januari heeft het patrouilleschip Zr.Ms. Friesland een drugsvangst 'gescoord'.
Zondagmorgen werd 224 kilogram drugs onderschept ten zuiden van Curaçao. Er waren waarschuwingsschoten nodig om de smokkelaars te overtuigen hun drugstransport op te geven.
In alle vroegte ontdekte de kustwacht een zogenaamd go-fast bootje op een bekende smokkelroute, waarna de hulp van de Friesland werd ingeroepen. Het schip zette een snelle FRISC-boot in die de smokkelboot wist te achterhalen. Nadat de bemanning van de FRISC uiteindelijk waarschuwingsschoten loste, zetten de smokkelaars hun verboden lading overboord. De drugs werd door de bemanning van de FRISC uit het water gevist en meegenomen. Later werd de contrabande overgedragen aan de kustwacht. De smokkelaars wisten te ontkomen.
Bron: Defensie
Operators oefenen in Afrika
Zo'n 1.600 militairen uit dertig landen, waaronder Nederland, hebben de afgelopen weken in Mauritanië en Senegal meegedaan aan oefening Flintlock. Deze wordt jaarlijks georganiseerd door het Amerikaanse U.S. Africa Command en staat bekend als de grootste oefening voor special forces.
Doel van Flintlock is de deelnemende Afrikaanse landen kennis en vaardigheden te bieden om extremistische activiteiten te kunnen bestrijden en op die manier hun grenzen te beschermen en de bevolking te beveiligen. Het scenario van Flintlock 22 voorzag in schietoefeningen, verplaatsingen te voet en per voertuig, verkenningen, gevechtsdrills en andere activiteiten.
Mlitairen uit Benin, Burkina Faso, Kameroen, Tsjaad, Cabo Verde, Ivoorkust, Ghana, Guinea, Mali, Mauritanië, Marokko, Niger, Nigeria, Senegal en Togo deden mee. Instructeurs en begeleiders waren afkomstig uit Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, het Verenigd Koningrijk, de Verenigde Staten en Nederland.
Bron en foto: U.S. Africa Command
Afzien in de sneeuw
Militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, een eenheid van 13 Lichte Brigade, streken twee weken lang neer in het Oostenrijkse Hochfilzen en Wattens voor een zware winteroefening.
In een bergachtige omgeving die gebukt ging onder een dik pak sneeuw werd de eerste week onder meer geoefend op acclimatiseren, overleven, verplaatsen, navigeren en werken onder koud weer omstandigheden.
In de tweede week trokken de militairen vop naar een hooggelegen patrouillebasis. Later wachtte hen een ‘ijsbreekdrill’, waarbij ze door het ijs ‘zakken’ en zelf uit het ijskoude water moeten zien te komen.
De ‘opbrengst’ van het winterse verblijf in Oostenrijk mag er zijn: opgeleide (basis) schutters op de .50 mitrailleur, 40 mm en Panzerfaust, certificering op niveau II (groepsniveau, 5-8 militairen) en de beheersing van koud weer skills.
Bron: Defensie. Foto: 13 Lichte Brigade
Vroegere kruiser De Ruyter in de verkoop
De marine van Peru verkoopt haar oude kruiser Almirante Grau, de vroegere Hr.Ms. De Ruyter. Er hangt een prijskaartje aan van bijna een miljoen euro.
Het schip werd destijds voor 22 miljoen gulden verkocht aan Peru en was daar tot 2017 vlaggenschip. Een groep enthousiastelingen heeft het plan het schip, dat van 1953-1972 in dienst was van de Koninklijke Marine, te bewaren voor het nageslacht. Het Peruaans-Nederlands team is al ver met plannen. Volgens een woordvoerder wordt er gesproken met de Peruaanse marine en is een belangrijk deel van het geld bij elkaar . Het idee is om De Ruyter over te brengen naar een toekomstig pretpark aan de Peruaanse kust.
Bron: Marineschepen.nl. Foto: NIMH
Onderscheidingen voor honderdjarige veteraan
Inspecteur der Krijgsmacht en tevens Inspecteur der Veteranen, luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang heeft maandag het Mobilisatie Oorlogskruis en het Ereteken voor Orde en Vrede uitgereikt aan de honderdjarige veteraan Louis Bannink. De uitreiking vond plaats op de Zwaluwenberg in Hilversum.
Bannink werd in 1921 geboren in Nederlands-Indië waar hij opgroeide op een koffie- en rubberplantage. In 1941 trad hij in dienst bij het wapen der infanterie. Nog in hetzelfde jaar werd hij gemobiliseerd en gestationeerd in Bandoeng op het eiland Java. Hier maakte hij het begin van de Japanse bezetting mee. Hij werd gevangengenomen en kwam terecht in een kamp op Java. Later werd hij per schip overgebracht naar Birma om daar te werken aan de beruchte spoorlijn. Hij overleefde de oorlog en werd op 15 augustus 1945 bevrijd.
Bron: Defensie