Defensie verwijdert oude brandstofleiding bij Moerdijk

De Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) is gisteren begonnen met het verwijderen van een oude brandstofleiding in het Hollands Diep nabij Moerdijk. Het gaat om twee zogenoemde zinkers die tot 2005 een belangrijk knooppunt vormden tussen Rotterdam en Antwerpen, met een aftakking naar Vliegbasis Woensdrecht.

“Het weghalen van de oude zinkers is duur en complex”, legt projectleider van DPO Rob Bagghoe uit. “Een operatie als bij Moerdijk is voor zover bekend maar een keer gedaan in de haven van Rotterdam, net als nu uitgevoerd door Van den Herik. De buizen, die ongeveer een meter onder de grond liggen, worden opgetakeld en vervolgens in stukken 'geknipt'. Daar zijn ze zo’n drie weken mee bezig.”

De DPO beheert in Nederland 550 kilometer aan operationele pijpleidingen, die grotendeels onder de grond liggen. Daar gaat jaarlijks ruim vijf miljard liter kerosine doorheen. Ruim de helft gaat de grens over en circa twee miljard is bestemd voor de luchthaven Schiphol. Het restant is voor de belangrijkste klant, de Koninklijke Luchtmacht.

In Nederland ligt nog vijfhonderd kilometer aan leiding die inmiddels overbodig is, zoals die in het Hollands Diep. Sinds 2005 ligt op die plek al een nieuwe leiding.

Bron: Defensie

Petitie tegen 'dramatische staat' krijgsmacht

Oud-militairen en bezorgde burgers zijn een petitie gestart tegen de “dramatische staat” van de krijgsmacht. De initiatiefnemers van de petitie willen politici, in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart, oproepen om meer prioriteit te geven aan Defensie. De petitie is inmiddels al bijna 30.000 keer getekend en te vinden op de website psst.nl. 

Onder de initiatiefnemers is ook oud-commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif. Hij vindt dat Defensie door de jarenlange bezuinigingen onvoldoende is uitgerust om ons land te beschermen. 

De Kruif vertelt uit eigen ervaring hoe penibel de situatie is. “Bijvoorbeeld op geneeskundig gebied staan er talloze vacatures open. Er is daar heel veel bezuinigd. Terwijl Defensie een belangrijke taak heeft om het absolute vangnet van Nederland te zijn als dingen misgaan. Nu met de crisis rond COVID-19 zie je dat dat nauwelijks nog gaat.” 

Het manifest wordt ook gesteund door de militaire vakbonden. Volgens Jan Kropf van de Bond van Defensiepersoneel ACOM gaat het om een terechte oproep. “In de verkiezingsprogramma's is relatief weinig aandacht voor Defensie en maar weinig partijen willen er twee procent van het BBP aan uitgeven. Terwijl dat toch echt de afspraak is met de NAVO.”

Bron: Trouw

Heli’s actief in Midden- en Oost Nederland

Helikopters van het Defensie Helikopter Commando oefenen tot volgende week vrijdag boven het midden en oosten van het land. Hierbij wordt laag gevlogen én in de avonduren. 

Bij de oefening worden omstandigheden nagebootst waarbij elektronische oorlogsvoering en vliegen onder verhoogde dreiging een rol speelt. 

Met het oog op de nagebootste dreiging moeten de helikopterbemanningen zich als het ware verstoppen door laag te vliegen tussen natuurlijke obstakels zoals een rij bomen, een bos of achter een heuvel. Zo vermijden ze dat ze gezien worden door de radar van de vijand. De oefeningen vinden doorgaans in Duitsland plaats maar dat is door de COVID-19 crisis niet mogelijk en moet dus in eigen land gebeuren. Meer informatie over de oefeningen en de mogelijkheden om geluidsoverlast te melden, kan via NOS-teletekst pagina 766 en de website luchtmacht.nl/vliegbewegingen. 

Bron: Defensie

Militairen aan de slag in Noord-Irak

Een eerste groep Nederlandse militairen heeft deze week voet gezet op de luchthaven van Erbil in Noord-Irak. Samen met militairen uit de Verenigde Staten en Koerdische strijdkrachten vormen zij de eerste rotatie van een Force Protection. De laatste groep meldt zich dit weekeinde.

De Force Protection-compagnie bestaat uit circa 120 militairen. Samen met Amerikanen en Koerdische strijdkrachten moeten de Nederlanders personeel en materieel in de binnenring van het vliegveld beschermen. Ook controleren ze in- en uitgaande personen en goederen, verzorgen patrouilles en komen in het geweer bij een veiligheidsincident. De beveiliging van de buitenring van het vliegveld komt voor rekening van Koerdische militairen. De meeste Nederlanders komen van 13 Lichte Brigade uit de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. 

De Force Protection maakt deel uit van de anti-ISIS-coalitie in Irak. Het vliegveld van Erbil is daarbij het belangrijkste militaire en logistieke centrum. Vanaf deze basis werken alle partnerlanden samen met de Koerden aan de veiligheid in Noord-Irak. 

Over vier maanden worden de Nederlanders afgelost door militairen van het Korps Mariniers. Tot wanneer ons land troepen voor de Force Protection levert, hangt af van de ontwikkelingen in de campagne tegen ISIS.

Bron: Defensie

Kanon van Calvé?

Het oog van Defensiekrantlezer Ric Engeler viel recent op het artikeltje over de Filipijnse miljardair, die de luchtmacht van het land een Bo-105 Bölkow-helikopter cadeau had gedaan. Zoiets zal in Nederland niet gebeuren, schreven wij…

Maar, zo meldt Ric, dat was nog niet eens zo heel lang geleden wel degelijk het geval. Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog stond in ons land moderne luchtdoelartillerie opgesteld die was betaald door particuliere bedrijven. Zo werd de omgeving van Delft beveiligd door een 2TL van Calvé, zo’n Oerlikon verdedigde ‘De Meisjes van Verkade’ in Zaandam en Leeuwarden had afweergeschut bij de fabrieken van Royal Koopmans. Ze kostten die bedrijven dik 17.000 gulden (zo’n 8000 euro), maar dan kreeg je er eventjes vierhonderd granaten bij en een aanzienlijk belastingvoordeel. Opmerkelijk was ook dat de bediening niet in handen was van de landmacht, maar van het Vrijwillige Landstormkorps Luchtafweerdienst. 

Bron: Defensie.

Op de foto: richtoefeningen bij de Vrijwillige Luchtafweer met de Oerlikon 2 centimeter tegen luchtdoelen nr. 11 tijdens de mobilisatie 1939-1940 (NIMH).

Nieuwe plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten

Schout-bij-nacht Boudewijn Boots volgt op 8 maart luitenant-generaal Onno Eichelsheim op als plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten. Daarvoor wordt hij op 22 februari bevorderd tot vice-admiraal.

Als PCDS, zoals zijn functie afgekort wordt genoemd, krijgt Boots de leiding over de Defensiestaf en wordt eerste vervanger van de CDS. Daarmee wordt hij medeverantwoordelijk voor de aansturing van de commandanten van de defensieonderdelen, het Special Operations Command en het Defensie Cyber Commando. Momenteel is Boots nog directeur Operaties bij de Defensiestaf.

Bron: Defensie

Warme defensiehap voor daklozen

Weense burgers in tomatensaus, kip met doperwten en aardappels. Defensie liet zich onlangs van zijn beste kant zien door een groep van 75 daklozen in Apeldoorn te trakteren.

De maaltijden waren overgebleven na de militaire schietserie in Duitsland. Aangezien de houdbaarheidsdatum in zicht kwam, besloot Defensie er een goede bestemming voor te zoeken. Voordat militairen ze naar Apeldoorn vervoerden, werden burgers, kip, doperwten en piepers in een militaire keuken verwarmd. In de stad konden de daklozen de warme hap afhalen bij de stichting Sant’Egidio die zich het lot van behoeftigen en mensen in nood aantrekt. 

De ‘voedselmissie’ beperkt zich niet tot Apeldoorn. Zo schenkt Defensie ook 1.250 maaltijden aan voedselbanken in Amstelveen en Hoofddorp. Die in Meppel en Deventer krijgen elk twee pallets met flessen mineraalwater.

Sinds corona ons land overspoelde, leverde Defensie meer dan 130.000 kilo aan maaltijden aan goede doelen. Ze hadden in oefeningen verorberd moeten worden, maar nadat die vanwege COVID-19 waren geschrapt, werd er een ander nuttig doel voor gezocht. 

Bron: Defensie 

Transgenders weer welkom in Amerikaanse leger

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft een besluit van zijn voorganger ongedaan gemaakt dat transgenders verbiedt om militair te worden. Hierdoor zijn ze weer welkom in de krijgsmacht. 

Het was toenmalig president Barack Obama die transgenders in 2016 de mogelijkheid gaf om bij de krijgsmacht in dienst te gaan. Dat besluit werd door president Trump teruggedraaid. Die keuze is nu door Biden weer ongedaan gemaakt. De kersverse president vindt dat gender-identiteit geen belemmering mag zijn voor militaire dienst. 

Het besluit werd bekend gemaakt door het Witte Huis dat daarbij aangaf dat een 'inclusief leger een effectiever leger is'. 

Bron: NOS