Tekst Martin Zijlstra

Drie nieuwe F-35's voor Noorwegen

Op de vliegbasis Ørland in Noorwegen arriveerden deze week nog eens drie F-35's. Met de komst van de toestellen beschikken de Scandinaviërs inmiddels al over 31 Lightnings II. Daarvan zijn er 21 gestationeerd in Noorwegen en tien in de Verenigde Staten.

De Noorse F-35’s moeten in 2025 hun zogenoemde full operational capability hebben bereikt. Volgend jaar nemen ze de Quick Reaction Alert-taak over van de F-16's op de vliegbasis Evenes.

In de afgelopen jaren werden de nieuwe straaljagers al uitgezonden naar IJsland, als onderdeel van de Air Policing missie van de NAVO. Dit najaar komen Noorse F-16's naar Nederland om deel te nemen aan de Weapon Instructor Course. De Noren hebben 52 F-35's gekocht ter vervanging van de F-16.

Bron: Noorse luchtmacht

Duitsers en Belgen ook naar Kabul

Om buitenlanders en groepen Afghanen te evacueren uit de Afghaanse hoofdstad Kabul zetten veel landen hun luchtmacht in voor het transport en de beveiliging daarvan. Ook de luchtmachten van onze buurlanden Duitsland en België zijn druk met het terughalen van mensen uit Afghanistan.

Onze oosterburen stuurden in eerste instantie drie A400M's om naar schatting zesduizend landgenoten en Afghanen op te halen. Ze pendelen tussen Kabul en Tasjkent in Oezbekistan. Daar is ook een Airbus 310 van de Luftwaffe gestationeerd om het verdere transport te ondersteunen en de medische verzorging zeker te stellen. Vandaag (vrijdag) besloten de Duitsers om ook twee H-145M helikopters naar Kabul over te brengen. De heli's moeten mensen ophalen die anders niet naar het vliegveld kunnen komen.

Lufthansa ondersteunt de operatie en brengt de evacués naar Duitsland. De Duitsers hebben met de vliegtuigen ook een crisisteam, een Air Mobile Protection Team, en een Fallschirmjäger meegestuurd. Tot nu toe (stand van zaken vrijdagochtend) hebben ze in elf vluchten 1.649 evacués uit 38 landen opgehaald.

De Belgische luchtmacht kreeg maandag de opdracht om de evacuatie uit te voeren. Het ministerie van Defensie maakte bekend welke vliegtuigen hiervoor worden ingezet. Het gaat om een A400M, twee C-130 Herculessen en een Falcon 7X zakenvliegtuig. Inmiddels zijn de toestellen vertrokken naar de regio.

Bron: Bundeswehr

Zr.Ms. Holland schiet te hulp bij anti-drugsoperatie Curaçao

Het marineschip Zr.Ms. Holland heeft eind vorige week samen met de Kustwacht in het Caraïbisch gebied in een actie tegen een speedboot 1.325 kilo drugs onderschept. Er werden twaalf personen aangehouden. Een van de smokkelaars raakte daarbij gewond.

De Kustwacht ontdekte de go-fast en stuurde er het Dash-patrouillevliegtuig op af. Het vermoeden bestond namelijk dat de snelle boot smokkelwaar vervoerde. Vervolgens werd ook Zr.Ms. Holland naar de speedboot gedirigeerd. Omdat de smokkelaars niet op de stopsignalen van het schip reageerden, loste de NH90 maritieme gevechtshelikopter diverse waarschuwingsschoten. Uiteindelijk werden de motoren van de go-fast uitgeschakeld met enkele gerichte schoten.

Met behulp van een snel FRISC-vaartuig van de Holland werden de twaalf opvarenden van de zinkende speedboot gehaald en pakketten drugs uit het water gevist. Het ging om 45 stuks met in totaal 1.050 kilo cocaïne en 275 kilo marihuana. De gewonde smokkelaar werd per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Curaçao.

Bron: Defensie.

Inzet blushelikopters Albanië verlengd

De inzet van de CH-47 Chinook helikopters in Albanië is met een week verlengd. De kisten van 298 Squadron werden in eerste instantie ingezet op het schiereiland Karaburun. Nu de branden daar onder controle zijn, helpen de Chinooks in andere delen van het land bij het blussen. Inmiddels is 1,7 miljoen liter water op het vuur gestort.

In verschillende delen van Albanië is de situatie nog steeds dreigend. De branden woeden in gebieden waar mensen wonen. De hulp van de Nederlandse helikopters is dus zeer welkom. Het detachement in Tirana bestaat uit twee Chinooks, waarvan er één wordt ingezet voor het blussen. De ander is reserve. Omdat de situatie dat noodzakelijk maakte zijn vorige week vrijdag beide helikopters ingezet.

Bron: Defensie.

Nationale herdenking 15 augustus

Zoals gebruikelijk is afgelopen zondag bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 stilgestaan bij het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog, 76 jaar geleden. Bij het Indisch Monument in Den Haag werden alle slachtoffers herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. De herdenking had net als vorig jaar een besloten karakter.

Er konden in verband met de coronasituatie maar duizend mensen aanwezig zijn die luisterden naar verschillende sprekers. Ook werden kransen gelegd. Voorzitter Thom de Graaf zei onder meer: "We gedenken ons verdeeld verleden; een verleden dat brandt en schuurt, maar ook verbindt en verenigt. We herdenken mensen en de menselijke waarden die zo lang, vaak zelfs letterlijk, met voeten werden getreden."

Bron: Defensie

Inloopbijeenkomst voor Afghanistangangers

Het Nederlands Veteraneninstituut in Doorn houdt op zondag 29 augustus voor Afghanistanveteranen een inloopbijeenkomst. Het instituut realiseert zich dat de situatie in Afghanistan veel veteranen bezighoudt. Ondanks dat velen elkaar al via netwerken en social media weten te vinden, wordt toch een speciale bijeenkomst gehouden.

De Afghanistanveteranen zijn - na aanmelding op de website van het Veteraneninstituut - welkom tussen 10.00 - 14.00 uur voor een gesprek en een kop koffie. Ook voor de lunch wordt gezorgd. Er is geen vast programma, het gaat erom dat veteranen elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten en spreken. Het adres van het Veteraneninstituut is Willem van Lanschotlaan 1 in Doorn. Aanmelden kan tot en met woensdag 25 augustus. De bijeenkomst is alleen bedoeld voor veteranen die in Afghanistan hebben gediend.

Bron: Veteraneninstituut.

Afghaanse militairen vluchten

Zo’n 750 Afghaanse soldaten zijn afgelopen weekend naar buurland Oezbekistan gevlucht. Dat gebeurde zowel te voet als met vliegtuigen. Ongeveer 25 toestellen en eenzelfde aantal helikopters voerden honderden militairen van het Afghaanse nationale leger ANA aan.

In de nacht van 15 augustus vluchtte een formatie van drie Afghaanse Super Tucano's naar Oezbekistan. De toestellen vroegen toestemming om te landen op het vliegveld Khanabad in Karshi. Het trio werd vervolgens onderschept door twee Oezbeekse MiG-29 Fulcrums die de Afghanen opdracht gaven naar Termez te vliegen. Maar tijdens deze onderschepping ging het mis en botsten een van de MiG's en een Super Tucano met elkaar. Beide toestellen stortten neer. De vliegers konden zich redden met de schietstoel.

Bron: Defensie

NAVO helpt Oekraïne bij bestrijding COVID-19

De NAVO heeft in nauwe samenwerking met Letland 30.000 liter desinfectievloeistof gedoneerd aan Oekraïne. Dit land had om hulp gevraagd bij de strijd tegen coronabesmettingen. Om dit te realiseren doneerde Letland de vloeistof aan de NAVO, waarop het bondgenootschap het doorgaf aan Oekraïne.

De vloeistof is bestemd voor het belangrijkste militaire ziekenhuis van de Oekraïne en de calamiteitenorganisatie van de staat. Eerder dit jaar ontving het land al negenduizend liter en medische apparatuur. De komende weken worden nog meer medische apparaten aan Oekraïne overgedragen.

Bron: NAVO