Tekst André Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16 ’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Volwaardige parttimers

Het lijkt een tegenstelling maar het gaat prima samen: reservisten zijn misschien geen fulltime militairen, maar dat maakt ze niet minder inzetbaar. Afgelopen week liet 30 Natresbataljon bij een oefening in Ritthem en Vlissingen zien het vak tot in de puntjes te beheersen. Bij de oefening werden verdachten aangehouden, gewonden behandeld en verborgen explosieven ontdekt en onschadelijk gemaakt. Foto: 13 Lichte Brigade.

Indrukwekkende coulisse

Zr.Ms. Van Amstel wordt wel vaker gefotografeerd, maar deze plaat van een helaas onbekend gebleven NAVO-fotograaf is wel heel bijzonder. Het fregat ondersteunde de afgelopen weken samen met andere schepen van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) de Noorse oefening Artic Dolphin 2022. En dat bracht de Van Amstel ook in de altijd indrukwekkende Noorse fjorden.

Geen Nederlands schip te bekennen

Natuurlijk nemen we het liefst eenheden en militairen van onze eigen krijgsmacht onder de loep in deze rubriek, maar soms zijn buitenlandse foto's ook super. Wat te denken van deze opname, gemaakt tijdens de NAVO-oefening Dynamic Manta in de Middellandse Zee. Geen Koninklijke Marine maar wel schepen en onderzeeboten van negen andere NAVO-landen. Allemaal in actie voor de bestrijding van vijandelijke onderzeeboten en oppervlakteschepen.

Zoeklichtjes...

Een spannend archiefplaatje. Zo zou je deze foto van fotograaf Jacob Smith van de Amerikaanse marine kunnen noemen. Hij fotografeerde hulpverleners tijdens een gesimuleerde calamiteitenoefening aan boord van een vliegkampschip. Net een verzameling zoeklichtjes!

Stoppen!!!

Airman 1st Class Alex Coloumbe van de Amerikaanse luchtmacht geeft de vlieger van een juist uit Duitsland overgevlogen F-16 het teken om te stoppen. Het toestel werd overgevlogen naar de basis Fetesti in Roemenië om daar tijdelijk de NAVO-luchtverdediging te versterken.

Cameraschuw?

Deze militair van de Litouwse landmacht lijkt misschien cameraschuw omdat hij zijn CBRN-masker heeft opgezet, maar niet is minder waar. Tijdens een oefening in Hohenfels in Duitsland wordt hij gebrieft over chemische wapens. Aan oefening Allied Spirit '22 deden militairen mee uit vijftien landen, waaronder ook ons land. Foto: Sergeant Karen Sampson.

'Mikeys' in actie

De militairen van de NAVO-missie enhanced Forward Presence kunnen in Litouwen hun hart ophalen als het gaat om de oefenmogelijkheden. Ook de Mikeys van de Bravo-compagnie van de Limburgse Jagers (42BLJ) maken daar dankbaar gebruik van met hun 81 mm mortieren. Majoor Jack Bergman legde hun actie in Pabrade vast onder voor de foto geweldige omstandigheden.