Tekst Martin Zijlstra
Aandacht voor Coming-Outdag
Door op verschillende Defensielocaties de regenboogvlag uit te hangen heeft Defensie duidelijk gemaakt dat er bij de krijgsmacht voor iedereen plaats is ongeacht sexuele geaardheid of genderidentiteit. Op het ministerie in Den Haag werd aan Coming-Outdag aandacht gegeven met het uitrollen van een regenboogloper bij de hoofdingang.
Ieder jaar is het op 11 oktober Coming-Outdag. Een dag die verwijst naar het moment waarop mensen uit komen voor hun sexuele geaardheid of genderidentiteit. Voor plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, vice-admiraal Boudewijn Boots het moment om een duidelijk statement te maken: "Niemand binnen Defensie moet met een knoop in zijn maag naar het werk". De admiraal rolde, geholpen door enkele collega's onder toeziend oog van secretaris-generaal Gea van Craaikamp, de regenboogloper uit bij de hoofdgang . Met deze actie geeft de Defensieleiding aan dat Defensie deze dag en het idee erachter belangrijk vindt.
Bron: Defensie
Hercules naar Mali
Het kabinet heeft vandaag besloten zes maanden lang een C-130 Hercules-transportvliegtuig in te zetten in Mali voor de VN-missie MINUSMA. Het toestel vertrekt volgende maand naar Bamako. Er gaat een detachement mee van - inclusief de bemanning - ongeveer negentig luchtmachtmilitairen.
Eind 2020 had het kabinet al bekend gemaakt van plan te zijn de MINUSMA-missie te ondersteunen met luchttransportcapaciteit. Die wordt geleverd door meerdere landen via een rotatiesysteem. Tot nu toe deden Noorwegen, Denemarken en Portugal daaraan mee. Nederland komt daar nu bij. De Hercules van het Eindhovense 336 Squadron heeft de afgelopen maanden een opwerktraject doorlopen voor de nieuwe missie. Het toestel kan worden ingezet voor het transport van personen en vracht, maar kan ook worden gebruikt voor het droppen van parachutisten en goederen vanuit de lucht.
Bron: Defensie
CDS praat generaals bij over transformatie
De Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim heeft tijdens de jaarlijkse Defensietop-dag in Stroe de topmanagers van Defensie bijgepraat over de stand van zaken. Hij toonde zich vastberaden over de omvorming naar een nieuwe krijgsmacht. "Onze transformatie gaat hoe dan ook beginnen. Niet morgen, maar vandaag", hield hij zijn gehoor voor. Hij vroeg de topmanagers om input om de krijgsmacht van onderaf opnieuw in te richten.
Eichelsheim vertelde zijn vlagofficieren en andere topmanagers dat hij geen kant en klaar plan heeft voor de aanpassingen. Hij vroeg zijn commandanten daarom mee te denken en riep op daarbij te denken in effecten, in resultaten en in gezamenlijkheid bij het optreden op verschillende domeinen tegelijk. “Daarmee wil ik zeggen dat we de kleuren van ons uniform moeten losweken van ons denken. Dat we nu, vanaf dag één, samen de krijgsmacht moeten versterken, en niet één of meerdere afzonderlijke onderdelen.” Generaal Eichelsheim stelde de input van de topmanagers nodig te hebben omdat daardoor de plannen nog concreter kunnen worden. Hij noemde wel vier focuspunten: schaalbare eenheden, multidomein optreden, informatiegestuurd en gedigitaliseerd en ten slotte mét partners.
Secretaris-generaal Gea van Craaikamp sprak ook bij de bijeenkomst en pleitte voor meer zichtbaarheid in de relatie tussen geld en het effect ervan. “Een nieuw schip is voor veel mensen slechts een duur voertuig. Totdat je uitlegt dat het gaat om de bescherming van ons land." Ze benadrukte dat een antwoord op de 'waarom-vraag' hierbij belangrijk is. Zo is er bijvoorbeeld een relatie tussen het onderscheppen van duizenden kilo’s drugs en het aanpakken van de drugscriminaliteit. De toespraak van de CDS staat op de internetsite van Defensie.
Bron: Defensie
Europese Unie: 700 miljoen extra voor hulp Afghanistan
De EU trekt nog eens 700 miljoen euro uit voor hulp aan Afghanistan en zijn buurlanden. Eerder maakte de unie al 300 miljoen euro vrij voor humanitaire noodhulp, maar dit is niet voldoende. Van de 700 miljoen gaat 250 miljoen naar de gezondheidszorg. Het geld gaat niet naar de Taliban, maar naar hulporganisaties.
Er komen ook miljoenen voor de buurlanden van Afghanistan die evacués hebben opgevangen. Het geld is bedoeld voor de directe opvang, maar ook voor de strijd tegen misdaadbendes, mensensmokkelaars en mogelijke toekomstige terroristen. Het geld is extra hard nodig in verband met de naderende winter én de nijpende voedselsituatie in zowel Afghanistan als de buurlanden.
Bron: ANP
Ereteken voor luchtmachtoverste
Luitenant-kolonel Ted Meeuwsen werd donderdag in Soesterberg onderscheiden met het Ereteken voor Verdienste in goud. Hij kreeg de hoge waardering voor zijn streven innovaties te vinden op het gebied van de mens in militaire vliegoperaties. Het Ereteken werd uitgereikt door luchtmachtcommandant luitenant-generaal Dennis Luyt.
Meeuwsen werkt als hoofd Operationele Training en Toepassing bij het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML). Volgens Commandant Luchtstrijdkrachten Luyt heeft hij door zijn werk het CML internationaal op de kaart gezet. Zijn persoonlijke bemoeienis met onderzoek en innovatie op het gebied van luchtvaartfysologie wordt als uniek bestempeld. Een voorbeeld daarvan is de oprichting van een F-35 Pilot Readiness Center, een faciliteit die F-35 vliegers 24 uurs-ondersteuning biedt voor hun geavanceerde vliegerhelm. Dit concept, bedacht door Meeuwsen, wordt mogelijk door verschillende andere F-35 landen overgenomen.
De afdeling Operationele Training en Toepassing van het CML houdt zich onder meer bezig met onderwerpen als geluid, nek- en rugbelasting, bewegingsziekte en zuurstoftekort. Voorbeelden van ontwikkelde producten zijn een zuurstofsysteem voor helikopteroperaties, een koelvest voor bemanningsleden in helikopters en een sensorsysteem in vliegeronderkleding voor het monitoren van fysiologische waarden.
Bron: Defensie
Oostenrijkse leger eet bewust en gezond
Onder de noemer 'Dat eet Oostenrijk' probeert de Oostenrijkse regering te bewerkstelligen dat de Oostenrijkse bevolking meer regionale voedingsproducten koopt. Ook de strijdkrachten doen mee aan de campagne en introduceren een zogenoemde 'Klimateller'.
Afgezien van regionale producten komen er ook meer duurzaam geproduceerde producten op tafel in de kazernes en hoofdkwartieren. Op die manier profiteert het milieu ook van de nieuwe aanpak. De introductie geschiedt in stappen. Voorlopig staat de nieuwe 'Klimateller' alleen op dinsdagen bij de lunch op het menu in de militaire eetzalen. Later worden de maaltijden ook aangeboden bij ontbijt en avondeten en daarna ook op andere dagen.
Bij de introductie van de nieuwe voeding gaat het niet alleen maar om duurzaamheid en regionale producten. Ook wordt op deze manier gezondere voeding aangeboden aan het Defensiepersoneel. Zo worden meer granensoorten en groenten gebruikt in de maaltijden. Om de invoering mogelijk te maken is niet alleen het budget voor de maaltijden verhoogd maar wordt het keukenpersoneel ook aanvullend geschoold.
Bron: Oostenrijkse strijdkrachten
Nieuwe 'bunkerbuster'
Specialisten van de U.S. Air Force testen op dit moment een nieuwe 5.000 ponds bom die zwaar gepantserde en diep gelegen bunkers moet kunnen doorboren. De bom moet de GBU-28 opvolgen die uit de jaren negentig van de vorige eeuw dateert.
Een F-15E Strike Eagle gevechtsvliegtuig liet vorige week deze GBU-72 Advanced 5K Penetrator-bom vanaf 35.000 voet los boven een testinstallatie bij Eglin Air Force Base (Florida). Met succes. Het gaat om een zogenoemde slimme bom (joint-direct-attack-munition, JDAM), die door GPS naar zijn doel wordt geleid.
De GBU-72 is ontwikkeld voor zowel jachtvliegtuigen als bommenwerpers. De luchtmacht meldt erbij dat de bom ook geschikt is om zo nodig Noord-Koreaanse of Iraanse nucleaire installaties te bestoken. Na de meest recente testronde, volgt volgend jaar een volgende testronde.
Bron: Amerikaanse luchtmacht
Meer salaris voor Belgisch Defensiepersoneel
Het Belgische militairen en defensieburgers krijgen volgend jaar voor het eerst sinds 20 jaar loonsverhoging. Het is defensieminister Ludivine Dedonder gelukt om de salarisverhoging binnen haar begroting onder te brengen. De salarissen zullen in 2024 helemaal op orde zijn. Er is 100 miljoen euro voor de salarissen zelf en 50 miljoen voor toelagen.
Volgens de bewindsvrouw gaat het om een historisch akkoord en krijgt het personeel van Defensie daarmee na al die tijd eindelijk waar het recht op heeft. "Het personeel is de motor van onze organisatie. De duizenden militairen die dag en nacht overal ter wereld worden ingezet voor de veiligheid en de belangen van alle Belgen, krijgen nu de erkenning die ze verdienen." De loonsverhoging is mogelijk omdat het Defensiebudget van onze zuiderburen is verhoogd.
Dedonder had toen ze vorig jaar aantrad al beloofd de salarissen te zullen verhogen. Met de salarisverhoging wordt volgens haar de balans tussen materieel, personeel en inzet weer hersteld. Ze heeft ook de pensioenen van gepensioneerde militairen aangepast: hun inkomen gaat in 2025 omhoog. Naast de salarissen maakt de leiding van het Belgische minister van Defensie zich ook hard voor een betere balans tussen werk en privé, moderne infrastructuur, behoud van personeel en instroom van nieuwe collega's om het aantal vacatures terug te dringen. Allemaal zaken die invloed hebben op de werkomstandigheden van de militairen en burgers.
Bron: Belgische ministerie van Defensie
Herdenking verongelukte Short Stirling bommenwerper
In Almere is dinsdag de bemanning van de Britse Short Stirling bommenwerper BK716 herdacht. In het Bos der Onverzettelijken onthulde prinses Margriet een door de Britse kunstenares Laura O'Neill gemaakt beeld dat de naam 'Rise' draagt. De bommenwerper werd in 1943 neergeschoten door een Duitse nachtjager. Hierbij kwamen de zeven bemanningsleden om het leven.
Het vliegtuig werd jaren geleden bij toeval ontdekt in het Markermeer. In 2020 werd het geborgen, dankzij het registratienummer op een van de motoren kon definitief worden vastgesteld dat het ging om de BK716. Bij de berging zijn ook stoffelijke resten aangetroffen. De bemanning bestond uit vijf Britse militairen en twee Canadezen.
Bij de onthulling van het beeld vertelde wethouder Hilde van Garderen dat het ontwerp door een jury is uitgekozen. Het beeld bestaat uit een origineel motorblok van de BK716 waarop een levensgrote, jonge vlieger zit. De jury bestond uit oude en jonge mensen, volgens Van Garderen riep het ontwerp vooral bij de jonge juryleden emoties op. Over de plaats waar het standbeeld staat zei de wethouder: "Hij staart naar een nakomeling van de Anne Frank Boom die hier in het bos is geplant. Prachtige symboliek in mijn mening."
Bron: Omroep Flevoland. Foto's: Erik Frings via Joan Plaatsman
Toezichthouder CTIVD roept op tot meer zorgvuldigheid
De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten vindt dat de AIVD en MIVD zorgvuldiger moeten handelen wanneer ze informatie verstrekken aan landen met een 'verhoogd risicoprofiel'. De commissie vraagt het kabinet binnen drie maanden met een plan te komen om dit te verbeteren. De betrokken ministers, waaronder minister Kamp van Defensie hebben gezegd dit te zullen doen.
Volgens de CTIVD die onderzoek deed naar het delen van informatie, moet het beleid beter worden uitgewerkt en de werkwijze worden aangescherpt. Het gaat om het delen van informatie met landen waarover zorgen zijn over de mensenrechten, professionaliteit van de veiligheidsdienst en de veiligheid van persoonsgegevens. De commissie stelt in haar rapport overigens wel vast dat het in alle onderzochte gevallen terecht was dat er gegevens zijn gedeeld.
Binnen het kabinet is minister Kajsa Ollogren van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de AIVD en defensieminister Henk Kamp voor de MIVD.
Bron: ANP
Historische vlucht
Vliegers van de Britse Royal Air Force (RAF) hebben een bijzondere kijk op de geschiedenis gekregen.
Met hun Eurofighter Typhoon gevechtsvliegtuigen deden ze mee aan de eerste oefening in 20 jaar met de Egyptische luchtmacht. Daarbij passeerden ze onder meer de beroemde piramiden van Gizeh.
De Typhoons, die momenteel worden ingezet als onderdeel van 903 Expeditionary Air Wing, voegden zich bij de Egyptische F-16's tijdens oefening Bright Star. Het was de eerste keer sinds 2001 dat de RAF met de Egyptische luchtmacht heeft gevlogen.
De Typhoons werden bij de oefening ook vergezeld door F-16's van de Griekse luchtmacht en F-15's en F-16’s van de US Air Force. Een C-130 en B-52 bommenwerpers maakten ook deel uit van de luchtvloot.
Bron: Royal Air Force
Two for tea
We hebben de Boston Tea Party (1771) al lang achter de rug, maar 250 jaar later was er bijna muiterij uitgebroken om dat ‘kopje heet water met een wolkje melk’. En dat op het nagelnieuwe Britse vliegdekschip HMS Queen Elizabeth.
Wat is het geval: de longroom op het moederschip van de Carrier Strike Group-21, waarvan ook Zr.Ms. Evertsen deel uitmaakt, zat midden op de Indische Oceaan zonder thee. En dat kan natuurlijk niet, want waar blijf je als Britse marineofficier zonder je ‘afternoon tea’, ooit zo mooi bezongen door The Kinks?
De dreigende ‘opstand’ kon dankzij ingrijpen van het Canadese fregat HMCS Winnipeg worden voorkomen. Tijdens een werkbezoek aan dat schip kreeg de commandant van de CSG-21, commandeur Steve Moorehouse, tot zijn verrassing drie dozen met 1.000 Earl Grey theezakjes overhandigd. “Zo, het gevaar is geweken. Nu kunnen we weer gewoon thee met scones nuttigen”, was de onderkoelde reactie van de vlagofficier.
Bron: Murray Brewster/CBC News. Foto: Royal Navy.