Tekst kapitein Charlotte Snel
Foto sergeant-majoor Maartje Roos

‘Meest bijzondere kerst ooit’

Beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar het verhaal áchter de foto is vaak minstens zo interessant. In de Defensiekrant blikken militair fotografen van het Mediacentrum Defensie terug op hun meest bijzondere plaat. Vandaag: sergeant-majoor Maartje Roos, die in 2015 een kerst beleefde om nooit te vergeten.   

“Heel eerlijk? Dit is niet mijn mooíste foto ooit. Het is vooral de ervaring die ‘m voor mij zo bijzonder maakt.

De foto werd genomen op eerste kerstdag 2015 in Mali. Ik was daar samen met een redacteur en cameraman van het Mediacentrum Defensie om verslag te doen van de Nederlandse inzet tijdens de VN-vredesmissie MINUSMA. De kranten stonden er vol mee. Het zou daar een stuk onrustiger zijn dan gedacht en ook in mijn privékring vonden mensen het toch wel spannend dat ik twee weken die kant op ging. 

‘Ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk’

Kerstgevoel

Zelf voelde ik die spanning ook. Dit was voor mij de eerste keer na de komst van mijn drie kinderen dat ik weer naar missiegebied vertrok. Maar direct na aankomst in Mali vielen alle zorgen van me af. Ik ging meteen zo op in mijn werk dat ik daar helemaal niet meer over nadacht. 

Ons bezoek viel midden in de kerstdagen, maar daar gaat het werk natuurlijk gewoon door. Echt bewonderenswaardig. Niemand zat bij de pakken neer en er werd getracht dat kerstgevoel toch hoog te houden. Het was mijn meest bijzondere kerst ooit. 

‘Kerstversiering en bewapende boordschutters. Haast bizar’

Achterop de ramp

Op Eerste Kerstdag vlogen we met twee Chinooks richting het kamp in Kidal. Ik zat achterop de ramp van de heli. Die vlucht, het landschap… Dat was zo’n bevrijdend gevoel. Het is lastig uit leggen, maar ik krijg nog kippenvel als ik eraan denk. 

Zowel het toestel waar wij in zaten als de Chinook achter ons waren helemaal in kerstsfeer. Inclusief versierde boom en kerstmutsen. Tegelijkertijd was er ook sprake van een zekere dreiging. Op de foto zie je die tegenstelling goed. Kerstversiering en zwaar bewapende boordschutters. Haast bizar.

Onderweg landden we om spullen te droppen bij collega’s van het Korps Commando Troepen die in het veld zaten. Sta je dan, in de middle of nowhere. Die hele vlucht was zo bijzonder.

‘In Mali was ik weer even militair fotograaf Maartje’

Vergeten

Als ik aan het fotografen ben, vergeet ik de wereld om me heen. Ik focus op de foto’s en het maken van een mooie reportage. Pas als je thuis bent, komt de bewustwording en besef je wat je allemaal hebt meegemaakt. 

In Mali was ik militair fotograaf Maartje. Dat is een heel andere wereld. De tofste baan die er is!