Tekst kapitein Jessica Bode
Foto sergeant Sjoerd Hilckmann

Defensie ondersteunt bij Marengo-proces

Vanaf morgen werken 'groen' en 'blauw' in duo's bij de Bunker in Amsterdam

Defensie ondersteunt vanaf morgen de nationale politie tijdens zittingen van het Marengoproces tegen Ridouan T. en zestien medeverdachten. De Landmacht en de Bewakingseenheid staan dan zij aan zij om passanten en verdachte situaties te controleren.

De beveiliging van dit soort ‘hoog risico-zittingsdagen’ in de extra beveiligde rechtbank van Amsterdam Osdorp legt zo’n groot beslag op politiecapaciteit dat bijstand van militairen noodzakelijk is.

'Straks staan ze op straat, in een burgeromgeving'

Deze bewakings- en beveiligingstaak richt zich op de-escalatie en de omgang met omstanders. Dat is wel even anders dan wat de militairen van verschillende landmachteenheden normaliter hebben.

“Zij zijn in missiegebieden voorbereid op de extreemste vorm van geweld. Vaak met een tegenstander op grotere afstand. Maar bij de bunker verwachten we nu geen raketinslagen, schietpartijen of aanslagen. Straks staan ze op straat, in een burgeromgeving. Omringd door omwonenden, nieuwsgierigen en pers. Inclusief de nodige emoties”, reageert politiewoordvoerder José.

In de weken voorafgaand trainden militairen en politie tezamen, om voorbereid te zijn op tal van scenario's.

Elektronicaketen

Een ander facet dat meespeelt is dat de bunker gesitueerd is in een drukke, bewoonde omgeving met een ‘huis voor onbehuisden’, winkels en een grote elektronicaketen waar veel consumenten op afkomen. “Er zullen allerlei mensen willen passeren op plekken waar dat niet kan. Ook kan het zijn dat mensen zich voordoen als iemand anders en zo de bunker proberen in te komen. Dat zorgt voor de nodige emoties. Voor agenten zijn dit soort zaken dagelijkse kost, voor militairen niet.”

Een voormalige justitiële jeugdinrichting aan de rand van Den Dolder werd gebruikt als tijdelijk trainingscentrum.

'Is dat wel echt een verslaggever of iemand die de boel misleidt'

Werken in duo’s

Agenten en militairen werken bij het Marengo-proces in duo’s, waarbij Defensie altijd onder leiding staat van de politieorganisatie. Een ongebruikelijke, maar wel goede samenwerking. “Het zijn twee verschillende werelden”, zegt defensiewoordvoerder majoor Roel van de Wiel. “Er zijn verschillen op het gebied van procedures, het tenue, vaktaal en uitrusting. Je moet elkaar leren kennen, voordat je samen de straat op kunt.”

Defensie is bij deze ondersteuning ondergeschikt aan de politie.

Publieke domein

Daarom leerden tientallen landmachters de afgelopen weken samen op te treden met bijstandseenheden én ervaarden zij hoe het is om te werken in het publieke domein. Van contact met omstanders tot voertuigcontroles en in- en uitstappen in het gepantserde politievoertuig. Hiervoor wordt een voormalige justitiële jeugdinrichting aan de rand van Den Dolder, in de achtertuin van voormalig Vliegbasis Soesterberg, gebruikt als tijdelijk trainingscentrum.

Toekomst

Aan de hand van realistische scenario’s, waarbij acteurs een prominente rol spelen, worden de deelnemers maximaal voorbereid op gezamenlijke inzet. Casussen met een vriendelijke automobilist die op weg is naar de tandarts en wil passeren tot een bloedirritante vlogger die met z’n telefoon bijna onder de helm komt. En die journalist…is dat wel echt een verslaggever of iemand die de boel misleidt.

De helft van alle agenten en militairen is inmiddels getraind en nadat het proces van start is gegaan, volgt de tweede rotatie. De bijstand is volledig gericht op dit specifieke proces. Of deze vorm van bijstand in de toekomst vaker wordt geleverd, is niet duidelijk.