Tekst André Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16 ’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Serieus

In Litouwen nemen ze schietvaardigheid uiterst serieus. 'Marksmen' van 43 Gemechaniseerde Brigade die deel uitmaken van de Battlegroup Lithuania van de NATO enhanced Forward Presence trainen er op afstanden tot 600 meter. Een 'marksman' is een schutter die deel uitmaakt van een infanteriegroep en zelfstandig doelen aangrijpt. Het wapen op de foto is een Heckler en Koch 417. De foto is van tweede luitenant Folko Sikkema.

AMX

Vrijwilliger bij het Nationaal Militair Museum Max Foppen stuurde deze foto in, waarop naast een AMX 13 lichte verkenningstank een Leopard PRTL te zien is. PRTL staat voor PantserRupsTegenLuchtdoelen.

Oude rot

Deze prachtige plaat van een voormalig Britse militair is van korporaal Gregory Fréni. Hij was erbij toen onlangs nabij Arnhem de jaarlijkse herdenkingssprong voor operatie Market Garden plaatsvond. 

Air attack, air attack!

Een luchtaanval! Maar gelukkig is het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando paraat en binnen seconden snelt een AMRAAM-raket op zijn doel af. Tijdens een schietoefening op het Griekse eiland Kreta schoot het DGLC zowel met de Patriot, AMRAAM als Stinger. Foto: DGLC.

Vuurpijl onderweg

Nog een foto van het NAVO-schietterrein NAMFI op Kreta. Dit keer ijlt een Stinger-luchtdoelraket naar zijn doel. Een spectaculair gezicht dat een beetje doet denken aan vuurpijlen op oudejaarsavond. Een vijandelijke vlieger zal daar waarschijnlijk heel anders over denken, want de Stinger is een gevreesd wapen. Het DGLC zorgde voor de foto.

Ere wie ere

Sergeant Stephen P. Perez legde onlangs kolonel Phillip J. Kiniery III vast tijdens zijn speech bij de Waal voor de 77ste herdenking van operatie Market Garden. De commandant van de 2nd Brigade, 82nd Airborne Division memoreerde de massale luchtlandingen, waaraan Amerikaanse, Britse en Poolse militairen deelnamen.

Head on...

Twee F-18E Super Hornets van het demonstratieteam Blue Angels vliegen met hoge snelheid op elkaar af. Het team van de Amerikaanse marine bestaat dit jaar driekwart eeuw en dat willen ze weten ook. De foto werd in San Francisco gemaakt door MCS2 Hector Carrera. In 2006 waren de 'Blues' ook in Nederland te zien bij de Luchtmachtdagen in Leeuwarden.

Op de wielen

Camaron Porter legde onlangs in het Belgische Zutendaal deze lange rij Amerikaanse vrachtwagens vast. Dit materieel wordt in de hier gevestigde Army Prepositioned Stock-2 worksite gereed gehouden voor inzet. Op dit moment staan er 6.700 voertuigen in Zutendaal, waarmee een kleine brigade op de wielen kan worden gezet.