Tekst kapitein Jessica Bode
Oudste veteraan ter wereld krijgt vaccinatie
De voor zover bekend oudste veteraan uit de Tweede Wereldoorlog ter wereld, Lawrence Brooks, is in het veteranencentrum van New Orleans gevaccineerd tegen het coronavirus.
De 111-jarige soldaat der eerste klasse buiten dienst was al 31 jaar toen hij in 1940 werd opgeroepen voor US Army. Lawrence Nathaniel Brooks sr. diende voornamelijk in het Afro-Amerikaanse 91st Engineer Battalion, dat in New Guinea en daarna op de Filipijnen was gestationeerd. “Dien God en wees vriendelijk tegen mensen”, is zijn motto.
Bron: US Army. Foto: Twitter/VA New Orleans
Straf voor smokkel blijft staan
Een 35-jarige militair uit Helden heeft ook in hoger beroep zes jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf gekregen. De man is veroordeeld voor het bezit en smokkel van ruim 72 kilo cocaine van marinebasis Parera op Curaçao naar Rotterdam.
De man regelde in 2019 een transport naar de haven van Rotterdam, maar dat werd onderschept. De drugs waren verstopt in zeecontainers, drie plunjebalen en een camelbag die in een legerkist zat.
De verdachte ontkent betrokkenheid en verklaart dat hij zijn spullen wel degelijk heeft ingeleverd voor verzending naar Nederland, maar dat het iemand anders moet zijn geweest die de drugs in zijn plunjebalen en in de kist heeft gestopt.
De rechtbank legde de man in augustus ook zes jaar gevangenisstraf op.
Bron: Defensie
Nieuwe vliegtuig afreminstallatie op Gilze-Rijen
De eerste nieuwe vliegtuig afreminstallatie (VAI) is in gebruik genomen, ter vervanging van het oude exemplaar. Hiermee beschikt vliegbasis Gilze Rijen als eerste in Nederland over een modern afremsysteem dat gecertificeerd is voor het afremmen van gevechtsvliegtuigen zoals de F-16 en de F-35.
Na een succesvolle test, waarbij de systemen met behulp van een F-16 zijn uitgeprobeerd, is de afreminstallatie overgedragen aan het Defensie Helikopter Commando (DHC). Na Gilze-Rijen zal dit jaar de parallelbaan op vliegbasis Volkel ook van het nieuwe VAI-systeem worden voorzien. De overige vliegvelden komen in de opvolgende jaren aan de beurt met als laatste vliegbasis Woensdrecht in 2026.
Een vliegtuig afreminstallatie is een veiligheidssysteem dat geplaatst is aan het begin en einde van een start- en landingsbaan en bedoeld om gevechtsvliegtuigen bij een calamiteit veilig tot stilstand te brengen tijdens de start of landing.
Bron: Defensie
Sergeant Huib Nijholt overleden
Het artikel in de Defensiekrant van vorige week over Will Vegt (71) die zijn dienstmaat van de lichting 69-4 na ruim 50 jaar terugvond, is onbedoeld een laatste eer geworden aan sergeant Huib Nijholt (75).
Afgelopen woensdag meldde Will Vegt dat zijn oud-collega toch nog vrij plotseling is overleden, in een verpleeghuis in het Drentse Roden. Hoewel Nijholt leed aan Alzheimer en praten door afasie (taalstoornis door hersenletsel, red.) bijna niet meer kon, had hij in tijden niet meer zoveel gelachen als bij het weerzien met zijn kameraad. De Defensiekrant wenst de nabestaanden veel sterkte.
Het verhaal over de bijzondere ontmoeting kunt u lezen door op deze link klikken
Bron: Defensie
Botsing met sub
De Japanse onderzeeboot Soryu is afgelopen maandag in aanvaring gekomen met een vrachtschip, toen de onderzeeër probeerde aan de oppervlakte te komen. Het incident vond plaats bij het hoofdeiland Shikoku, in het zuiden van Japan.
Drie bemanningsleden van de Soryu liepen lichte verwondingen op. De onderzeeboot had schade aan de antennes, waardoor de communicatie met het vaste land uiteindelijk met mobiele telefoons moest plaats hebben.
De Soryu is de eerste van zijn klasse in Japan gebouwde dieselelektrisch aangedreven onderzeeboten.
Bron: Defensie. Foto: US Navy
Erkenning en waardering voor Dutchbat III
Veteranen van Dutchbat III krijgen 5.000 euro als symbolische blijk van erkenning voor de uitzonderlijke omstandigheden 25 jaar geleden in Srebrenica.
Het gaat om een groep van 850 veteranen of hun nabestaanden. De vergoeding was een van de 7 aanbevelingen die de commissie Borstlap in december deed in het rapport Focus op Dutchbat III. Minister Bijleveld neemt de aanbevelingen over.
De commissie deed onderzoek naar de Dutchbat III waarbij bleek dat veel veteranen een nog steeds problemen ondervinden als gevolg van hun uitzending. Het bedrag van 5000 euro geldt niet alleen de uitzending zelf maar ook de periode daarna waarin zij onterecht te maken kregen met veel kritiek en negatieve media-aandacht. Defensie zal dit eenmalige bedrag zo snel mogelijk uitbetalen.
In haar kamerbrief geeft Bijleveld aan dat er vanaf 2022 ook zogenoemde terugkeerreizen naar Srebrenica worden georganiseerd. Defensie betaalt die en zorgt voor een passende begeleiding. Ook ontvangen alle Dutchbat III veteranen en hun thuisfront binnenkort een brief met een uitnodiging om - als ze nog professionele hulp nodig hebben - dit kenbaar te maken bij het veteranenloket van het Nederlands Veteraneninstituut.
Bron: Defensie
Engelandvaarder overleden
Eén van de laatste Engelandvaarders, (Geert) Jan Staal, is eind vorige maand op 95-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Zeist.
Jarenlang is hij met generaal-majoor Rudi Hemmes het gezicht geweest van het Genootschap Engelandvaarders. Tot 2019 was hij secretaris van het genootschap.
Staal - op de foto in de rolstoel rechts - was er in 2018 bij toen 10 Engelandvaarders voor het laatst bijeen kwamen op de Zwaluwenberg in Hilversum. Dat was in aanwezigheid van prinses Beatrix. Zijn indrukwekkende verhaal is vorig jaar bij de viering van 75 jaar bevrijding nog opgemaakt door zijn kleindochter: https://vrijheid.nl/verhaal/29 (foto: Dingena Mol)
Bron: Defensie
Herinneringsmedaille voor eFP-militairen
De Herinneringsmedaille Internationale Missies is uitgereikt aan 11 militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade voor hun inzet in Litouwen. Ze zijn de voorbode van 1.800 militairen die de medaille met terugwerkende kracht krijgen.
De militairen waren ingezet in Litouwen als onderdeel van de NAVO enhanced Forward Presence in Litouwen. Dit is officieel geen operatie of missie waardoor de Litouwen-gangers eerder geen aanspraak konden maken op een herinneringsmedaille. In 2019 besloot minister Bijleveld dat dit personeel alsnog erkenning en waardering verdient.
De medailles werden uitgereikt door Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. Hij vertelde daarbij dat hij bij zijn bezoeken aan Litouwen altijd positieve geluiden hoorde over de Nederlandse deelname aan de eenheid. “Hoe hard de Nederlanders werken en hoe creatief deze doorzetters met humor zijn. Dat maakt mij trots. Jullie behoren tot die bejubelde groep.” Hij zei dan ook blij te zijn dat die alsnog de herinneringsmedaille krijgt. “Die erkenning is belangrijk.”
Bron: Defensie
Imposante oefening in Zuid-Chinese zee
De Amerikaanse marine houdt op dit moment met twee Carrier Strike Groups (CSG) oefeningen in de Zuid-Chinese zee.
“Samen trainen met Carrier Strike Group 11 in deze omgeving is een enorm waardevol", aldus schout-bij-nacht Doug Verissimo, commandant van CSG 9. “We laten zo onze partners en bondgenoten in de regio zien dat we ons blijven inzetten voor een vrije en open Indo-Pacific.”
De spanningen zijn de laatste tijd weer toegenomen door de grootschalige Chinese aanwezigheid in het gebied en provocaties van dat land richting Taiwan. China ziet het eiland als afvallige provincie.
CSG 9 bestaat uit USS Theodore Roosevelt (CVN 71), Carrier Air Wing (CVW) 11, USS Bunker Hill (CG 52), Destroyer Squadron 23 en USS Russell (DDG 59) en USS John Finn (DDG 113) van de Arleigh Burke-klasse.Het vliegdekschip USS Nimitz (CVN 68) voert CSG 11 aan, met verder Carrier Air Wing (CVW) 17, USS Princeton (CG 59), USS Sterett (DDG 104), en Destroyer Squadron 9. (foto: US Navy)
Bron: US Navy
Viaduct A12 vernoemd
Een viaduct over de snelweg A12 bij Duiven wordt vernoemd naar sergeant-majoor Jos Leunissen. De militair kwam in 2007 om het leven in Afghanistan.
Zijn weduwe vindt het vernoemen van het viaduct een prachtig eerbetoon vooral omdat zij en haar man sinds 1985 met veel plezier in de Gelderse plaats woonden. Leunissen kwam op 18 juni 2007 om het leven toen hij mortiersteun gaf tijdens de slag bij Chora in Uruzgan.
In het kader van 75 jaar vrijheid worden ongeveer veertig bruggen en viaducten in Nederland vernoemd naar militairen die zijn omgekomen tijdens missies. Het plan is een initiatief van Defensie, de stichting Veteranen Platform en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Bron: De Gelderlander
Verdenking chroom-6 Pilatus PC-7
Bij onderhoudswerkzaamheden aan PC-7 toestellen van 131 squadron op de vliegbasis Woensdrecht is vorige week mogelijk chroom-6 gedetecteerd. Er wordt nu nader onderzoek gedaan en uit voorzorg is deze week niet gevlogen met de toestellen.
De PC-7 is een tweepersoons lesvliegtuig dat door de luchtmacht wordt gebruikt in de beginfase van de vliegeropleiding, de zogenoemde Elementaire Militaire Vlieger Opleiding. Het toestel staat al 30 jaar in dienst bij Defensie dat beschikt over 13 toestellen.
Bron: Defensie
Sleutelrol Duitse heli’s bij harttransplantaties
Een reddingshelikopter van de Duitse Bundeswehr heeft vorige week een sleutelrol gespeeld bij een harttransplantatie bij een kind.
De heli bracht de kleine patiënt, die leed aan een ernstige hartspierziekte, van Aken naar het universiteitsziekenhuis in Giessen. Een tweede helikopter bracht het donorhart van een ander plek in Duitsland naar het ziekenhuis waar de operatie werd uitgevoerd.
Volgens Prof.Dr. Med. Matthias Müller was de inzet van de helikopters doorslagevend. "Het is belangrijk dat je op het moment dat er een donorhart beschikbaar komt direct kunt handelen. Dan is het fijn dat er helikopters zijn die direct ingezet kunnen worden." De reddingshelikopter die het zieke kindje naar Giessen bracht, roepnaam 'SAR 41', staat paraat op de vliegbasis Nörvenich bij Keulen voor het redden van vliegers die hun vliegtuig met hun schietstoel hebben moeten verlaten. Daarnaast worden de heli's van het type H145 ingezet voor medische transporten wanneer daar geen andere helikopters voor beschikbaar zijn.
Bron: Bundeswehr.de