Tekst Martin Zijlstra en Jack Oosthoek

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16 ’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Zand

Ricardo Indri stuurde een mooie foto in van een medevac-oefening van 300 Squadron, in samenwerking met de Operationele Gezondheidszorg en het Air Mobile Protection Team van de Object Grondverdediging Zuid.

Gewoon mooi

Staff Sergeant John Tretault schoot onlangs dit fraaie beeld van een Amerikaanse F-35 B Lightning II die op HMS Queen Elizabeth een deklanding maakt. Vliegtuigen van Squadron 211 (US Marine Corps) zijn tijdelijk gestationeerd aan boord van het Britse vliegdekschip, dat vorige week samen met de Amerikaanse amfibische carrier USS America in de Filipijnse Zee vliegoperaties uitvoerde.

Dag in, dag uit…

Wie Arlington National Cemetery in het Amerikaanse Arlington (Virginia) bezoekt, mag de wisseling van de wacht bij de tombe van de onbekende soldaat niet vergeten. De enorme precisie waarmee de sentinels (erewacht) dag in, dag uit deze procedure uitvoeren, is een regelrechte sensatie. Dit allemaal om hen die het hoogste offer brachten de eer te geven die zij verdienen. Elizabeth Frazer (US Army) legde onlangs deze twee wachters in volle actie vast.

Vaste gast

Korporaal Wessel Zuijderduin is nooit te beroerd een bijdrage aan deze rubriek te leveren. Zijn Phoenix Compagnie van 44 Pantserinfanteriebataljon Johan Willem Friso maakt op dit moment deel uit van de enhanced Force Presence in Litouwen. Tijdens een inzet op compagniesniveau in het oefendorp nam de eenheid het op tegen 111 Pantsergeniecompagnie. Die trad op als oefenvijand.

Klassieker

Is het niet schattig? Vaders grote lievelingen vallen hem om de hals na een langdurig verblijf op zee. Chief Petty Officer David Begley moet zich de gelukkigste man op aarde hebben gevoeld toen hem deze ontvangst te beurt viel. Aan boord van de Los Angeles Class-onderzeeboot USS San Juan verbleef de machinist zeven maanden onder de golven. Petty Officer 3rd Class Christian Bianchi legde dit mooie moment vast op de Naval Submarine Base New London in Groton, Connecticut.  

Mooi beeld

Sergeant Jan Dijkstra leefde zich uit tijdens een training van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de marechaussee. Op de foto leren de mannen werken met nieuwe nachtzichtapparatuur. Het fotografische resultaat mag er zijn.

Gespannen

Technical sergeant Cameron Farrell van 380th Expeditionary Civil Engineer Squadron is gespannen wanneer hij met een Andros F6A robot een EOD-training uitvoert op Al Dhafra Air Base in de Verenigde Arabische Emiraten. De F6A is een robot die door de Amerikaanse genie wordt gebruikt om op een veilige manier met explosieven te oefenen. Sergeant Michelle Alvarez tekende voor het beeld.