Tekst Jack Oosthoek
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie Innovatiecompetitie is en blijft een hit

x
Met de Defensie Innovatie Competitie wil Defensie de creativiteit en mogelijkheden van het midden- en kleinbedrijf en startups benutten om de krijgsmacht te vernieuwen.

Meer dan tien jaar na de eerste editie staat de Defensie Innovatie Competitie (DIC) zo vast als een huis. Elk jaar weer rammelen bedrijven aan de poort om mee te mogen doen, soms al (ruim) voor de inschrijfdatum. Ook dit jaar regent het naar alle waarschijnlijkheid weer aanmeldingen. In april is de aftrap.

Het wordt dit jaar aanpoten voor de organisatie van de Defensie Innovatie Competitie. De finale van vorig jaar verschoof door COVID noodgedwongen naar 17 maart dit jaar (in het Nationaal Militair Museum; red.) en vlak daarna, in april, opent de inschrijving voor de editie 2022. Dan wordt ook het thema bekend. Mogelijk is dat Duurzaamheid, maar zeker is dit nog allerminst. Begrijpelijk zou het wel zijn, want het is een actueel onderwerp. De DIC-organisatie brainstormt er momenteel over.

Bedrag verhogen

Daarmee zet die een ‘traditie’ voort, want het is telkens weer een uitdaging om een thema te verzinnen, vertelt de coördinator van de DIC, kapitein-luitenant ter zee ing. Harry Lijzenga van de afdeling Science and Technology van het Directoraat Generaal Beleid (DGB). Oorzaak: de razendsnelle ontwikkelingen in de wereld van de technologie. “Het is soms moeilijk om alles bij te benen. We gaan continu na of de aanpak van de DIC nog bij de tijdgeest past. Zo vragen we ons af of we het bedrag voor de winnaar moeten verhogen om nóg betere ideeën binnen te krijgen. En misschien moeten we de competitie in de toekomst via het Europese Defensiefonds (EDF) laten lopen. Dan krijgen we een groter en breder inzicht in bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf en in startups en sluiten we aan bij de huidige EDF-initiatieven.”

‘We gaan continu na of de aanpak van de DIC nog bij de tijdgeest past’

Kapitein-luitenant ter zee Lijzenga, coördinator van de Defensie Innovatie Competitie. “Telkens weer een uitdaging om een thema te verzinnen.”

Nóg interessanter

Aan de andere kant is er door de snelle technologische ontwikkelingen juist een fraaie toekomst weggelegd voor de Defensie Innovatie Competitie, denkt Lijzenga. “Bedrijven zien daarin een mogelijkheid om zichzelf te profileren en hun netwerk verder uit te bouwen. De vijver met belangstellenden raakt steeds voller en uiteraard plukt Defensie daarvan de vruchten. Zou best kunnen dat de komende edities nóg interessanter worden dan ze al waren.”

‘De vijver met belangstellenden raakt steeds voller’

Niet op rolletjes

Elke aflevering weer put coördinator Lijzenga (veel) energie uit de Defensie Innovatie Competitie. “Neem de editie van 2019: twee pas afgestudeerde technici troefden in de finale een meer ervaren onderneming af. Geweldig om te zien. Op zo’n moment merk je dat we goed werk doen.”  Het loopt echter niet altijd op rolletjes, zoals vorig jaar toen voor het eerst minder bedrijven meededen dan het jaar ervoor (8 tegen 24; red.). Volgens Lijzenga mogelijk het gevolg van het thema advanced maintenance. Ofwel: hoe verbeter je het onderhoud aan vliegtuigen van de luchtmacht, verkenningsvoertuigen van de landmacht en installaties op marineschepen? De overste kijkt er nuchter op terug. “Misschien was er qua innovaties tijdelijk weinig nieuws onder de zon.”

In 2019 was Smart Robotics het thema. Het bedrijf Tective Robotics won de DIC toen met de SkyHive die wordt vervoerd op de rug van een militair of op een voertuig zoals de Fennek.

Animatie uit 2021

In 2021 was advanced maintenance het onderwerp van de Defensie Innovatie Competitie. Defensie vroeg het bedrijfsleven met een idee te komen om het onderhoud aan voer- en vaartuigen efficiënter en effectiever te maken.

‘Het draait allemaal om technologie waarin Defensie nog onvoldoende inzicht heeft’

Hoe werkt het?

De Defensie Innovatie Competitie is bedoeld voor ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf en voor startups. De organisatie is in handen van het Directoraat Generaal Beleid (Directie Operationeel Beleid en Plannen).

Via onder meer sociale media krijgen bedrijven een oproep om vooral mee te doen. Geïnteresseerden krijgen een thema voorgeschoteld en worden uitgedaagd om met een voor Defensie bruikbare oplossing te komen. Voorbeelden uit de laatste jaren: ‘hoe ondersteun je de medische dienst ‘te velde’ technologisch gezien? ‘Hoe krijg je met een drone inzicht in de manoeuvres van de vijand; hoe stuur je de informatie snel en adequaat naar de commandopost?’ “Het draait allemaal om technologie waarin Defensie nog onvoldoende inzicht heeft, maar de commerciële markt wel”, legt Lijzenga uit.

Na een selectie betreden meestal tussen de twintig en 25 bedrijven de ring. Soms worden inzendingen afgewezen. Bijvoorbeeld wanneer een bedrijf de deadline niet haalt, een onderwerp onvoldoende innovatief of onduidelijk is, of niet goed uitgewerkt.

Uit de inzendingen selecteert een jury van deskundigen van Defensie en het Nederlandse Instituut voor Defensie en Veiligheid (NIVD) de in zijn ogen vijf beste, waarna ze hun ‘uitvinding’ in de finale mogen toelichten. De winnaar krijgt een bedrag van tweehonderdduizend euro dat hij moet gebruiken om zijn oplossing te perfectioneren. Vanzelfsprekend is het de bedoeling dat Defensie daarvan ruimschoots profiteert.
 

De winnaar krijgt een bedrag van tweehonderdduizend euro

In 2020 won Embedded Acoustics de competitie met de Pico Monitor, een health tracker die is samengesteld uit een polsband en een oordop. De eerste registreert vitale functies zoals hartslag, ECG, bloeddruk, zuurstofsaturatie en lichaamstemperatuur. De oordop geeft de feedback aan de drager door.

Wie wonnen er?

 • 2021: Winnaar op 17 maart bekend
 • 2020: Smart Medics. Winnaar Embedded Acoustics
 • 2019: Smart Robotics. Winnaar Tective Robotics
 • 2018: Ondergronds landoptreden. Winnaar Delft Dynamics (UAV met kabelhaspel)
 • 2017: Cyber. Winnaar Pandora Intelligence
 • 2016: Energie voor operationeel optreden. Winnaar Kitepower
 • 2015: Opleiden & Trainen. Winnaar Mad Multimedia bv/Gamified Peer tot Peer at the Job Learning (GPAL)
 • 2014: Niet gehouden i.v.m. Veiligheid Innovatie Competitie. Komt overeen met DIC, maar dan met deelname van Politie en Justitie & Veiligheid
 • 2013: De militair van de toekomst. Winnaar Elitac (trillend vest)
 • 2012: Cyber Operations 2.0. Winnaar Business Forensics
 • 2011: Defensie Light. Winnaar Protension Composites
 • 2010: Energie & Duurzaamheid. Winnaar Green Energy Technologies (project nooit uitgevoerd)
 • 2009: Onderhoud & Logistiek. Winnaar Catalyst Interactive/Dutchear/Tedopress