Tekst Martin Zijlstra

Alleen schietoefeningen in Marnewaard en Harskamp

Voorlopig mogen alleen schietoefeningen worden gehouden op Infanterie Schietkamp (ISK) in Harskamp en in de Marnewaard. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim had besloten om andere oefeningen in de nabijheid van evacuatielocaties te stoppen, zodat de mensen in alle rust hun draai konden vinden.

Het Opleidings- en Trainingscommando (OTCO) heeft in overleg met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) een plan opgesteld waarmee oefeningen en trainingen op delen van het ISK en in de Marnewaard weer mogelijk zijn. Zonder dat het welzijn van de Afghaanse evacués hieronder leidt. Er vindt dagelijks overleg plaats tussen het COA en Defensie om te kijken of aanpassingen in de oefen- of schietprogramma's mogelijk zijn. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar locaties waar geoefend kan worden, maar ook met welke munitiesoorten en wapensystemen.

In het oefendorp en op de schietbaan in de Marnewaard kan inmiddels weer met bijna alle munitie en wapens geoefend worden. Alleen het gebruik van zware munitiesoorten, zoals Flash-bangs en Breach-springmiddelen, wordt nog onderzocht. Op het ISK is een deel van de schietbanen gesloten. Ook hier is het gebruik van zwaardere munitiesoorten vooralsnog niet toegestaan.

Defensie heeft vijf locaties aangewezen waar evacués worden opgevangen; de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne in Zoutkamp, Generaal Winkelmankazerne in Harskamp, het Walaardt Sacré Kamp in Huis ter Heide, het Marine Etablissement Amsterdam en kamp Heumensoord in Nijmegen. Deze laatste locatie wordt op dit moment verder opgebouwd en is bedoeld om evacués langere tijd onder te brengen. Ook op de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne wordt langdurige opvang gerealiseerd. Hoe lang dit duurt is overigens niet goed in te schatten, maar de verwachting is voor de rest van het jaar. 

De andere drie opvanglocaties hebben een tijdelijk karakter. De eerste personen zijn inmiddels vanuit Amsterdam naar Nijmegen verhuisd. Zodra daar genoeg bedden zijn, dan worden ook evacués van de Generaal Winkelmankazerne en het Walaardt Sacré Kamp naar Heumensoord gebracht. Het duurt waarschijnlijk nog enkele weken voordat de Generaal Winkelmankazerne weer volledig gebruikt kan worden door Defensie.  

Bron: Defensie

Defensie rondt noodhulp Haïti af

Defensie heeft de noodhulpoperatie in Haïti afgerond. De afgelopen twee weken bood het marineschip Zr.Ms. Holland, met aan boord 99 militairen een helikopter en snelle motorboten, ondersteuning na een zware aardbeving in het land op 14 augustus.

Zo werden diverse verkenningsopdrachten uitgevoerd om de schade en hulpbehoeftes beter in beeld te krijgen. Het patrouilleschip ondersteunde ook met logistiek, door personeel en materieel van A naar B te verplaatsen. Veel binnenlandse wegen zijn beschadigd door de aardbeving en daarnaast onveilig vanwege criminele activiteiten.

Daarom vond transport van mensen plaats door de lucht of over zee, bijvoorbeeld naar Les Cayes. De Holland heeft daarnaast op meerdere plaatsen hulpgoederen gelost. Onder andere in Aquin, Anse-à-veau, Baradères en Miragoâne werden vooral water, medische hulpgoederen en ‘familiy kits’ afgegeven.

In Haïti wordt nu de stap gemaakt van noodhulp naar wederopbouw. Bij die wederopbouw is echter geen rol meer weggelegd voor de Nederlandse militairen.

Internationale oefening met luchtlandingen in Nederland

Ongeveer 750 militairen uit twaalf NAVO-landen oefenen in september luchtlandingen en parachutistendroppings in Nederland. De grootschalige paradropping boven de Ginkelse Heide, ter herdenking van de Slag om Arnhem in september 1944, is er onderdeel van. De organisatie van de internationale oefening is in handen van de 11 Luchtmobiele Brigade, aldus het Defensie Helikopter Commando.

Er komen vliegtuigen uit de Verenigde Staten, Italië, Polen en Duitsland naar Nederland. De Verenigde Staten en Tsjechië nemen ook helikopters mee. Daarnaast zijn er kleine transportvliegtuigen uit verschillende landen. Alle toestellen opereren tijdens deze oefening Falcon Leap vanaf Vliegbasis Eindhoven. De parachutisten en andere manschappen worden ondergebracht op de kazerne in Schaarsbergen, op de Veluwe.

Falcon Leap duurt van 6 tot en met 17 september. In de eerste week wordt vooral geoefend met het droppen van vracht en ladingen. Dat gebeurt boven de militaire gebieden Marnewaard en Deelen en boven Schaffen in België. De tweede week springen parachutisten uit de vliegtuigen en voor het eerst ook uit helikopters. De droppings hebben plaats op zes locaties in Nederland en één in België.

Defensie maakt exacte tijden en locaties van de oefeningen niet bekend, om te voorkomen dat er veel publiek komt kijken. Maar het is goed mogelijk dat wandelaars of fietsers toch in de buurt van een oefening komen. Het advies is om dan op flinke afstand van dropzones te blijven. Aan Falcon Leap doen België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Polen, Portugal, Tsjechië, de Verenigde Staten en Nederland mee.

Bron: Defensie

Britse militairen samen in quarantaine na missie in Kabul

Tientallen Britse militairen zitten na de evacuatiemissie in Afghanistan samen in quarantaine in Colchester. Het gaat volgens een ingewijde om een proefproject, waarbij militairen na een zware en gevaarlijke missie bewust nog even samenblijven.

"Militairen kunnen elkaar binnen een groep ondersteunen. Ze zitten dan niet in hun eentje in een hotelkamer", zegt de defensiebron tegen nieuwszender Sky News. Het leger hoopt dat de nieuwe aanpak gunstig uitpakt voor het welzijn van de militairen.

De paratroepen waren de afgelopen weken betrokken bij de evacuatie van mensen uit Afghanistan, waar de moslimextremisten van de Taliban de macht hebben gegrepen. Sommige militairen die deelnamen aan de missie brengen hun quarantaineperiode nu door op veldbedden in een grote sporthal.

Afghanistan wordt door de Britse regering gezien als coronarisicogebied. De militairen worden soepeler behandeld dan andere reizigers uit een land dat op de 'rode lijst' staat. Er geldt een quarantaineperiode van tien dagen, maar als ze twee keer negatief testen mogen ze de laatste vijf dagen in principe thuis doorbrengen.

Niet iedereen is enthousiast over de wijze waarop het proefproject wordt uitgevoerd. Een anonieme legerofficier zei tegen Sky News dat het verblijf in de sporthal 'wel erg spartaans klinkt voor militairen die een zware en risicovolle missie'.

Bron: ANP

Oefengeweld in Litouwen

De mannen en vrouwen die momenteel worden ingezet voor de enhanced Forward Presence in Litouwen zitten niet stil. Afgelopen weken stonden verschillende oefeningen op het programma met onder meer tanks, Leopards en Boxers.

Zo werd er een Live Firing Exercise gehouden, waarin een aanval met scherpe munitie werd beoefend in het bos. Realistischer dan dit wordt het bijna niet, want met echte munitie is er geen ruimte voor fouten. Leopards, CV-90's en Boxers begonnen op een open vlakte op te rijden tot de bosrand, waarnaar de Pantserinfanterie in een vuurgevecht terechtkwam.

Ook stond Optreden in Verstedelijkt Gebied (OVG) in Pabrade op het programma. Ofwel het gevecht aangaan in en tussen bebouwing, met rook, explosies en ratelende wapensystemen. Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade hadden in dit geval een flinke kluif aan de Noorse collega’s van Forsvaret die als oefenvijand optraden.

Bron: Defensie. Foto: Korporaal Wessel

Voor het eerst windenergie op vliegbasis

Op Vliegbasis Woensdrecht zijn eerder deze week vijf windturbines in gebruik genomen. Dat is een unicum, want windenergie op vliegvelden was lange tijd taboe.

Dat komt vanwege onder meer de te hoge constructie van ‘normale’ windmolens. De bouwsels zouden gevaar kunnen opleveren voor vliegverkeer. Het gaat in dit geval dan ook om slechts drie meter hoge ‘mobiele windturbines’.

Deze zogenoemde Flower Turbines zijn verticaal waarbij de as en wieken altijd loodrecht op de wind staan. Door ze op een rij te zetten, versterkt de draaiing van elke  turbine die van de volgende.

De turbines in Woensdrecht staan vooralsnog op de parkeerplaats bij het hoofdgebouw en maken daar deel uit van een onderzoek. Hieruit moet blijken of en hoe ze kunnen bijdragen aan de (duurzame) energievoorziening op vliegbases. Dat geldt in een later stadium ook voor operaties en oefeningen. De radars van Woensdrecht zouden geen hinder moeten ondervinden van objecten lager dan veertig meter. In de komende maanden wordt bekeken of dit ook echt zo is.

Bron: Defensie

Visser stopt als stas

Barbara Visser stopt per direct als staatssecretaris van Defensie. Ze verlaat het departement om aan de gang te gaan als demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Visser begon bijna vier jaar geleden aan haar taak bij Defensie. “Terugkijkend heeft een aantal onderwerpen veel aandacht gekregen buiten Defensie”, begint Visser. “Denk aan de regeling voor Chroom-6 slachtoffers en de (sociale) veiligheid binnen Defensie. Maar ook grote wapensystemen (de vervanging van onderzeeboten en de komst van de F-35), persoonlijke zaken zoals een nieuw pensioenstelsel en praktische zaken zoals de uitgifte van mobiele telefoons.”
Visser vertrekt omdat het kabinet een dringend beroep op haar deed vanwege het vertrek van Cora van Nieuwenhuizen. “En zoals ik dat zo vaak gezien heb bij Defensie; als er een beroep op je wordt gedaan, zeg je geen nee. Dan spring je bij”, vertelt ze.
Visser schetst dat ze de afgelopen jaren veel heeft bereikt, maar dat haar werk ook nog lang niet af was. "'De eerste stappen zijn gezet', zeggen de minister en ik altijd. Maar er moet nog veel gebeuren.”

Bron: Defensie