02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 03

Eerste nieuwe uitrustingsstukken uitgedeeld

Tekst Jan Malschaert en kapitein Djenna Perreijn
Foto Jarno Kraayvanger

Militairen van 12 Infanteriebataljon in Schaarsbergen hebben als eerste de nieuwe gevechtsuitrusting en helm gekregen. 

De luchtmobiele eenheid ontving de eerste veertig pakketten en kreeg gelijk uitleg over het gebruik van de uitrustingsstukken. Vanaf nu krijgen wekelijks tientallen (oplopend tot vierhonderd) militairen hun spullen vanuit het Kleding- en Persoonsgebonden Uitrustingbedrijf van Defensie. Te beginnen met eenheden die binnenkort worden uitgezonden.

De oude helm schoof snel naar voren, heel storend

Jordanië

Helmen, gevechtsvesten, rugtassen; de militairen nemen de spullen dankbaar in ontvangst. Het merendeel zal de uitrustingsstukken voor het eerst gebruiken tijdens de aanstaande uitzending naar Jordanië. Het 12e Infanteriebataljon zal daar het Belgisch F-16-squadron bewaken en beveiligen. Vooral de nieuwe, lichtgewicht helm zal een verademing zijn, is de verwachting van de militairen. De oude schoof snel naar voren, heel storend.  

Het optimaal profiteren van alle verbeteringen vraagt enige uitleg. Hiervoor zijn binnen Defensie ruim driehonderd kerninstructeurs opgeleid. Die geven instructie bij de verstrekking.

“Goede persoonlijke gevechtsuitrusting is essentieel. Bij het regelen van nieuwe uitrusting en helmen voor duizenden militairen komt veel kijken en dit kost tijd”, zegt directeur Wapensystemen brigadegeneraal Ernst Dobbenberg. “Ik snap dat mensen af en toe ongeduldig worden, maar stapje voor stapje gaat het de goede kant op. Het is mooi dat mensen dit nu tastbaar ervaren.”

De nieuwe helm heeft een betere pasvorm, is lichter én beschermt beter.

Militairen krijgen een helm, laarzen, gevechtskleding en gevechtsuitrusting

Twee tot drie jaar

Met de maximale capaciteit van vierhonderd pakketten per week duurt de verstrekking zo’n twee tot drie jaar. Hierbij is geen rekening gehouden met onvoorziene tegenslagen zoals corona.

Onder de naam Soldier Transformation OnGoing (STRONG) krijgen operationeel geplaatste militairen een helm, laarzen, gevechtskleding en gevechtsuitrusting. 

De nieuwe uitrusting is een zogenoemd modulair systeem. Dit betekent dat de militair zaken toevoegt of weglaat, afhankelijk van de situatie en de opdracht.

Acht types laarzen

In de huidige planning komen de laarzen later dit jaar beschikbaar. Inmeten zou vanaf de zomer kunnen en levering aan het einde van het jaar. Iedere militair krijgt een laars die bij zijn/haar functie past. Bij elk van de acht types laarzen is keuze uit drie merken. 

De nieuwe gevechtskleding laat nog even op zich wachten

De verstrekking hiervan gaat voor een groot deel van de operationeel geplaatste militairen via het inmeten in de STRONG-schoenenpasmobiel. Die komt op kazernes langs. Later krijgen de andere militairen de nieuwe laars bij de reguliere vervanging van hun huidige exemplaren. Of als zij op oefening/uitzending gaan en daar specifieke laarzen voor nodig hebben.

Eenmaal omgehangen met de nieuwe uitrustingsstukken testen de militairen van 12 Infanteriebataljon voorzichtig met een fysieke inspanning.

Interimpakket eind dit jaar

De nieuwe gevechtskleding laat nog even op zich wachten. Uitrol wordt medio 2023 verwacht. Wel start de levering van het interim NFP-kledingpakket eind dit jaar. De combat shirts met NFP-camouflage horen al bij de nieuwe STRONG-gevechtskleding.