Tekst kapitein Saminna van den Bulk
Foto Sergeant Cinthia Nijssen

Helikopterbemanningen trainen sneeuwlandingen

Nederland bedekt onder een dikke, witte deken: hoe vaak maak je dat nou mee? De helikopterbemanningen van het Defensie Helikopter Commando (DHC) grepen deze week de winterse weersomstandigheden aan om sneeuwlandingen, ook wel white outs genoemd, te trainen. 

Militair fotografe sergeant Cinthia Nijssen trotseerde de ijzige kou en legde deze week twee Cougars, een Chinook, een NH90 en een Apache vast bij hun white outs.

Al de eerste actie, het refuelen, levert al een feeërieke foto op, op Vliegbasis Gilze-Rijen. 

Tijdens een white out stuift de sneeuw op, wat het zicht van de helikopterbemanning belemmert. Daardoor is een goede sneeuwlanding geen sinecure.

De sneeuwlanding is een complexe vaardigheid die vooral is weggelegd voor de ervaren vliegers en loadmasters, die normaliter vooral wordt beoefend in de arctische militaire trainingsgebieden.

 ‘Wit’ Nederland biedt dus een mooie kans om dit eens thuis te oefenen, maar daarnaast betekent de training natuurlijk ook sneeuwpret voor de vliegende strijdmachten.  

De bemanning van de Chinook-transporhelikopter haakte aan. Geen toeschouwer die er zonder schitterende sneeuwdouche vanaf kwam.

De combinatie van juist aanvliegen, snelheid afnemen en zakken is het toverwoord voor de ‘sneeuwlanding’

De tegenhanger van een white out is trouwens een brown out. Ofwel een landing in los stuifzand. Ook dit maakt de landingsprocedure gecompliceerd. De omgeving is dan dus niet wit zoals op deze plaat, maar bruin.

Donderdag was het de beurt aan de helikopterbemanningen van de maritieme gevechtshelikopter NH90, op vliegbasis De Kooy.

Vandaag mocht de bemanning van de Apache-gevechtshelikopter nog even in de sneeuw spelen. 

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen: commandant van DHC, commodore Robert Adang, deelde op Twitter deze video van de white outs vanuit de lucht.