Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Afgepeigerd

Corona of niet, de opleidingsmachine van het Korps Mariniers blijft doordraaien. Afgelopen maandag klikte fotograaf sergeant Aaron Zwaal deze stoere foto van de eerste lichting afgepeigerde aspirant-zeesoldaten van het jaar. Op de oefenlocatie Beekhuizerzand nabij Harderwijk hadden de mannen er net een speedmars van 2,5 kilometer met bepakking op zitten, toen ze op de gevoelige plaat werden vastgelegd. De eindoefening loopt nog tot vandaag. Aansluitend vindt op de Van Ghentkazerne in Rotterdam de baretuitreiking plaats. Vanwege de corona-restricties uiteraard zonder genodigden. 

Lightning en Falcon

Op Luke Air Force Base in Tucson (Arizona) laat fotograaf Airman 1st Class Brooke Moeder het net lijken of deze F-35 Lightning II bovenop een gereedstaande F-16 Fighting Falcon landt. Geen nood! Alles gaat goed. 'Luke' is de basis waar Nederlandse vliegers worden opgeleid op de o zo moderne Lightning II. Het is maar dat u het weet.  

Spooky

De blauwverlichte letters 'vliegbasis Eindhoven' geven deze foto van 13 Lichte Brigade een beetje mysterieus, bijna spooky karakter. Het was nog vroeg in de ochtend toen de militairen, met standplaats Oirschot, zich meldden voor hun vlucht naar Litouwen. De landmachters gaan er deel uitmaken van de enhanced Forward Presence, de NAVO-eenheid van dienst in Litouwen.  

Witte wereld

Heeft u afgelopen weekeinde ook zo genoten van de sneeuw? Vanwege de hoge temperaturen is de pret in Nederland vaak van korte duur. Hoe anders is dat in Scandinavië. Daar blijft de witte wereld weken, zelfs maandenlang bestaan. Op deze gedateerde, fascinerende plaat van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), zijn mariniers op wintertraining te zien. Hoeveel zijn het er precies? 

Kijkje bij een les

Minister van Defensie Ank Bijleveld bracht vorige week een werkbezoek aan het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum op de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. De toen nog niet demissionaire bewindsvrouw nam een kijkje bij een les Zelfhulp Kameradenhulp. De opname is van sergeant 1 Mike de Graaf. 

Latertje

Het was voor fotograaf sergeant Aaron Zwaal op 13 januari een latertje. Om precies 23.26 uur knipte hij op vliegbasis Woensdrecht de aankomst van een nieuwe Chinook. Eerder was de nog deels gedemonteerde transportheli vanuit de VS in de haven van Antwerpen aangekomen. Na ‘afmontage’ bij het Logistiek Centrum Woensdrecht gaat dit toestel vliegend naar zijn thuisbasis Gilze-Rijen. Bij de poort houdt een functionaris van de Defensie Bewakings en Beveiligings Organisatie (DBBO) een oogje in het zeil.   

Nog steeds actueel

Shots als deze ondersteunden de afgelopen maanden menig verhaal in krant of tijdschrift. In de rubriek LENS drukken we deze foto van fotograaf sergeant Sjoerd Hilckmann af, omdat dit beeld ook vandaag nog steeds actueel is. Et voilà: een militair in vol ornaat staat op het punt een coronatest af te nemen. Plaats is de COVID-19 Testlocatie XL nabij luchthaven Schiphol.