Tekst kapitein Charlotte Snel
Foto sergeant Aaron Zwaal

‘Ik ben niet zo bang aangelegd, dat scheelt’

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar het verhaal áchter de foto is vaak minstens zo interessant. In de Defensiekrant blikken militair fotografen van het Mediacentrum Defensie terug op hun meest bijzondere plaat. Deze week is dat sergeant Aaron Zwaal, die het tijdens oefening Continuation Cruise letterlijk hogerop zocht. ‘Alles voor de beste foto’s.’

“Ik weet nog dat ik deze plaat naar mijn vrienden stuurde en ze ‘m allemaal zó gaaf vonden. Als je erover nadenkt is het ook bizar, dit was voor mij een normale werkdag. Nou ja, ‘normaal’. Ik zit niet elke dag in een heli, maar dit is wel onderdeel van ons werk. Supertof natuurlijk!

‘Dit was een ‘normale’ werkdag’

De foto is in september 2020 genomen tijdens de Continuation Cruise; een oefening van vier Nederlandse marineschepen. Ze trainden met verschillende buitenlandse eenheden op de Noordzee, Skagerrak en het Kattegat. Met een mediateam sloot ik twee weken aan. Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Rotterdam oefenden in deze weken met het Korps Mariniers en het Stingerpeloton van de landmacht. Heel dynamisch. 

Foto-expeditie

Aan boord van de schepen heb ik het nodige beeld kunnen maken, maar uiteindelijk wil je ook het schip zelf zien. Dat kan vanaf een ander vaartuig of vanuit de lucht. Voor dat laatste wordt regelmatig een zogeheten foto-expeditie georganiseerd. Vanuit een helikopter krijg je als fotograaf de kans om luchtfoto’s te maken van het complete eskader. 

Het was de tweede keer dat ik zo’n expeditie meemaakte. Een machtig gevoel. De piloten vliegen speciaal voor jou. Ik mag vertellen waar we naartoe gaan, hoe hoog of laag we moeten vliegen. Alles voor de beste foto’s. 

‘De piloten vliegen speciaal voor jou; een machtig gevoel’

Perspectief

De helikopter waar ik in zat is van de Belgen en heeft een deur aan de zijkant die ik achterin zelf open kon schuiven. Ideaal. Deze foto maakte ik op de terugweg naar het schip toen de expeditie er eigenlijk al op zat. 

Een collega gaf me de tip om zoveel mogelijk te schieten omdat zo’n vlucht voorbij is voor je het weet. Dat is een goede keuze geweest. Vanuit de lucht maak je voornamelijk drone-achtige foto’s. Bij deze plaat vind ik het juist leuk dat je het vanuit een ander perspectief ziet; dat van mijzelf. 

Angst

Vanaf mijn plek zag ik de piloot, een deel van de heli, die zonsondergang, de schepen, de vliegdekofficier op het schip. Alles komt mooi samen. Ik moest er íets voor naar buiten leunen, maar je zit ontzettend goed gezekerd. En ik ben niet zo bang aangelegd, dat scheelt ook. Als ik aan het werk ben, heb ik niet meer door of mijn hoofd nu binnen of buiten de heli hangt. Ik ga voor die ene plaat. En dat is in deze zeker gelukt!”