Tekst Martin Zijlstra en Jack Oosthoek

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16 ’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Hebbes!

Een Amerikaanse deelnemer aan de oefening Falcon Leap krijgt te velde zijn Nederlandse parawing opgespeld. De oefening werd afgesloten met een massale parachutesprong met 900 deelnemers ter  nagedachtenis aan Operatie Market Garden. De foto is van Martin Bos van Defensiefotografie Nederland.  

Goed kijken

Onze fotograaf sergeant Cinthia Nijssen klikte deze fotogenieke plaat tijdens een oefening. In beeld een militair van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando. Als luchtverdediger is het natuurlijk zaak alles in de gaten te houden.

Klaar voor zee

Zr.Ms. Van Amstel vertrok onlangs vanuit Den Helder om de komende maanden deel uit te maken van Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). SNMG1 is een van de permanente eskaders van de NAVO, die het noordelijke verdragsgebied bewaken. Korporaal Gregory Freni schoot dit leuke beeld.

Speciale F-35?

Oké deze F-35 ziet er inderdaad exact hetzelfde uit als alle andere F-35's. Het spiksplinternieuwe toestel arriveerde van de week in Leeuwarden. De F-020 is bijzonder omdat het niet alleen de 20ste F-35 van ons land is, maar ook de700ste die fabrikant Lockheed Martin heeft gebouwd. Dus wel degelijk speciaal! Foto: sergeant Jan Dijkstra.

Historische grond

Heel sfeervol is deze foto van korporaal Gregory Freni, die hij aan boord van een C-130 Hercules schoot tijdens Falcon Leap. Aan de exercitie deden militairen uit 11 landen mee. Falcon Leap vindt plaats op historische grond. Veel dropzones werden in 1944 tijdens operatie Market Garden gebruikt.  

Valk

Fotograaf sergeant-majoor Gerben van Es maakte werk van deze opname, genomen tijdens een bivak voor burgerpersoneel op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Het beeld op de foto staat bekend als de Falcon Warrior. Het woord falcon (valk) verwijst uiteraard naar het embleem van 11 Luchtmobiele Brigade.

Flight Ops

Mooie sfeerplaat vanaf Zr.Ms. Evertsen, het Nederlandse fregat dat nog steeds in het Verre Oosten op missie is. De Evertsen heeft geen eigen heli bij zich, maar dat betekent niet dat er niet geoefend kan worden met een toestel van een eskadergenoot, in dit geval HMS Kent. De boordvliegploeg van de Evertsen is er klaar voor. Foto: Zr.Ms. Evertsen.

IJskoud

Twee Poolse vliegers voor hun F-16. De plek is bijzonder: de basis Keflavik in IJsland. De Polen zorgden daar onder het motto 'bondgenoten helpen elkaar' drie weken voor de luchtverdediging van het eiland. Foto: NAVO.

Mooi moment

Nog een plaatje van oefening Falcon Leap. Fotograaf Jarno Kraayvanger legde de verbroedering vast die parachutespringen met zich meebrengt. Hij schoot dit mooie moment op het Luchtvaartterrein Deelen.