Tekst Martin Zijlstra en Jack Oosthoek

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16 ’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Daarheen mevrouw

Een marinier van de Amerikaanse 24 MEU Expeditionary Unit wijst met zijn lampje waar een evacué met haar baby naartoe moet lopen. De foto werd afgelopen zondag gemaakt op het vliegveld van Kabul. Voor de opname tekent sergeant Isaiah Campbell van het United States Marine Corps.

Naar Kabul

Terwijl iedereen zijn stinkende best doet om uit Kabul wég te komen, fotografeerde sergeant Isaiah Campbell deze mariniers van 24 MEU Expeditionary Unit op de vliegbasis Al Udeied in Qatar, terwijl ze juist wachten op vervoer náár de Afghaanse hoofdstad. Ze gaan daar helpen bij het uitvoeren van de evacuatie. 

Op linie

Het lijkt een 'gewone' militaire oefening, maar dat is het zeer zeker niet. Militairen van de 10th Mountain Division van de Amerikaanse landmacht liggen op linie op het vliegveld van Kabul. Hun taak is ervoor te zorgen dat het vliegverkeer veilig kan worden afgehandeld zonder risico's voor de Afghanen die hun land willen ontvluchten. Fotograaf sergeant Isaiah Campbell van het Amerikaanse Korps Mariniers legde het tafereel vast.

Volle bak

De evacuatie van buitenlanders en hun Afghaanse personeel is natuurlijk bedoeld om iedereen veilig uit het door de Taliban bezette land te halen. Hoe dramatisch de omstandigheden ook zijn, de operatie levert ook indrukwekkende beelden op, zoals deze volgeladen Duitse A400M die 120 evacués naar de vrijheid vliegt. De foto is gemaakt door Marc Tessensohn van de Bundeswehr.

Even lachen graag

Sergeant Adam Manternach van de Amerikaanse landmacht maakte in Pabrade in Litouwen een klassieke groepsfoto. Militairen van Amerikaanse, Duitse, Noorse, Portugese en Nederlandse eenheden poseren voor de fotograaf na een mortieroefening. Ze zijn in Litouwen voor de snel inzetbare enhanced Forward Presence-eenheid van de NAVO die in Oost-Europa zorgt voor extra veiligheid.

Raak!

Een Nederlandse sniper heeft nét gevuurd wanneer fotograaf sergeant Patrik Orcutt van de Amerikaanse landmacht zijn foto schiet. Nét te laat of misschien was het wel zo bedoeld. In combinatie met de opkomende zon levert het hoe dan ook een fraaie plaat op. Hij werd gemaakt in het plaatsje Chinchilla in Spanje tijdens de Desert Sniper Course van het International Speciality Training Center, een multinationaal trainingscentrum. 

Zoekplaatje

Een luchtfoto van de Amerikaanse marinebasis in Guam levert voor de liefhebbers een aardig zoekplaatje op. Fotograaf MCS3 Naomi Johnson van de Amerikaanse marine vereeuwigt haar thuishaven op het moment dat daar de schepen van de Carrier Strike Group 21 liggen. Misschien is er een vergrootglas bij nodig, maar op de foto is ook het Nederlandse fregat Zr.Ms. Evertsen te vinden dat deel uitmaakt van het eskader rond het vliegkampschip HMS Queen Elizabeth. Zoekt u mee?

Ramen zemen

Bemanningslid Dylan Piercy van het Amerikaanse vliegkampschip USS Ronald Reagan maakt vlak voor de start het cockpitglas schoon van een EA-18G Growler vliegtuig voor elektronische oorlogsvoering. De carrier vaart in de Arabische Golf ter ondersteuning van de evacuaties uit Afghanistan. Foto: MCS2 Quinton A. Lee.

Beetje M*A*S*H*

In een wolk van stof pikt een Cougar-helikopter van de luchtmacht op de hei bij het Brabantse Oirschot een oefengewonde op. Met wat fantasie doet de plaat denken aan de Amerikaanse komische televisieserie M*A*S*H* uit het (verre) verleden. Of, voor de jongere lezers: een promo voor Defensie. Voor de foto tekent Sander Meijering uit Opheusden. 

Denderende Leo

Wie de militaire ijzerwinkel een beetje kent, weet wat dit voor vehikel is. Een Leopard 2A6 gevechtstank dendert over een zandplaat in een groenbruin golvend oefenterrein in Litouwen. De landmacht maakt daar deel uit van de eerder in deze rubriek al genoemde enhanced Forward Presence Battlegroup Lituhania. De foto is van tweede luitenant Folko.