Financiers gezocht

Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg is een crowdfunding actie gestart om een historische jachtbommenwerper aan zijn collectie te kunnen toevoegen. Het gaat om de laatste F-100 Super Sabre, een toestel van Amerikaanse makelij dat ooit was gestationeerd bij het voormalige 32 Tactical Fighter Squadron The Wolfhounds’ op vliegbasis Soesterberg. De kist staat al jaren buiten, mist onderdelen en verkeert in een erbarmelijke staat. Om de Super Sabre in ere te herstellen is een bedrag van circa 50.000 euro nodig. Op het moment dat deze Defensiekrant is gepubliceerd, was al ruim 6000 euro binnen. Meer informatie via https://www.voordekunst.nl/projecten/11314-help-ons-de-f-100-in-ere-te-herstellen. Bron: Nationaal Militair Museum.

Ook Rusland trekt zich terug uit Open Skies-verdrag

Ook Rusland trekt zich terug uit het zogeheten Open Skies-verdrag. Die overeenkomst geeft de tientallen deelnemende landen de mogelijkheid om onbewapende militaire verkenningsvluchten uit te voeren in elkaars luchtruim. Zo moeten conflicten worden voorkomen.

Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat een begin wordt gemaakt met ‘de binnenlandse procedure om Rusland terug te trekken uit het Open Skies-verdrag’. Het land volgt daarmee het voorbeeld van de Verenigde Staten, die het verdrag vorig jaar opzegden. De regering van oud-president Donald Trump verweet Moskou zich niet aan de afspraken te houden. Rusland sprak dat tegen.

Moskou zou vrezen dat de Amerikaanse bondgenoten die nog wel deelnemen aan het verdrag, informatie van verkenningsvluchten blijven doorspelen aan Washington. De Russische krant Kommersant schrijft dat de Russische regering tevergeefs heeft geprobeerd afspraken met andere landen te maken om dat te voorkomen. Bron: Medianet. 

Nederlander aan roer NAVO-flottielje

Het NAVO-vlootverband van mijnenbestrijdingsschepen Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG 1) staat de komende zes maanden onder bevel van een Nederlandse marineman, kapitein-luitenant-ter-zee Jan Wijchers. Ons land vervult deze functie eens in de vijf jaar. 

De SNMCMG 1 bestaat uit schepen uit onder meer ons land, België, Duitsland, Estland, en het Verenigd Koninkrijk. Met het oog op de veiligheid op zee brengen ze mogelijke explosieven in kaart en vernietigen die eventueel. De zeebodem ligt namelijk nog steeds bezaaid met duizenden explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Ze komen bloot te liggen bij bijvoorbeeld de bouw op zee van windmolenparken. De SNMCMG 1 is ook altijd paraat voor militaire operaties. 

Het komende halfjaar ruimt het flottielje mijnen in de Noordzee en Oostzee en doet mee aan oefeningen. Zoals het er nu uitziet meert de SNMCMG 1 in februari af in Den Helder. Bron: Defensie. 

Filipijnse filantroop doet Bölkow cadeau

John de Mol die een Leopard 2 A7-tank aanbiedt aan de Koninklijke Landmacht? Een nieuw fregat Zr.Ms. Randstad dopen omdat oprichter van het concern Frits Goldschmeding die heeft betaald?

Het klinkt in Nederland niet realistisch, maar op de Filippijnen is de schenking van militair materieel door een particulier blijkbaar geen enkel probleem. Manuel ‘Manny’ Velez Panginilan is de naam en hij overhandigde deze maand een Bölkow-105 helikopter aan de Filipijnse luchtmacht. De puissant rijke zakenman en filantroop is directeur van de MVP Group, waaronder overigens een bedrijf valt dat de Filippijnse krijgsmacht voorziet van vooral logistieke middelen.

De Messerschmidt Bölkow-105 heeft ook dienstgedaan bij de Koninklijke Luchtmacht (299 Squadron) en deed in de jaren 90 onder meer dienst in Bosnië (Dutchbat 1) en Albanië. Bron: Defensie. 

Nieuwe fregatten voor Nederland en België

Nederland en België gaan samen hun Multipurpose-fregatten (M-fregatten) vervangen. Daarvoor wordt een nieuwe scheepsklasse in het leven geroepen, Anti Submarine Warfare Frigate (ASWF). 

Het vervangingsproject voorziet in twee Nederlandse en evenzoveel Belgische fregatten die als hoofdtaak onderzeebootbestrijding krijgen. Daarvoor worden de schepen onder meer uitgerust met supermoderne technieken. Ook krijgen ze een ‘robuust’ verdedigingssysteem tegen bovenwaterdreiging. Dankzij vergaande automatisering kan het werk aan boord met een beperkte bemanning worden gedaan. 

Nederland heeft de leiding over het project, waarin de Defensie Materieel Organisatie en de marines van Nederland en België nauw samenwerken. De oplevering van de vier ASW-fregatten is voorzien voor 2030.

Defensievlogger presenteert serie over luchtmacht

Op het You Tube-kanaal van ‘Werken bij Defensie’ is sinds vorige week een zesdelige serie te zien over werken bij de luchtmacht. Onder de titel ‘Dennis Draait Mee als Wingman’ maakt defensievlogger Dennis Kroon de kijkers elke donderdag wegwijs in het ‘vliegende’ krijgsmachtdeel.

Sommige, en misschien wel veel mensen, vinden het moeilijk om zich iets voor te stellen bij wat de luchtmacht doet. En zeker in deze barre coronatijd is het lastig om persoonlijk een kijkje achter de schermen te nemen. Via de productie ‘Dennis draait mee als wingman’ wil de luchtmacht in contact blijven met zijn doelgroep. In zes afleveringen laat Dennis Kroon je kennismaken met verschillende vakgebieden. Hij praat met toekomstige militairen die voor diverse functies worden opgeleid. Tijdens live events in maart kunnen kijkers via Dennis vragen stellen aan vakspecialisten.

Megan van den Belt van Team Talent Acquisitionand Recruitment Support van de luchtmacht: “Eerdere series hadden een positief effect op het aantal sollicitanten binnen de krijgsmacht. De reeks zou eigenlijk live gaan op de oude releasedatum van de film Top Gun 2, maar vanwege COVID-19 werd dit uitgesteld. Bij de eerste Top Gun-film was namelijk sprake van een groot wervingseffect. Deel twee is dus een mooie aanleiding om de doelgroep met een speciale serie te enthousiasmeren om bij de luchtmacht te komen werken.” Bron: Defensie. 

Opknapbeurt voor CV90-gevechtsvoertuig

De 122 CV90 infanterie-gevechtsvoertuigen van de landmacht ondergaan een modernisering, ofwel Midlife Update (MLU). Defensie ondertekende daarvoor onlangs een contract met de Zweedse firma BAE Systems Hägglunds. 

In de Midlife Update krijgen de voertuigen een betere bescherming tegen anti-tank raketten. Een van de belangrijkste verbeteringen is wel de nieuwe toren en de verplaatsing van het daarin geplaatste kanon. Daardoor krijgt de bemanning meer ruimte. Verder wordt de vuurkracht van de CV90 vergroot en de IT vernieuwd. De kosten van het project bedragen meer dan 500 miljoen euro. Bron: Defensie. 

Militaire Willems-Orde brengt 21.250 euro op

Een in 1848 uitgereikte Militaire Willems-Orde heeft op een veiling in IJsselstein liefst 21.250 euro opgebracht. De hoogste militaire onderscheiding van ons land was destijds uitgereikt aan Julius Constantijn Rijk (1787/1854), een oud vice-admiraal, minister van Marine en gouverneur-generaal van West-Indië. Het kleinood werd verkocht aan een anonieme bieder.

Het gebeurt niet vaak dat een Militaire Willems-Orde op de markt komt. Weliswaar werden er vroeger veel meer uitgereikt dan tegenwoordig, maar dit betekent niet dat er veel aanbod is. De verkoper had de onderscheiding jarenlang thuis aan de muur hangen en verwachtte niet dat hij er veel geld voor zou krijgen. 

Bij de onderscheiding ging het om het zogenoemde Commandeurskruis. Hiervan zijn er sinds 1815 84 uitgereikt. Bron: RTL Nieuws

Eerste Deen vliegt F-35

Op de Amerikaanse vliegbasis Luke Air Force Base heeft afgelopen week voor het eerst een Deense vlieger de F-35-opleiding afgerond. Overste 'Kin' startte voor zijn laatste opleidingsvlucht met een Amerikaans toestel, begeleid door zijn Amerikaanse instructeur in een Nederlandse F-35. 

De overste had toch al een bijzondere dag, want hij was toen hij startte 49 jaar en toen hij landde 50 jaar. In de uren van zijn vlucht viel namelijk ook het moment waarop hij in 1971 werd geboren. Hij blijft ook als 'afgestudeerde' vlieger op Luke Air Force Base als instructeur. 

De Denen hebben vooralsnog 27 F-35's besteld om hun F-16's te vervangen. Het eerste toestel wordt in april verwacht op Luke Air Force Base. In 2023 arriveren de eerste vliegtuigen in Denemarken. 

Een dag voor het Deense feestje werd op Luke Air Force Base de 50.000ste F-35 sortie van de basis gevlogen. Wereldwijd zijn er inmiddels al meer dan zeshonderd F-35's afgeleverd, in 2020 alleen al 121. Al die Lightnings zijn tot nu toe goed voor meer dan 350.000 vlieguren. Bron en foto: Lockheed Martin.

Opknapbeurt voor Baileybrug

Genisten van de landmacht hebben deze week op het terrein van Oorlogsmuseum Overloon een Baileybrug gerenoveerd. De overspanning was verzakt en had dringend groot onderhoud nodig. De werkzaamheden werden uitgevoerd door 102 Constructiecompagnie uit Wezep.

De grote opknapbeurt vond plaats op het buitenterrein van het museum. Van alle werkzaamheden was het verstevigen van de landhoofden de belangrijkste klus. Op deze fundamenten rust de brug.  

De operationele eenheden van de genie zoeken continu naar mogelijkheden om hun constructievaardigheden op te vijzelen. Het karwei in Overloon was voor de constructeurs van de landmacht dan ook een goede oefening. Woordvoerder van het museum Janneke Kennis is opgetogen over de militaire bijstand en spreekt van een win-winsituatie. “We voorkomen achterstallig onderhoud en ook de genie is ermee geholpen. We zijn heel blij met hun hulp.” De Baileybrug werd in 1988 door de landmacht aan het museum gedoneerd.