Tekst kapitein Charlotte Snel
Foto Jarno Kraayvanger

Defensiecateraar gaat verder met voeding evacués

Het is een zomerse zondagavond in augustus wanneer Eric Ackermans, districtmanager van defensiecateraar Paresto, plots wordt gebeld. Het Walaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide is per direct aangewezen als opvanglocatie voor Afghaanse evacués en de eersten zijn al onderweg. Het begin van een immense operatie. Met de Defensiekrant blikt Ackermans terug op een bewogen periode voor de organisatie, maar bovenal voor de Paresto-medewerkers. 

Hij kwam net van een verjaardag in Brabant toen er werd gebeld die avond. “Als je zo’n bericht krijgt dan weet je: we moeten héél snel schakelen”, vertelt Ackermans. “Ik heb mijn vrouw thuis afgezet en ben meteen doorgereden naar Camp New Amsterdam, de defensielocatie van waaruit we de logistieke operatie op zouden zetten.”

Samen met locatiemanager Casper Drost duikt Ackermans het magazijn in. Binnen een paar uur tijd staat er voor 120 man een maaltijd klaar.

Op het Walaardt Sacré Kamp worden momenteel ruim 400 Afghaanse evacués opgevangen.

‘Het snelle schakelen zijn we wel gewend’

Vuur na aan de schenen

Later die week blijkt dat in Huis ter Heide uiteindelijk ruim 400 evacués zullen worden opgevangen. Een operatie waarvan menig cateraar in de vlekken zou schieten. Paresto niet, zegt Ackermans stellig. Het is niet voor het eerst dat zijn mensen het vuur aan de schenen wordt gelegd.

“We hebben al de nodige ervaring met plotselinge vragen om extra voeding. Zo vingen we onder andere na de ramp met vlucht MH17 in Hilversum 450 forensisch onderzoekers op en verzorgden we hier in Huis ter Heide de opvang van de eerste corona-evacués uit Wuhan. Het snelle schakelen zijn we dus wel gewend.”

Bij collega’s in Zoutkamp wint Ackermans informatie in om voeding op maat te kunnen leveren.

Cultuur

Bij collega’s in Zoutkamp, waar op dat moment al langer evacués worden opgevangen, wint Ackermans informatie in. “Je hebt te maken met een andere cultuur en eetgewoonte, dus we moesten onze leveranciers snel inlichten om voeding op maat te kunnen aanbieden. We hoorden bijvoorbeeld dat kaas over het algemeen niet in de smaak viel, maar er juist weer veel fruit en rauwkost werd gegeten. Daarnaast moesten er natuurlijk extra halal-producten komen.” 

Wanneer de toevoer van etenswaar is geregeld, blijft er nog een behoorlijke uitdaging over: de inzet van personeel. 

Eric Ackermans: ‘We zijn trots dat we dit mogen doen’

Ondersteuning

Op dagelijkse basis werken op Camp New Amsterdam zo’n 18 cateringmedewerkers. Met de komst van de evacués zijn er twee keer zoveel handjes nodig. In de keuken bij de bereiding, aan de voorkant bij het uitserveren. Doordat het Walaardt Sacré Kamp niet over een eigen keuken beschikt, moeten er dagelijks maaltijden heen en weer gereden worden vanuit het bedrijfsrestaurant in Camp New Amsterdam.

Ackermans: “Dan zie je iets moois gebeuren. Vrijwel meteen kreeg ik van alle locaties in mijn district gevraagd en ongevraagd personeel aangeleverd dat een steentje bij wilde dragen. Of het nu ’s avonds of in het weekend was, ze stonden er. Daar ben ik zó trots op.”

Met de komst van de evacués zijn bij Paresto op Camp New Amsterdam twee keer zoveel handjes nodig.

‘Iedereen wilde een steentje bijdragen’

Tekort

Het team van Paresto werkt de klok rond om alle eindjes aan elkaar te knopen. Ontzettend mooi, maar geen permanente oplossing. De opvanglocaties in zowel Zoutkamp als Huis ter Heide zit nu, anderhalve maand later, nog altijd vol. En het ‘uitwisselen’ van personeel tussen de verschillende Paresto-locaties wordt steeds lastiger, vertelt de districtsmanager.

“We hadden in de zomer nog de ‘luxe’ dat er door corona veel werd thuisgewerkt en het op andere Defensielocaties rustiger was. Inmiddels komt het ‘gewone’ leven weer op gang. Inclusief de borrels, recepties en ceremonies. We komen mensen te kort. Dat geldt niet alleen voor ons, maar voor heel horeca Nederland. Externe krachten inhuren lukt dus ook niet altijd.”

Paresto-medewerkers en militaire collega’s staan dagelijks zij aan zij bij de uitgifte van maaltijden.

‘Het is best pittig, maar ook ontzettend dankbaar’

Noodoproep

Bij het Operations Support Centre van het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO) doet Ackermans in september een noodoproep. Met succes. Tot half oktober draaien er in Huis ter Heide dagelijks zes militairen van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) mee. Zij helpen bij de voorbereiding, het vervoeren van de maaltijden en het afruimen. Inmiddels is er een aanvraag gedaan om deze bijstand tot einde opvang te continueren. Voor ontbijt en lunch is op de opvanglocatie een balie ingericht waar evacués zelf hun producten kunnen afhalen. 

Ackermans: “Op deze manier houden we het voor iedereen werkbaar. Natuurlijk, het is op momenten best pittig, maar ook ontzettend dankbaar. Ondersteunen zit in ons bloed. We zijn trots dat we dit kunnen en mogen doen.” 

‘Heerlijk, zoveel reuring om me heen’

Lia van Veluwen

Cateringmedewerkster Paresto
Camp New Amsterdam


“Zodra ik binnenkom op het Walaardt Sacré Kamp, vliegen die kindjes me om de nek: “Lia, Lia, Lia!”. Ik ben echt een mensen-mens en vind het heerlijk, zoveel reuring om me heen. Ik werk deels op de opvanglocatie, deels gewoon op Camp New Amsterdam. Dat is natuurlijk niet te vergelijken. Als je ziet waar deze mensen vandaan komen. Schrijnend. Dit is gewoon heel dankbaar werk. We krijgen briefjes, kaartjes, tekeningen van de kinderen. Zo leuk. Wat er specifiek in de smaak valt? Bruine bonen! Die gaan ontzettend hard. Komende maanden gaan we experimenteren met Hollandse winterkost. Lekker hutspot, stamppot andijvie. Benieuwd hoe ze dat vinden.”

Opvang

Op locaties van Defensie worden inmiddels zo’n 1.000 evacués uit Afghanistan opgevangen. De mensen zijn verdeeld over de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp en het Walaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide. Beide locaties zijn daarmee vol. Dat geldt ook voor Heumensoord met bijna 1.000 tijdelijke bezoekers.

Vorige week werd op verzoek van het kabinet besloten dat maximaal 1.050 extra personen tijdelijk onderdak krijgen op het Marine Etablissement Amsterdam en op legerplaats Harskamp in Ede. Het gaat dit keer niet alleen om Afghanen, maar ook om asielzoekers uit andere landen. De reden is dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kampt met een tekort aan tijdelijke en structurele opvanglocaties.