Tekst Jack Oosthoek
Foto Buddy Freeth

Mountainbiker pakt titel na hernia

Een herniaoperatie ondergaan en, alsof het een makkie is, luttele maanden later het pittige nationaal militair kampioenschap Mountainbiken in de eliteklasse winnen. Kapitein Luuk Nissen flikte het vorige week op het bonkige parcours van mountainbikevereniging Bar End in Apeldoorn. “Kennelijk ben ik fantastisch hersteld. Dit voelt als een dubbele overwinning.”

Een op z’n zachtst gezegd zichtbaar tevreden Luuk Nissen passeert de finishlijn.

Nissen, commandant van de LO & Sportschool van de landmacht, voelde het al snel na de start in de druk bezette hoogste afdeling, de eliteklasse (senioren tot 35 jaar). ‘Dit wordt mijn dag.’ Een foutje dreigde echter roet in het eten te gooien. Nadat hij na een sprong met fiets en al te hard landde ontsnapte lucht uit zijn voorband. Van 1,6 naar 0,5 bar. De rest van de race moest hij daarmee zien te ‘dealen’. “Het kon elk moment misgaan, maar door geconcentreerd te rijden kwam alles goed. Ja, de militaire kampioenstrui heeft ook in het civiele mountainbiken aanzien”, vertelt Nissen die met kop en schouders boven de rest uitstak.

De renners banen zich een weg door het even uitdagende als bonkige parcours in Apeldoorn.
Ploeteren in de zandbak.

‘Het kon elk moment misgaan, maar door geconcentreerd te rijden kwam alles goed’

Kapitein der mariniers Silvan Buis van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), toonde zich niet minder tevreden. Zilver in de eliteklasse: een betere prestatie dan zijn vierde stek van vorig jaar. “Misschien had ik Luuk wel kunnen inhalen. Maar hij was ijzersterk. Kwam ik dichterbij, dan schakelde hij bij waardoor het gat tussen ons continu gelijk bleef. Mijn tweede plaats was het maximaal haalbare.”

Dubbel tevreden

De seniorenwedstrijd (Masters 2) voor heren boven de 35 jaar werd een prooi voor sergeant-majoor Mitja van Toorenburg van het Commando Zeestrijdkrachten. Een beloning voor zijn intensieve trainingsarbeid in de wedstrijdarme coronamaanden. “Maar het moest natuurlijk nog wel even gebeuren. Om te kop te pakken moest ik renners inhalen, wat goed lukte. Toen ik in de lead kwam, voelde ik spanning. Maar een ronde voor het einde wist ik het: ‘ik ga winnen’. Eigenlijk ben ik dubbel tevreden met mijn zege. Van origine ben ik namelijk wielrenner.”

Sergeant-majoor Mitja van Toorenburg op weg naar het goud. “Een ronde voor het einde wist ik het: ‘ik ga winnen’.”

‘Toen ik in de lead kwam, voelde ik spanning’

De winnares van de dameswedstrijd, Jolien Oosterheerd van de landmacht, moet een min of meer gemengd gevoel aan het NMK overgehouden hebben. Als burger kan zij zich immers nooit tot militair kampioen kronen. Die eer ging naar soldaat 1 Van der Meulen die als derde finishte en zodoende de beste militair was in deze klasse. Hoe zit dat? Zoals het woord al impliceert is het NMK een militair kampioenschap dat niet door een burger kan worden gewonnen. Jammer, vindt Oosterheerd, maar zo werkt het systeem nu eenmaal, beseft ook zij. “Misschien is het beter om de naam NMK te veranderen in Defensiekampioenschap. Dan kan iederéén winnen en wordt recht gedaan aan álle deelnemers. Dat nummer drie kampioen wordt geeft een beetje een krom beeld. Maar: no hard feelings.”

Oppermachtig stuift Jolien Oosterheerd naar het goud in de damesklasse.

‘Misschien is het beter om de naam NMK te veranderen in Defensie- kampioenschap’

Geen actueel onderwerp

Majoor Twan Relou, plaatsvervangend hoofd van het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS), kan de gedachtegang van Jolien goed volgen. “Zij heeft van alle dames het hardst gefietst en zou dus alle eer moeten krijgen... Er is al eens gesproken over een naamsverandering van het NMK, maar op dit moment is het geen actueel onderwerp. Toch moet het kunnen. Defensie heeft de regels zelf bedacht, dus kan ze die zelf wijzigen.”

Mountainbiken is volgens de kenners niet direct een gevaarlijke sport. Behendigheid, een juiste balans, goed sturen en op het juiste moment remmen: dáár komt het vooral op aan.

Uitslagen op de intranetpagina van het BIMS. https://intranet.mindef.nl/dosco/dflb/organisatie/eenheden_directies/BIMS/NMK/Terugblik_NMK.aspx