Tekst kapitein Djenna Perreijn
Foto sergeant Jasper Verolme

Mariniers oefenen in Marnewaard

Pijlsnel schatten mariniers de situatie in, terwijl ze uit de Cougar-transporthelikopter klimmen. Tijdens een patrouille is het voertuig van collega’s beschadigd, waarschijnlijk door een bermbom. Drie gewonden zijn in levensgevaar. De medische afvoer in een missiegebied is één van de scenario’s tijdens oefening Snake Bite. In twee weken tijd beoefenen mariniers alle logistieke vaardigheden in een tactische setting.

Bekijk de mooiste foto's van afgelopen dinsdag, toen de infanterie van 13 Raiding Squadron samen met 20 Combat Service Support (CSS) Squadron oefenterrein Marnewaard veilig maakte.

De Cougars van 300 Squadron gelden binnen de luchtmacht als hofleverancier van helisteun aan speciale eenheden. Tijdens deze oefening is dat aan 20 CSS Squadron en 13 Raiding Squadron.
“Hé hallo, je moet eerst deze meneer helpen, die is er nog veel slechter aan toe!”, roept een omstander, terwijl een marinier zich over één van de slachtoffers buigt. De ‘oefentoeschouwers’ proberen de militairen uit hun concentratie te halen. De mariniers reageren echter vriendelijk doch afwijzend en gaan door met hun werk.
Als de gewonden in transportdekens zijn gewikkeld, tillen de mariniers hen zo snel mogelijk, maar voorzichtig de helikopter in. Die brengt de slachtoffers naar een veldhospitaal.
Dat de jongens van 20 CSS Squadron vandaag ‘lekker groen’ bezig zijn, vindt majoor der mariniers John Hoogeveen (commandant CSS) een goede ontwikkeling. “De laatste jaren is het zwaartepunt verschoven van missiegerelateerde omstandigheden naar de witte logistiek: werk in de vredesbedrijfsvoering. Daar speelt het 20e vaak een grote rol in.”
Het doel van Snake Bite is dan ook om de focus te verschuiven van wit naar groen, zodat de collega's de missiegerelateerde omstandigheden niet uit het oog verliezen. Het CSS Squadron wil de oefening dan ook jaarlijks herhalen.
Net als de heli uit het zicht is verdwenen, is het geluid van de klapperende rotorbladen opnieuw te horen. Na de slachtoffers moet de Cougar ook het defecte voertuig uit het gebied halen. “We oefenen niet heel vaak met de underslung, maar het is belangrijk om hiermee te trainen”, reageert Hoogeveen.
De commandant vervolgt: “Snake Bite is extra uitdagend door het tactische element: zaken als beveiliging zijn opeens heel belangrijk.”
In de eerste week van Snake Bite kregen mariniers vooral les. Zo werd onder meer het planningsproces doorlopen, geoefend met het opzetten van een tactisch distributiepunt en ‘s nachts genavigeerd met kaart en kompas. De tweede week stond het beoefenen van scenario's op de agenda.
Als de patiënten eenmaal in de helikopter liggen en de situatie is onder controle is het ENDEX. Ofwel einde oefening. In het scenario zijn de slachtoffers naar een Role-1 hospitaal gebracht. Daar wordt gewerkt op het niveau van eerstelijns gezondheidszorg (huisarts) en initiële traumaopvang.