Tekst kapitein Jessica Bode
Foto sergeant Aaron Zwaal

Defensiefotograaf Aaron Zwaal aan de slag met de Wista 45VX

Sinds de introductie van de digitale camera wordt alles wat we zien en denken in beeld vastgelegd. In deze vliegensvlugge maatschappij zijn slechts luttele seconden nodig om honderden foto’s te maken. Defensiefotograaf sergeant Aaron Zwaal wilde daarom graag weer terug naar de basis en besloot negen defensieprominenten middels analoge fotografie te vereeuwigen. 

Sergeant Zwaal laat de mooiste foto’s van zijn Wista 45VX zien. Ook legt hij uit hoe deze manier van fotograferen ook alweer werkt. 

Het zit erop. De afgelopen weken heeft defensiefotograaf sergeant Aaron Zwaal zijn analoge foto’s laten zien en daarbij uitgelegd hoe je dergelijke beelden maakt. In deze laatste aflevering draait het om vice-admiraal Rob Kramer. Tot 9 september van dit jaar is hij commandant Zeestrijdkrachten. De beelden zijn niet digitaal, dus om ze met u te delen zijn ze op professionele wijze ingescand.  

Drogen en scannen

“Eenmaal klaar met ontwikkelen moeten de foto’s drogen. Dat kan het beste in een kast, aan een kledinghanger of lijntje. Als ze droog zijn kun je ze digitaliseren, wat met een negatievenscanner goed te doen is. Dat hebben we ook met de foto’s voor deze rubriek gedaan. Deze gedigitaliseerde foto kun je naderhand bewerken, zoals dat met digitale fotografie ook wordt gedaan. In Photoshop kun je dezelfde nabewerkingen doen zoals vroeger in de donkere kamer ook gebeurde. Zoals contrast toevoegen, doordrukken en tegenhouden.”