Tekst kapitein Jessica Bode

Verenigde Staten en Moskou laten spierballen zien

De confrontatie tussen de Russen en eenheden van de NAVO hoeven niet alleen plaats te hebben in de Zwarte Zee. Een oefening van de Amerikaanse marine, mariniers en kustwacht bij Hawaii viel samen met manoeuvres van de Russische marine op een kleine vierhonderd mijl ten westen van dat eiland.

Voor zover nu bekend hebben de twee oefeningen op korte afstand, naast wat confrontatie, niet tot incidenten geleid. 

Het Amerikaanse vlootverband stond onder leiding van vliegdekschip USS Carl Vinson (foto). Deze Carrier Strike Group bestond uit vijf geleide wapenfregatten, de onderzeeboot USS Seawolf, een aantal kustwachtcutters en vliegtuigen van de mariniers en de US Air Force.

Bij de Russische marine-oefeningen waren meer dan twintig schepen, onderzeeboten en ondersteuningsvaartuigen betrokken. Ook vonden bewegingen in het luchtruim plaats. Boven de Stille Oceaan werden bommenwerpers voor de lange afstand bijgetankt door een Il-78-tankvliegtuig. 

Bron: Defensie. Foto US Navy (Petty Officer 3rd Class Olympia McCoy)

NAVO-generaal verwacht 450 F-35's in Europa in 2030

De Amerikaanse luchtmachtgeneraal Todd Wolters, commandant van de NAVO-luchtstrijdkrachten in Europa, verwacht dat er in 2030 zo'n 450 F-35's in Europa zijn gestationeerd. 

Volgens de Amerikaan is zijn rekensommetje slecht nieuws voor iedere opponent. Tot nu toe zijn er enkele tientallen F-35's geleverd aan de luchtmachten en marines van Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Italië en Denemarken. Dit aantal groeit, omdat nog niet alle bestelde toestellen zijn afgeleverd.  

Het cijfer dat Wolters noemt is mede gebaseerd op de stationering van Amerikaanse F-35's in Europa én de aanschaf van het type door nieuwe gebruikers of nog meer vervolgorders. De eerste Amerikaanse basis die met de F-35 gaat vliegen is de vliegbasis RAF Lakenheath. In de herfst van dit jaar wordt op deze basis het 495th Fighter Squadron als eerste uitgerust met het type. Daarnaast maakte Zwitserland juist deze week bekend de F-35 ook te zien als de beste kandidaat voor de Luftwaffe. Het gaat mogelijk om 36 toestellen.

Volgens vliegtuigfabrikant Lockheed Martin vliegen er wereldwijd inmiddels ruim zeshonderd F-35's vanaf zo'n dertig vliegbases.

Bron: Defensie

Incident met Belgische F-16 in Leeuwarden

Het gaat naar omstandigheden goed met de Belgische F-16 vlieger die gisteren gewond raakte tijdens een crash met het gevechtsvliegtuig op Vliegbasis Leeuwarden. 

De vlieger brak z’n been toen hij de kist, die ongecontroleerd acceleerde, met de schietstoel moest verlaten. Een Belgische technicus werd bij het incident meegesleurd en uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Hij kwam beurs en met de schrik vrij. 

De Belgische vlieger, deelnemer aan de Weapons Instructor Course-opleiding op Leeuwarden, werd bij het opstarten van zijn toestel geconfronteerd met een plotselinge accelaratie van zijn straaljager. Toen hij merkte dat remmen geen effect had, activeerde hij zijn schietstoel vlak voordat het vliegtuig zich in een gebouw boorde. 

Het incident vond plaats net voordat met een ceremonie op Leeuwarden afscheid zou worden genomen van de F-16. Die plechtigheid is uitgesteld. 

De Weapons Instructor Course is een internationale opleiding voor wapeninstructeurs en duurt zes maanden. Aan deze training nemen vliegers deel uit België, Nederland en Noorwegen. De Belgen zijn met vijf F-16's in Leeuwarden.

Bron: Defensie

‘Vang Afghanen op’

De Amerikaanse regering heeft Kazachstan, Tadzjikistan en Oezbekistan gevraagd om tijdelijk zo'n negenduizend Afghanen op te vangen. Zij werkten in hun thuisland voor de Amerikanen en willen nu vluchten voor de Taliban, zeggen twee ingewijden.

Er wordt overigens gekeken naar een deal die veel verder gaat dan alleen de opvang van vluchtelingen. De Verenigde Staten zoeken ook nog landen die ze als uitvalsbasis kunnen gebruiken voor toekomstige operaties in Afghanistan.

In Washington bestaat grote bezorgdheid over het lot van Afghanen die als bijvoorbeeld tolk of chauffeur hebben gewerkt voor de Amerikanen. Die trekken zich na twintig jaar terug uit Afghanistan, waar de extremistische Taliban bezig zijn met een opmars. Oud-medewerkers van de Amerikanen vrezen wraakacties en willen mee naar Amerika. In totaal hebben zo'n 18.000 Afghanen een speciaal visum aangevraagd. Daarmee kunnen mensen die voor de Amerikanen hebben gewerkt een vluchtelingenstatus krijgen. De verwerking van zo'n aanvraag kan jaren duren en dat is volgens critici veel te lang.

De Verenigde Staten kijken daarom of Afghanen tijdelijk naar een veilige locatie gebracht kunnen worden terwijl hun visumaanvraag wordt bekeken. Functionarissen hebben onder meer geopperd dat het eiland Guam daarvoor gebruikt zou kunnen worden, maar dat voorstel wordt niet gezien als kansrijk.

Dat komt omdat Guam een territorium van de Verenigde Staten is. Het zou lastig of zelfs onmogelijk kunnen zijn om Afghanen die daar zijn ondergebracht, weg te sturen als hun visumaanvraag wordt verworpen.

Bron: ANP

Lancaster bommenwerper in tweeduizend stukken

Leden van het Belgische Plane Hunter Recovery Team hebben in het Oorlogsmuseum in Overloon de tweeduizend wrakstukken van een in 1945 neergestorte Lancaster bommenwerper zodanig neergelegd, dat duidelijk wordt hoe het Britse toestel er ooit uitzag. 

De Lancaster was op 5 maart 1945 op de terugweg van een aanval op een benzeenraffinaderij in Gelsenkirchen toen het door Duitse luchtafweer neergehaald werd. Het toestel stortte neer bij de Belgische plaats Glabbeek, waarbij de zeven bemanningsleden om het leven kwamen. Direct na de crash werden vier lichamen geborgen. In 2016 werd het wrak opgegraven en werden ook de stoffelijke resten van de drie resterende inzittenden geborgen. Zij werden begraven op een Britse begraafplaats bij Leuven. 

In het museum in Overloon is een speciale schans gebouwd om de wrakstukken te laten zien. Op de grond is met rubberen matten het silhouet van de Lancaster gelegd en de leden van het recovery team leggen de tweeduizend wrakstukken zoveel mogelijk op de juiste plek. Een heel gepuzzel want niet alle delen zijn goed herkenbaar. 

Het Oorlogsmuseum heeft het vliegtuigwrak in permanente bruikleen gekregen van de gemeente Glabbeek. Het publiek kan deze expositie zien vanaf 10 juli.

Bron: Oorlogsmuseum Overloon

Schorsingen om delen racistische afbeeldingen

Defensie heeft zes mariniers geschorst die worden verdacht van het delen van racistische en discriminerende afbeeldingen. Dat gebeurde vorig weekend in een WhatsApp-groep. 

De krijgsmacht heeft het beeldmateriaal met het Openbaar Ministerie (OM) gedeeld en gevraagd te onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd.  

Het voorval kwam aan het licht nadat er een melding binnenkwam over kwetsend en beledigend beeldmateriaal dat online werd gedeeld. De zes militairen waren op oefening in Denemarken. Na de melding zijn ze teruggestuurd naar Nederland. 

In een reactie laat Defensie weten dat er “geen plaats is voor ontoelaatbaar en sociaal onveilig gedrag”. Afhankelijk van het onderzoek buigt de krijgsmacht zich over nadere maatregelen of sancties. 

Bron: NOS

Mariniers ronden verkenningsmodule af

In het Caribisch gebied hebben mariniers van de Surface Assault and Training Group afgelopen week de verkenningsmodule afgerond van de opleiding 'Landing Craftsmen 2'. De totale opleiding duurt veertien weken en wordt deels in Nederland en deels in het Caribisch gebied gegeven.

De Surface Assault and Training Group is gespecialiseerd in het amfibisch optreden op de grens van land en water. Voor de verkenningsmodule werden de Curaçaose stranden gebruikt zoals Santa Martha, Playa Jeremi en Daaibooi. Hier werden verschillende oefeningen uitgevoerd zoals verkenningen. Tijdens de module voerden de mariniers ook duikactiviteiten uit. Daarbij moesten ze stranden op een tactische manier verkennen en hun drills beoefenen als ze werden ontdekt en onder vuur genomen. De opleiding op Curaçao werd ondersteund door de FRISC-troop.

Bron: Defensie

Oud-CDS Bauer voorzitter Militair Comité NAVO

Voormalig commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer is in Brussel aangetreden als voorzitter van het Militair Comité van de NAVO. Bauer ontving de voorzittershamer uit handen van zijn voorganger, de Britse Air Chief Marshal Sir Stuart Peach.

Het comité waar Bauer leiding aan geeft is de schakel tussen het politieke deel van de NAVO en de militaire structuur van het bondgenootschap. De admiraal gaf eerder al aan dat hij de NAVO wil versterken door te zorgen voor reactievermogen, paraatheid en capaciteit. "Niet alleen voor de dertig aangesloten landen, maar vooral voor de 3,2 miljoen geüniformeerde mannen en vrouwen die dienen.” 

Bron: Defensie

F-16's verkocht aan Amerika

Nederland verkoopt twaalf overtollige F-16's aan de Amerikaanse firma Draken International. De toestellen worden door het Amerikaanse bedrijf gebruikt voor trainingsdoelen.

Het gaat om een verkoop in het kader van het 'F-16 End Life of Type programma’, waarbij de gevechtsvliegtuigen gefaseerd worden afgestoten. De twaalf kisten worden naar verwachting volgend jaar buiten dienst gesteld. Draken International heeft een optie genomen op nog eens 28 F-16's van de luchtmacht. Binnen het 'F-16 End Life of Type'-programma werd eerder één F-16 verkocht aan België. 

Het hoofdkwartier van Draken International is gevestigd in Florida. Het bedrijf biedt in de Verenigde Staten en Europa diensten aan voor trainingsdoeleinden op luchtvaartgebied. Draken International beschikt hiervoor over enkele tientallen straaljagers die zijn overgenomen van de luchtmachten van Nieuw Zeeland, Israël, Tsjechië en Spanje. 

Bron: Defensie

Marechaussees reanimeren bestuurder

Oplettende marechaussees hebben deze week een autobestuurder gereanimeerd op de vluchtstrook van de A4 bij Schiedam. 

De marechaussee passeerde het voertuig, dat op dat moment langzaam en met alarmlichten aan over de snelweg manoeuvreerde. De militairen constateerden dat de bestuurder onwel was geworden. Door met één voertuig achter en één voor de auto te gaan rijden, kon de auto naar de vluchtstrook worden geduwd. Daar werd de bestuurder uit de auto gehaald en gereanimeerd met een AED. De man was bij kennis toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht met een ambulance.

Bron: Defensie

Drie kinderen uit snikhete auto gered

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen weekeinde op Schiphol drie kinderen gered. Het drietal zat opgesloten in een bloedhete geparkeerde auto. Eén van hen was op het moment van de redding niet meer aanspreekbaar.

De marechaussee kreeg zondag een melding dat er op de parkeerplaats van de teststraat een kind onwel was geworden in een auto. Buiten was het op dat moment 29 graden Celsius. Toen marechaussees bij de bewuste auto kwamen, bleken er drie kinderen in te zitten. Zij konden niet zelfstandig uit het voertuig uitkomen. Er werd een ruit ingeslagen om de kinderen uit hun penibele situatie te bevrijden. Volgens de marechaussee maken ze het inmiddels weer goed.

Bron: Defensie

Duitse soldaat uit WOII geborgen

De Bergings- en Identificatiedienst KL heeft dinsdag bij Best de stoffelijke resten van een Duitse Tweede Wereldoorlogsoldaat geborgen. Het veldgraf werd bij toeval ontdekt. Vermoedelijk is de man omgekomen in september 1944, bij gevechten met Amerikaanse luchtlandingstroepen.

De Amerikanen landden op 17 september 1944 bij de brug over het Wilhelminakanaal in de rijksweg tussen Eindhoven en Best. Dat gebeurde in het kader van operatie Market Garden. De Amerikanen probeerden de brug te veroveren, maar stuitten op heftige tegenstand van de Duitsers. 

De Duitse soldaat werd aangetroffen op de bodem van een schuttersputje. Er werden bij het overschot geen uitrustingsstukken aangetroffen, maar wel een flinke hoeveelheid Duitse patronen en een half herkenningsplaatje. Alle vondsten worden onderzocht bij de Bergings- en Identificatiedienst KL in Soesterberg. Archiefonderzoek in Duitsland zal moeten helpen bij de identificatie van de man. Hij zal uiteindelijk worden herbegraven op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

Bron: Defensie

Prinsjesdag opnieuw in de Grote Kerk

Prinsjesdag wordt net als in 2020 ook dit jaar niet gehouden in de Ridderzaal op het Binnenhof, maar in de Grote Kerk in Den Haag.

Weliswaar lijkt de pandemie op zijn retour, de situatie is nog niet zo dat het verantwoord is om met 225 Kamerleden in de Ridderzaal bijeen te komen om naar de Troonrede te luisteren. 

Op dit moment is ook nog niet duidelijk of de gebruikelijke rijtoer kan doorgaan. Deze voert normaliter van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. Vorig jaar ging de rijtoer, waarin de krijgsmacht een belangrijk aandeel heeft, niet door. Of dat nu weer niet kan, moet blijken. 

Mochten de coronacijfers de komende tijd zo gunstig uitvallen dat het niet meer nodig is om anderhalve meter afstand te houden, dan zou alsnog besloten kunnen worden om de Ridderzaal te gebruiken. Dat zou dan voorlopig ook voor het laatst zijn omdat er een grote verbouwing van het Binnenhof is gepland. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben geen deadline vastgesteld waarop ze de knoop definitief doorhakken.

Maar, zo zegt Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer: "Hoe dichter bij Prinsjesdag, hoe kleiner de kans dat dat dan nog kan. Ik schat de kans niet groot in."   

Bron: Algemeen Dagblad

China en Rusland blijven bevriend

Het vriendschapsverdrag tussen China en Rusland uit 2002 wordt wederom met vijf jaar verlengd. Dat kwamen de Chinese president Xi Jinping en zijn Russische collega Vladimir Poetin overeen tijdens een digitale ontmoeting.

Het negentien jaar oude verdrag voorziet er in dat de landen elkaar bij een aanval te hulp schieten én helpen de eenheid in hun land te verdedigen. Beide staatsmannen benadrukten het feit dat hun goede relatie een stabiliserende rol heeft. 

De Chinese president vertelde het Russische persbureau Tass dat de Chinees-Russische samenwerking zorgt voor 'positieve energie' in de internationale gemeenschap. 

Ook op economisch gebied werken beide grootmachten samen. Zo levert Rusland olie, gas en kolen aan China en krijgt het daarvoor machines en consumptiegoederen terug. 

Bron: Reformatorisch Dagblad