Tekst Evert Brouwer
Foto Sergeant Aaron Zwaal/ProRail (video)
ProRail vernoemt brug naar omgekomen marinier
De ijzeren spoorbrug bij buurtschap Witte Paarden in gemeente Steenwijkerland draagt sinds deze week de naam van marinier der eerste klasse Rico Bos. De marinier (18) kwam op 23 juli 1993 tijdens de UNTAC-missie in Cambodja om het leven bij een uiterst ongelukkig schietincident. “Over 100 jaar staat deze brug er nog. Zo blijft zijn naam in herinnering.”
Dat er nu een brug nabij Steenwijk naar Rico vernoemd is voelt voor zijn ouders als ‘een grote eer’. Rink Bos en Anne Doldersum onthulden duidelijk geëmotioneerd het naambordje. Hun zoon bevond zich in een tent, toen een per ongeluk afgevuurde kogel hem trof.
Dat er juist een (spoor)brug zijn naam draagt, maakt zijn vader en moeder trots. “Hij was een bruggenbouwer, verbond mensen met elkaar. Het is mooi om zo een blijvende herinnering aan Rico te hebben op deze schitterende plek tussen de natuurgebieden”, vertelt Rink Bos. Hij fietst regelmatig in het gebied.
Vrijheid
Volgens directeur John Voppen van Prorail sluit het project van het Veteranen Platform in symboliek goed aan bij zijn bedrijf. “Door het spoor heb je natuurlijk een grote vrijheid om je te bewegen. Rico heeft zich ook ingezet voor de vrijheid en het is enorm eervol dat wij zijn naam hiervoor mogen gebruiken. Dit is de eerste brug, maar zeker niet de laatste.”
De ouders hebben zichzelf gemeld voor dit project van het Veteranen Platform. Voorzitter VP (en voormalig Inspecteur-generaal der Krijgsmacht) luitenant-generaal buiten dienst Hans van Griensven: “We waren rondom het thema 75 jaar vrijheid aan het kijken wat we allemaal konden doen, toen ook dit idee naar voren kwam. We kijken wel naar logische plekken, in de buurt van waar mensen zijn opgegroeid, hun geboorteplaats of in de buurt van de kazerne waar ze gewerkt hebben.”
Veertig
Het Veteranen Platform hoopt in totaal circa veertig viaducten, bruggen en ecoducten te laten vernoemen naar militairen die sinds de Koreaoorlog zijn gesneuveld bij vredesoperaties. "Het precieze aantal hangt af van wat de nabestaanden willen, of de gemeenten willen meewerken en of we voldoende geld bij elkaar krijgen”, aldus projectleider commodore bd Tom de Bok.
Defensie vanzelfsprekend, maar ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt graag mee aan het eren van de omgekomen militairen. Minister van Defensie Ank Bijleveld zei destijds: “Sommige militairen betaalden voor onze vrijheid en die van anderen de hoogste prijs. Met dit mooie initiatief herinneren wij hen en erkennen waar zij voor stonden.”
Jeroen Severs
Infrastructuur vernoemen naar overleden militairen is dus niet nieuw. Zo kregen vorig jaar onder meer 3 viaducten, een ecoduct en een brug elk de naam van een gesneuvelde militair. Jeroen Severs uit het Gelderse Zoelmond blijft sinds vorige week donderdag in herinnering. Het viaduct over de A15/N834 bij Tiel draagt zijn naam. De wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee (29) sneuvelde op 14 augustus 2004 in het Iraakse Ar-Rumaytha.
Begin deze maand nog werd een viaduct over de A12 bij Duiven voorzien van het bord ‘Sergeant-majoor Jos Leunissen’. De onderofficier van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel kwam in 2007 om door een explosie van een eigen mortier in Afghanistan. Leunissen gaf toen steun bij hevige gevechten om de stad Chora in de provincie Uruzgan.